FOTBAL ŞI BANI Faliment naţional!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 28 martie 2013

Faliment naţional!

Fotbalul autohton la nivel de echipe naţionale a dat faliment în ultimele 7 zile. Patru meciuri, trei înfrângeri îngrozitoare şi un egal absolut întâmplător, acesta este bilanţul echipelor naţionale de tineret şi de seniori conduse de Victor Piţurcă şi Emil Săndoi. Meciuri s-au mai pierdut, dar în acest caz definitorie este maniera în care naţionalele au fost înfrânte, în urma unor prestaţii lipsite de curaj, de viziune, de ambiţie şi de logică. Partida cu Olanda este una care retează orice speranţă de viitor legat de această echipă tehnico - administrativă. Una e să pierzi un meci şi alta e să fi umilit. Dincolo de dezas-trul sportiv, care în cazul primei reprezentative mai poate fi ocolit cu o doză zdravănă de noroc, din punct de vedere moral, falimentul este unul total. Cu astfel de strategii, care duc la astfel de prestaţii, nu este de mirare că sponsorii ocolesc fotbalul în general şi echipele naţionale în special şi că oamenii sunt tot mai puţin interesaţi de ceea ce ar trebui să fie cea mai iubită echipă de fotbal de la noi. Faptul că o emisiune în care se caută aşa zise talente a avut o audienţă de trei ori mai mare la nivel naţional decât meciul Ungaria - România spune foarte mult despre situaţia în care s-a ajuns. Tineri care iubesc fotbalul şi care nu ratează niciun meci al echipei de club preferate, fie că e vorba de Steaua, Dinamo, Rapid sau chiar Real Madrid sau Manchester United nu se arată deloc interesaţi de ce face echipa naţională, care pare un capitol închis fără speranţă. În ochii acestora, naţionala e doar o treabă personală a domnilor Sandu, Dragomir, Piţurcă, primii doi "veşnici" la FRF şi LPF, iar cel din urmă fiind la al treilea mandat la echipa naţională într-o perioadă în care lucrurile au mers din rău în mai rău. Situaţia aceasta seamănă teribil cu ceea ce se întâmplă în politică, unde de 23 de ani aceiaşi oameni se rotesc în funcţii, fără ca "publicul" larg să simtă că se înregis-trează vreun progres. Astfel stând lucrurile, dezinteresul e în creştere, tot mai puţini oameni vin la vot, tot mai puţini urmăresc echipa naţională. Poate că şi aceasta e o strategie.

Preşedintele federaţiei, omul care gestionează toată această tristă stare de fapt, a căpătat un tic verbal ori de câte ori nu-i convine ceva în raport cu nişte fotbalişti, ziarişti sau finanţatori. "Mânca-v-aş gura voastră" e propoziţia rostită mai mereu pe un ton dojenitor-ameninţător, intenţia fiind aceea de a inhiba orice încercare de critică, dar şi de a stabili clar nişte ierarhii. Partenerul de dialog trebuie să înţeleagă că nu degeaba i se spune "Naşul". La fel de nepriceput în a gestiona relaţia cu publicul, selecţionerul are mai nou o întrebare directă pentru toţi aceea care îndrăznesc să-i spună că suporterii sunt nemulţumiţi de rezultate şi de jocul echipei: "De unde ştii tu ce vor milioanele de suporteri. I-ai întrebat pe fiecare?". Corect! De unde ştim noi că iubitorii de fotbal nu îşi doresc ca naţionala să joace ruşinos de slab şi să piardă fără drept de apel? Un maestru al schimbărilor de macaz, în funcţie de direcţia vântului, Dumitru Dragomir se delimitează rapid de orice şi oricine când lucrurile merg prost şi e primul care iese în faţă atunci când răsare o rază de speranţă. Acum promite nişte dezvăluiri, dar încă nu le face dintr-un motiv simplu, şansele de a obţine locul 2, care asigură barajul, nu au fost compromise, aşa că nu e cazul să provoace o ruptură definitivă.

Marea dramă este că aceiaşi jucători care la echipa de club au reuşit performanţe notabile la nivel european la începutul acestui an s-au prezentat jalnic sub tricolor. Problema nu este a fotbaliştilor, ci a mediului în care aceştia evoluează. Nu trebuie să fii un geniu ca să îţi dai seama că oricât de mari jucători ar fi Cristiano Ronaldo şi Messi aceştia nu vor putea evolua la cote prea înalte dacă pe unul îl foloseşti fundaş dreapta şi pe celălalt fundaş central. Faptul că înaintea meciului antrenorul echipei îi explica unui finanţator, a cărui prezenţă pe gazon nu o înţelegem sub nicio formă, că nu avem nicio şansă să câştigăm e definitoriu pentru felul în care a fost pregătit acest ultim trist meci.

Cum instituţia demisiei nu func-ţionează la nivel înalt, e greu de crezut că vom avea parte de surprize prea curând. În ceea ce priveşte strategiile, ne-am lămurit, funcţionăm lăutăreşte, după ureche, la inspiraţia de moment. Totul e la mâna norocului, aşa că nu e cazul să ne mai stresăm cu munca şi studiul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dan, fă-mă nebun dar eu văd în continuare în spatele naționalei numele becali. impresarul becali.

    in echipa care a intrat pe teren la meciul cu olanda au fost 8 jucatori impresariati de becali. 

    eu tind să cred că ioan becali îl are la mână cu ceva pe barbugiul de pițurcă și de aia sunt atâția jucători de-ai lui becali. 

    o altă treabă care trebuie punctată. stilul antrenorului. olandezii l-au îndepărtat pe van marwijk și l-au adus pe van gaal. ei nu l-au adus pe van gaal din lipsă de antrenori. l-au adus pe van gaal pentru doreau întinerirea echipei. asta știe să facă cel mai bine van gaal. peste tot unde a fost, a descoperit tinere talente.

    noi aveam nevoie de întinerire și l-am pus pe pițurcă. el nu se pricepe la asta. nici dan petrescu. nici razvan lucescu. nici olăroiu. nici rednic sau andone. aveam doar două opțiuni pentru asta: lucescu și boloni. ei sunt ahtiați după jucători tineri. poate că totuși, dacă pleacă mircea sandu și îl înlocuiește gică popescu, vine și unul din cei doi menționați mai sus. poate.  

    La MAFIA PARIURILOR se gandeste cineva ? "Jucatorii" de pretutindeni, antrenorii, pana si maseurii isi incaseaza comisionul aferent... Se pariaza pe numar de cartonase (cum naiba vedem faulturi dure absolut gratuite, fara noima), numar de cornere, suturi pe spatiul portii samd. Casele de pariuri formeaza un cartel, ce repartizeaza tuturor participantilor la "fenomen" cota -parte... Tolontan si Costin Stucan mai ales ,stiu mai multe, vorbea Stucan prea mult si a fost dat afara... Lumea sportului e invadata de tumoarea maligna a mafiei pariurilor si doar un BOICOT generalizat va putea scartaii "Junta" escrocilor... Ceva in genul "NIMENI LA MECI"....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb