Actuala ediţie de campionat a Ligii I la fotbal este prima după mai mulţi ani în care campioana nu va mai avea garanţia unor câştiguri substanţiale obţinute din participarea în grupele Ligii Campionilor. La actualul nivel al celei mai mari competiţii intercluburi rezultă o pierdere de aproximativ 15 milioane de euro. Există posibilitatea teoretică a unei calificări după ce sunt depăşite tururile preliminare, dar sunt puţine speranţe având în vedere eventualii adversari proveniţi din cele mai puternice campionate ale Europei.
În aceste condiţii, echipele şi-au ajustat bugetele, aceasta fiind cea mai mică medie din ultimii 7 ani, undeva sub 3,5 milioane de euro/echipă. Şi piaţa internă a transferurilor a fost afectată de acest recul, marile cluburi preferând să-şi conserve loturile, având în vedere că sunt puţine şanse ca investiţia în jucători să poată fi amortizată pe termen scurt.
La acest capitol excelează Dinamo, care nu a făcut niciun transfer important, la fel stând lucrurile şi cu vicecampioana FC Vaslui. Rapid şi CFR Cluj sunt formaţiile care s-au mişcat mai bine, inclusiv în ceea ce priveşte primenirea băncii tehnice, giuleştenii sperând să reuşească un parcurs cât mai lung în Europa League, exact ca în ediţia 2005-2006, când antrenor era tot Răzvan Luces-cu. În ultimii cinci ani, în urma participării formaţiilor autohtone la meciurile din grupele Ligii Campionilor, în ţara noastră au ajuns nu mai puţin de 65.431.000 de euro, bani pe care i-au încasat Steaua, CFR Cluj şi Unirea Urziceni. Datorită prestaţiilor foarte slabe din ultimele trei ediţii ale cupelor europene, ţara noastră a căzut în clasamentul coeficienţilor întocmit de UEFA, acest lucru ducând la pierderea dreptului de a avea o echipă direct calificată în grupele Ligii Campionilor.
Dacă, până acum, cluburile mari îşi fixau drept obiectiv principal câştigarea campionatului, pentru sezonul 2011-2012 se vorbeşte mai mult de reconstrucţie, de întinerirea loturilor şi de micşorarea cheltuielilor. Se intră practic într-un cerc vicios; fără investiţii sunt şanse mici ca echipele noastre să mai obţină performanţe în cupele europene, fără performanţe coeficientul de ţară în clasamentul UEFA scade constant, iar acest lucru se traduce prin mai multe tururi preliminare care diminuează şansele ca în viitorul apropiat o echipă autohtonă să mai ajungă în grupele Ligii şi implicit la milioanele de euro pe care prezenţa în această fază a competiţiei le-ar asigura.
Sub aceste auspicii nu tocmai încurajatoare va debuta peste două zile o nouă ediţie a Ligii I la fotbal.