FOTBAL ŞI BANI Finala Ligii Campionilor, "ameninţată" financiar de un meci de promovare

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 22 mai 2012

Finala Ligii Campionilor, "ameninţată" financiar de un meci de promovare

Fotbalul, una din cele mai profitabile afaceri ale lumii, a programat la sfârşitul acestei săptămâni două partide foarte scumpe din punct de vedere financiar (premii de peste 300 milioane euro), deşi din punct de vedere sportiv nu se poate face o comparaţie între ele. Tot globul a stat cu ochii pe finala Ligii Campionilor, dar destul de puţini au ştiut că în aceeaşi zi s-a dis-putat un meci de promovare în prima ligă din Anglia, în care premiul în bani pus în joc este aproape la fel de consistent ca acela acordat câştigătoarei celei mai importante competiţii intercluburi a lumii.

Blackpool şi West Ham s-au înfruntat în barajul de promovare în Premier League, câştigătoarea încasând nu mai puţin de 112 milioane euro. Banii au ajuns în conturile clubului West Ham United, care a reuşit promovarea după ce a trecut de Blackpool, pe "Wembley", cu scorul de 2-1. "Ciocănarii" revin astfel în Premier League după doar un an, la finalul sezonului regulat londonezii clasându-se pe locul trei, după Reading şi Southampton, promovate direct în Premier League. Anglia se poa-te lăuda că găzduieşte cele mai scumpe partide de fotbal din lume, drepturile de televizare vânzându-se pentru sume exorbitante. Premier League este cel mai urmărit campionat intern de fotbal, televiziunile plătind 3,5 miliarde de euro pentru trei sezoane, pentru a transmite meciurile. Partidele din Premier League sunt transmise în acest moment pe toate continentele.

Culmea este că şi în Liga Campionilor a triumfat tot o echipă engleză, Chelsea Londra, care a învins în ultimul act al competiţiei pe Bayern Munchen, după prelungiri şi executarea loviturilor de departajare. UEFA încă nu a anunţat la cât se ridică suma încasată de învingătoare, la care se vor aduna toate bonusurile din acest sezon, dar cu siguranţă aceasta va depăşi 130 de milioane euro, în timp ce echipa care a pierdut va beneficia de peste 75 milioane euro.

În urmă cu un an, câştigătoarea Ligii Campionilor, Barcelona a devenit mai bogată cu 126 de milioane de euro, bani proveniţi doar din meciurile din această competiţie, în timp ce învinsa din finală, Manchester United, a încasat 73 de milioane de euro. Sumele cresc de la un an la altul: în 2010, Inter Milano a adus în visteria clubului 120 de milioane euro iar învinsa, Bayern Munchen - 70 milioane euro. În ultimii cinci ani, finalele ligii Campionilor au fost disputate de doar 5 formaţii, Barcelona (două finale, două câştigate), Manchester United (trei finale, una câştigată), Chelsea (două finale, una câştigată), Bayern Munchen (două finale, ambele pierdute), Inter Milano (o finală câştigată) fiind evident că banii câştigaţi din această competiţie au permis acestor echipe să domine fotbalul european.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb