FOTBAL ŞI BANI Mondialul, contestat în Brazilia, aşteptat cu interes în restul lumii

D.N.
Ziarul BURSA #Sport #CM Fotbal 2014 / 24 aprilie 2014

Mondialul, contestat în Brazilia, aşteptat cu interes în restul lumii

Primele cifre legate de Campionatul Mondial de Fotbal anticipează un mare succes din punctul de vedere al audienţei şi al încasărilor. Publicul larg a intrat în febra Mondialului Brazilian în ciuda veştilor mai puţin plăcute care au venit din zonă în ultimele douăsprezece luni. Manifestaţii de stradă ale populaţiei nemulţumite că miliarde de dolari au fost canalizate către turneul final în condiţiile în care ţara are mari probleme, întârzieri în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor la stadioane, problemele cu confruntările dure dintre galeriile formaţiilor de club braziliene, criminalitatea ridicată reprezintă suficiente motive pentru a inhiba dorinţa fanilor sportului rege de a se deplasa la faţa locului în timpul turneului final. Lucrurile nu stau însă aşa, FIFA anunţând la începutul acestei luni că 2.570.000 de bilete au fost deja achiziţionate, la încheierea celei de-a doua faze de vânzare pe principiul "primul venit primul servit", dintr-un total de 2.577.662 de bilete. Practic până la începerea competiţiei toate biletele disponibile vor fi vândute, iar agenţiile de turism confirmă că au numeroase cereri pentru excursii în Brazilia în lunile iunie şi iulie.

Nu toată lumea este fericită înaintea începerii celui mai mare eveniment fotbalistic al anului. În Brazilia a apărut un adevărat curent anti-mondial. Edu Krieger a compus o melodie în care îi atacă frontal pe "hoţii care conduc" Brazilia şi îşi manifestă nemulţumirea vizavi de sumele cheltuite pentru Cupa Mondială de fotbal. Melodia "Iartă-mă, Neymar, dar la acest CM nu te voi susţine" a fost lansată în luna martie şi are deja sute de mii de vizualizări pe youtube. Muzicianul se alătură sutelor de mii de manifestanţi care critică investiţiile masive în stadioane şi consideră că aceşti bani ar fi trebuit să fie investiţi în transportul în comun, în educaţie şi sănătate. Printre cei nemulţumiţi se află şi marele internaţional brazilian Romario, ajuns între timp politician de succes: "Costul unui loc pe un stadion de la World Cup 2014 este de 3593 euro, dublu faţă de cât a costat în Africa de Sud - 1684 euro - sau Germania - 1671 euro - şi chiar şi aşa, calitatea lucrărilor este deplorabilă. Stadionul Mane Garrincha din Brasilia a costat 456 milioane de euro, bani publici, şi e plin de crăpături, nu există sistem de aer condiţionat şi nici reţea de internet. Din totalul de 42 de proiecte urbane, 11 nu vor fi gata la timp. Am cheltuit enorm până acum, iar de acum încolo vom cheltui şi mai mult. Ceva ce costa 20 de euro, va costa 60".

Dacă în ceea ce îi priveşte pe fanii fotbalului era de aşteptat ca interesul faţă de competiţie să fie la cote foarte înalte, mai puţin aşteptate sunt anumite reacţii ale unor oficiali de rang înalt. Ştirile sunt foarte interesante, astfel aflăm că guvernul german a relaxat legislaţia privind limita de zgomot, pentru a permite suporterilor să poată urmări în aer liber meciurile de la Cupa Mondială de fotbal din această vară, programate la ore târzii. "A urmări în grup meciuri de fotbal în aer liber este o parte integrantă dintr-o Cupă Mondială. Pentru un asemenea eveniment, eu consider justificate excepţii de la legea privind protecţia faţă de zgomot", a declarat ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks. Din cauza diferenţei de fus orar, mai multe meciuri ce vor avea loc în Brazilia vor avea startul în intervalul orar 22.00-03.00 în Germania. Decretul prevede o relaxare a regulilor în vigoare pe durata competiţiei din această vară, între 12 iunie şi 13 iulie. Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron are şi el o nemulţumire. Acesta consideră că preţul tricourilor echipei Angliei pentru Cupa Mondială din Brazilia, vândute cu 90 de lire sterline suporterilor, este unul exagerat de mare. În anumite state europene, care au reprezentativele calificate la turneul final, s-a propus ca a doua zi după ce echipele naţionale au meciuri programul de lucru în instituţiile de stat să înceapă mai târziu, iar în Brazilia, Chile, Argentina, Urguay, Columbia şi Ecuador s-a pus în discuţie ca în zilele în care naţionalele au programate partide să nu se lucreze.

Pe 7 martie 2003, FIFA a anunţat că turneul final al Campionatului Mondial va avea loc în America de Sud pentru prima dată după ce Argentina l-a organizat în 1978, iar pe 30 octombrie 2007 forul mondial a confirmat oficial că Brazilia va găzdui evenimentul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb