FOTBAL ŞI BANI Criza financiară dăunează grav regulamentelor

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 14 mai 2013

Criza financiară dăunează grav regulamentelor

Procesul de licenţiere a dat total peste cap următorul sezon al Ligii 1 la fotbal. Mai multe cluburi au intrat în insolvenţă, iar această procedură a dinamitat şansele acestora de a obţine licenţa. Trei echipe, CS Severin, Rapid, Universitatea Cluj, nu au primit licenţa pentru a evolua în prima divizie în sezonul 2013-2014 astfel încât, teoretic se poate ajunge în situaţia ca din Liga 1 să retrogradeze nu mai puţin de şapte formaţii, cele mai sus menţionate plus ocupantele ultimelor patru locuri în clasament. Dacă s-ar respecta regulile exact cum au fost prezentate la începutul sezonului lucrurile ar sta exact aşa, iar în sezonul viitor la start s-ar înscrie 15 sau 16 echipe, în funcţie de locul în clasament pe care l-ar ocupa la finalul campionatului formaţia din Severin, echipă care poate retrograda şi pe criterii sportive. Problemele care apar din această situaţie sunt enorme, mai ales în ceea ce priveşte drepturile TV, la mijloc fiind peste 33 de milioane de euro pe an. Trebuie menţionat că formaţiile care nu au primit licenţa mai au o cale de atac la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) din Elveţia, dar şansele ca aceast for să întoarcă decizia Comisiei de Licenţiere de la Bucureşti sunt foarte mici. Din păcate pentru competiţie, situaţia este foarte confuză, pe piaţă fiind aruncate mai multe variante în ceea ce priveşte retrogradatele şi felul cum va fi completată prima divizie în sezonul viitor.

O declaraţie făcută la un canal TV de sport de preşedinte Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, lasă loc de interpretări: "Eu cred că Rapid va evolua tot în Liga 1 şi în sezonul următor. Dacă se încalcă doar puţin regulamentele şi statutele, se poate face aşa ceva. Mijloace se găsesc, nu asta e problema, important e să învăţăm să nu mai facem rău. Eu vă spun doar atât, Adunarea Generală poate lua orice decizie. Teoretic, ar fi două posibilităţi: instanţele de la noi să oprească orice fel de iniţiativă sportivă, legală sau nelegală, poate să facă asta. Ori să decidă TAS-ul... Ar mai fi şi a treia posibilitate, cu încălcarea regulamentelor, să se decidă schimbarea regulamentelor, aşa, pe picior. Statutele noastre şi regulamentele nu mai sunt băgate în seamă de instanţele judecătoreşti şi de aici pleacă tot necazul. Se poate crea un precedent, dar mai contează în haosul în care ne desfăşurăm activitatea!? Acum nu se mai respectă nimic. Rapid nu are nicio vină, planul de organizare trebuia aprobat de instanţele judecătoreşti în regim de urgenţă. Dar pe nimeni nu interesea­ză acest lucru. FRF şi Comisia de Licenţiere trebuiau să înţeleagă". Practic declaraţia preşedintelui face trimitere directă la una din variantele, mai mult sau mai puţin regulamentare şi morale, prin care să se pună "batista pe ţambal". Astfel, Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal ar putea decide să se păstreze procesul de licenţiere doar pentru echipele angrenate în cupele europene, iar celelalte să fie scutite pentru un an sau doi, principalul argument fiind că e criză şi cluburilor le e tot mai greu să facă faţă cerinţelor impuse de regulile UEFA. Alte variante au şi mai puţină legătură cu regulamentele în vigoare: 1.Să retrogradeze cele trei formaţii fără licenţă plus echipa care la final va ocupa ultimul loc în clasament, iar alte trei echipe aflate pe locuri retrogradabile să se salveze la masa verde; 2.Să retrogradeze ultimele patru plus cele fără licenţă şi să promoveze echipele de pe locul 3 din cele două serii de Divizia B şi să fie invitată în prima ligă Universitatea Craiova, ca un fel de reparaţie morală pentru ce s-a întâmplat cu această echipă în ultimii doi ani. Toate aceste speculaţii sunt alimentate chiar din interiorul celor două foruri conducătoare ale fotbalului autohton, care lasă să se înţeleagă că la viitoarea Adunare Generală a FRF, poate fi aprobată orice variantă. O astfel de atitudine, în care regulile se schimbă de la un campionat la altul, sau chiar în timpul unei competiţii, nu fac decât să scadă încrederea eventualilor investitori sau sponsori, mai ales că la mijloc, la acest nivel, este vorba de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citez, contrariat, uimit, dezamagit, din Presedintele unei autoritati din Romania, recte LPF: "Dacă se încalcă doar puţin regulamentele şi statutele, se poate face aşa ceva. Mijloace se găsesc, nu asta e problema, important e să învăţăm să nu mai facem rău."

    Adica, pe limba lui si-a altora, sa nu mai facem rau, sa facem foarte rau, sa nu mai respectam regulile jocului, sa le schimbam. Dar nu oricum, cu ceva parandarat se poate face orice, ca doar nu ne-om opri acum in legi si regulamente, facute tot de noi, ca putem sa le schimbam... depinde de pret. Opinie specifica noastra, romanilor. Si mi-amintesc si ce zicea Becali zilele astea: pai ce-l doare pe el de gargara tuturor si de fotbalisti? Sa-i intre paraiul in buzunar, asta-l doare pe el, restul... e pentru prostii care-i dau... si-l sustin... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb