FOTBAL ŞI BANI Mondialul din Qatar... repus sub semnul întrebării!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 4 aprilie 2016

Mondialul din Qatar... repus sub semnul întrebării!

Organizarea de către Qatar a Cupei Mondiale din 2022 este în pericol. Discuţii pe marginea acestui subiect s-au tot purtat în ultimii doi ani, dar fostul preşedinte al FIFA, elveţianul Joseph Blatter, era un puternic susţinător al acestei ţări şi nici nu concepea o eventuală schimbare. Nemulţumirile legate de acest turneu sunt de tot felul, de la suspiciunile de corupţie legate de procesul de desemnare şi instabilitatea din zonă până la mutarea Mondialului în luna noiembrie, pentru ca meciurile să se poată disputa la temperaturi acceptabile. Noul preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, ales în luna februarie, pare dispus să reanalizeze subiectul, mai ales că apar noi motive de nemulţumire.

Ultimele ştiri provoacă frisoane organizatorilor CM, mai ales că actuala conducere a FIFA a demarat un amplu proces de recâştigare a credibilităţii, grav afectate de scandalul de corupţie. Conform Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, muncitorii care lucrează pe şantierele "Mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Există informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar.

Potrivit BBC, citat de Mediafax, Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară: "Acest eveniment sportiv este construit pe fondul unor încălcări flagrante ale drepturilor omului. Este o pată pe conştiinţa fotbalului mondial." Amnesty lnternaţional le-a cerut marilor sponsori ai Campionatului Mondial din 2022 să preseze FIFA pentru a rezolva problemele, iar în cazul în care până în 2017 nu se publică un plan de măsuri concrete care să îmbunătăţească viaţa celor care muncesc pe şantierele dedicate turneului final, să se decidă mutarea competiţiei într-o altă ţară. Federaţia Internaţională de Fotbal a precizat că au fost luate deja măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia muncitorilor emigranţi şi că este foarte atentă la tot ce apare legat de acest subiect. Până în 2018 se va ajunge la 36.000 de muncitori care vor lucra pe arenele pentru CM 2022. În urmă cu un an, Comitetul Executiv al FIFA a decis ca turneul final al Cupei Mondiale din 2022, din Qatar, să aibă loc în perioada noiembrie-decembrie, finala urmând să se dispute la 18 decembrie, de ziua naţională a ţării gazdă. Această decizie a nemulţumit federaţiile europene, deoarece vor fi date peste cap competiţiile interne, dar şi cele două competiţii intercluburi, Liga Europa şi Liga Campionilor.

Subiectul este unul foarte sensibil, mai ales că la mijloc sunt foarte mulţi bani. Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul va cheltui pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, o sumă enormă în comparaţie cu tot ceea ce s-a investit până acum în Campionate Mondiale de fotbal sau Jocuri Olimpice. De altfel, o medie a ultimului deceniu în materie de investiţii într-o competiţie sportivă de anvergură se situează la aproximativ 10 miliarde de dolari. Diferenţele sunt uluitoare. Conform primelor estimări, 150 de miliarde de dolari vor fi investiţi în infrastructură, 20 de miliarde de dolari în obiective turistice şi hoteluri, inclusiv amenajarea unei insule artificiale destinată turiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb