Procesul de licenţiere rămâne, în continuare, cel mai dificil adversar al multora dintre cluburile autohtone. Din fericire pentru acestea, dacă se poate spune aşa, Federaţia Română de Fotbal a renunţat la sancţionarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerinţelor din manualul de licenţiere şi a decis să aplice alte măsuri, mai puţin dure. Altfel, astăzi, se putea vorbi de o adevărată apocalipsă a fotbalului, cu şapte echipe retrogradate la masa verde.
Comisia de Fond a Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF a decis, în urma evaluării dosarelor, să aplice următoarele sancţiuni: cu 9 puncte au fost penalizate Ceahlăul Piatra Neamţ şi divizionara secundă Metalul Reşiţa, cu retragerea a 6 puncte au fost sancţionate Petrolul Ploieşti şi CFR Cluj, cu 3 puncte au fost penalizate Rapid Bucureşti, Oţelul Galaţi, FC Braşov şi Universitatea Cluj. De asemenea, Universitatea Cluj a primit o amendă de 50.000 de lei, iar Metalul Reşiţa, una de 180.000 de lei. În cazul cluburilor Petrolul, Rapid, Oţelul, Universitatea Cluj, CFR Cluj, FC Braşov şi CSM Rm. Vâlcea (Liga a II-a) comisia a decis să le monitorizeze până la data de 30 septembrie. Depunctările sunt valabile doar dacă respectivele echipe vor evolua în sezonul viitor în Liga 1, dacă retrogradează nu se mai aplică depunctarea. Trebuie spus că, dintre cele şapte prim divizionare sancţionate, doar Petrolul Ploieşti nu a fost implicată în acest final de sezon în lupta pentru evitarea retrogradării, aşa că ploieştenii sunt siguri că vor pleca în sezonul viitor de la cota - 6. Ceahlăul şi Oţelul Galaţi sunt deja condamnate ca anul viitor să evolueze la matineu.
Comunicatul Comisiei de Licenţiere prezintă în detaliu situaţia cluburilor care au solicitat şi primit licenţa pentru Liga 1 şi care sunt căile de atac pentru formaţiile sancţionate: " În total, pentru cele nouă cluburi menţionate mai sus au fost acordate sancţiuni cu deducerea a 42 de puncte din clasament pentru sezonul 2015-2016 şi penalităţi financiare de 230.000 lei. De asemenea, au fost sancţionate şapte cluburi cu monitorizarea informaţiilor financiare previzionate la 30 septembrie 2015. Hotărârile Comisiei de fond pot fi atacate cu apel la Comisia de apel pentru acordarea licenţei cluburilor în termen de cinci zile de la comunicare (...) Sancţiunile se aplică doar cluburilor participante în Liga I în sezonul 2015-2016 de Liga Profesionistă de Fotbal, pe baza raportului întocmit de managerul de licenţiere şi a deciziilor rămase definitive prin neapelare sau rămase irevocabile prin nerecurare. Dintre cele 23 de cluburi care au solicitat licenţă de Liga I pentru sezonul 2015- 2016, 14 cluburi au primit licenţă, fără sancţiuni, pentru participarea la Campionatul Naţional Liga I, după cum urmează: Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, Fotbal Club Viitorul SA, Clubul Sportiv U Craiova SA, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu, Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaş, Asociaţia Fotbal Club ASA Tg. Mureş, Asociaţia Fotbal Club Botoşani, Clubul Sportiv Municipal Studenţesc Iaşi, Asociaţia Fotbal Club Astra, Dinamo 1948 SA, Clubul Sportiv Concordia Chiajna, Asociaţia Club Sportiv ACS Poli Timişoara, Fotbal Club Voluntari şi ACS FC Academica Argeş. Menţionăm că, opt cluburi au primit licenţa UEFA, astfel: Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, Fotbal Club Viitorul SA, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu, Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaş, Asociaţia Fotbal Club ASA Tg. Mureş, Asociaţia Fotbal Club Botoşani, Clubul Sportiv Municipal Studenţesc Iaşi şi Asociaţia Fotbal Club Astra. Clubul Sportiv U Craiova SA nu a primit licenţa UEFA din partea Comisiilor de licenţiere ale FRF, formulând recurs la TAS împotriva deciziei Comisiei de Apel".
Cum Ceahlăul şi Oţelul sunt deja retrogradate, iar Metalul Reşiţa nu mai poate promova din punct de vedere sportiv sunt şanse minime ca aceste cluburi să atace respectivele decizii ale Comisiei de Licenţiere, iar acţionarul majoritar al FC Rapid, Valeri Moraru, a anunţat că nu va face apel.