FOTBAL ŞI BANI Naţional Arena, gaură neagră pentru bugetul Capitalei

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 13 martie 2012

Naţional Arena, gaură neagră pentru bugetul Capitalei

Noul stadion Naţional a devenit o adevărată maşină de tocat bani, în zilele următoare un milion de euro urmând să fie cheltuit pentru schimbarea gazonului, a treia operaţiune de acest fel din ultimele 8 luni. Mândria de a avea o arenă nouă şi de a găzdui finala Europa League din 2012 se pare că îi costă extrem de mult, din punct de vedere financiar, pe bucureşteni.

Apreciat de toată lumea, noul stadion îşi arată cu fiecare zi ce trece hibele. Suprafaţa de joc este una din problemele care nu a fost încă remediată, chiar dacă s-au cheltuit sute de mii de euro cu cele două covoare de iarbă montate şi ulterior aruncate la gunoi. Noul gazon care urmează să fie instalat pe Arena Naţională în vederea finalei Ligii Europa din 9 mai va costa patru milioane de lei, suma urmând să fie susţinută în totalitate de Primăria Capitalei, a anunţat directorul ALPAB, Radu Popa. Sumele sunt colosale având în vedere că reprezentanţii Clubului Sportiv al Armatei "Steaua" au reuşit să refacă, în toamna trecută, gazonul stadionului Ghencea cu doar 2000 de euro. Reprezentanţii Primăriei susţin că actualul gazon ar fi putut fi refăcut, dar conform contractului semnat cu UEFA, pe 9 mai suprafaţa de joc trebuia să se prezinte în condiţii impecabile şi nimeni nu putea să rişte. Conform recomandărilor UEFA, societatea STRI (n.r. - partenerul oficial al forului fotbalis-tic european) va fi responsabilă cu schimbarea gazonului, până pe 9 mai nicio echipă autohtonă nemai-având dreptul să joace pe acest stadion. Prima suprafaţă de joc a fost montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprişan, iar după primul meci a fost înlocuită, constructorul arenei a decis ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden.

În primăvara anului 2007, Primăria Capitalei a semnat un contract cu firma Max Bogl&Astaldi pentru construirea unui stadion de 50.300 de locuri, costul total al lucrării fiind de 119 milioane de euro. Socoteala iniţială s-a dovedit a fi prea mică, în final întreaga construcţie costând mult mai mult. Preţul per scaun la Stadionul Naţional a fost de 4.200 de euro mult mai mare în comparaţie cu alte stadioane din Europa. Interesul public a fost uriaş, aşa ieşind la iveală mai multe neajunsuri. Pe lângă deja arhidiscutata chestiune a gazonului, a mai existat o altă problemă, cea a copertinei, care a costat destul de mult, 20 de milioane de euro dar care nu a putut fi folosită niciodată şi acum a intrat deja în revizie. Au existat câteva partide dis-putate pe ploaie, dar administratorii arenei nu au permis folosirea acoperişului rabatabil. Acest lucru a stârnit nemulţumirea spectatorilor şi a chiriaşilor, cluburi din Liga 1, care oricum plătiseră sume consistente ca să poată evolua pe acest stadion. Iniţial, Sorin Oprescu, a anunţat că va cere 75.000 de euro pentru chiria stadionului pentru un meci, dar cum patronii cluburilor din Liga 1 au considerat suma drept exagerată s-a ajuns la 45.000 de euro, până acum pe Naţional Arena disputându-se 18 partide la care au asistat aproximativ 500.000 de spectatori. Întregul subiect a fost, se putea altfel, politizat din plin, intrând în ecuaţia campaniei electorale pentru alegerile locale. Sorin Oprescu susţine că până acum Primăria nu a plătit nimic în plus pentru gazon: "Este pentru prima oară când Primăria intervine financiar în problema gazonului. Dacă se putea şi mai bine? Da, cred că se putea şi mai bine. Dar n-am cheltuit nimic, a intrat în obligaţia constructorului. Iar bâlbele de atunci au existat pe fondul unor promisiuni mari de seriozitate. Care s-au dovedit a nu fi aşa. Mă interesează să nu ne mai lovim de lucrurile de care ne-am lovit în trecut". Edilul Sectorului 6, Cristian Poteraş, l-a somat pe primarul general să explice de ce nu a fost în garanţie nici primul şi nici al doilea gazon de pe Arena Naţională şi de ce trebuie să plătească bucureştenii "incompetenţa" municipalităţii: "Bucureştenii trebuie să ştie al cui este managementul defectuos al stadionului. Nu este acceptabil ca un stadion de 240 de milioane de euro să nu poată fi folosit până în luna mai". Cristian Poteraş a mai spus că Sorin Oprescu ar trebui să prezinte situaţia reală a acoperişului retractabil al "Naţional Arena", care, deşi nu a fost folosit până acum, trebuie să intre în revizie. Este evident că acest stadion va reprezenta un punct fierbinte pe agenda dezbaterilor electorale din această primăvară, reuşita sau nereuşita organizării finalei Europa League urmând să se transforme în voturi pentru una sau alta din părţile implicate în procesul electoral.

Pentru a informa cât mai exact publicul, dar şi pentru a combate unele atacuri politice, Primaria Municipiului Bucureşti a făcut unele precizări referitoare la costurile realizării stadionulul "Naţional Arena": "În conformitate cu prevederile Contractului de execuţie a lucrării 3556/17 din aprilie 2007, încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti în calitate de Achizitor şi Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, în calitate de Contractant, au început lucrările de reabilitare şi modernizare a Stadionului Naţional "Lia Manoliu" (...)

Contractul iniţial a cuprins lucrări de proiectare şi execuţie ale arenei, iar valoarea acestuia a fost de 411.062.996,39 RON, exclusiv TVA. Atribuirea contractului a fost făcută pe baza unei oferte alternative depuse de Asocierea Max Bogl & Astaldi SPA, având la bază un studiu de fezabilitate întocmit anterior.

Atât studiul de fezabilitate, cât şi oferta alternativă câştigătoare au prevăzut proiectarea şi execuţia unui stadion cu acoperiş fix, numai deasupra tribunelor. Prin Actul adiţional nr. 2 s-a suplimentat valoarea contractului de execuţie cu suma de 6.319.863,62 RON, valoa-rea contractului ajungând la 417.382.860 RON.

Necesitatea lucrarilor prevăzute în actul adiţional nr. 2 a rezultat din creşterea nivelui pânzei freatice faţă de data la care s-a elaborat studiul de fezabilitate. (...) Prin încheierea Actului adiţional nr. 3 s-a suplimentat valoarea lucrărilor cu 84.831.932,8 RON, exclusiv TVA, valoarea contractului ajungând la 496.685.603,35 RON, exclusiv TVA.

Actul adiţional 3 a venit, în primul rând, ca o obligaţie de a duce la îndeplinire o hotărâre de consiliu care prevedea modificarea indicatorilor tehnico-economici ai contractului iniţial cu adăugarea acoperişului retractabil, hotărâre care a fost dată în primul trimestru al anului 2008, sub conducerea primarului de atunci. (...)Prin încheierea Actului adiţional nr. 4 s-a suplimentat valoarea lucrărilor cu 112.000.000 RON, exclusiv TVA , valoarea totală a contractului ajungând la 614.214.792,78 RON, exclusiv TVA. Actul adiţional nr.4 se referă la implementarea cerinţelor UEFA şi la realizarea infrastructurii adiacente obiectivului de investiţii, cerinţe care nu au fost incluse în contractul de bază. Ulterior încheierii contractului şi actelor adiţionale 2 şi 3, FRF şi-a asumat angajamentul de a organiza, pe Arena Naţională, finala Europa League din 2012. În acest sens, a fost semnat un contract privind desfăşurarea meciului final, contract în care sunt specificate criteriile de organizare ale aces-tui eveniment de importanţă internaţională.

Pentru a îndeplini aceste criterii, PMB a trebuit să realizeze lucrări de ridicare a clasificării stadionului până la categoria ELITE, conform standardelor UEFA. Mai mult, s-au impus lucrări de amenajări şi instalaţii în exteriorul arenei, acestea nefiind cuprinse în contractul de bază. (...) În ceea ce priveşte cupola Arenei Naţionale, aceasta aparţine ca şi proiect şi gândire fostei administraţii. Ceea ce înseamnă că valoarea finală de realizare a aces-teia a fost propusă şi aprobată de către fosta administraţie şi CGMB. Din totalul costurilor de realizare a Stadionului National "Arena Naţională", Guvernul României trebuia să suporte 75%.

În prezent, Executivul mai are de achitat 320 milioane RON".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. tichia de margaritar a chelului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb