Situaţia financiară a fotbalului autohton va fi decisă în următoarele zile. "Vistieriile" Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal depind de meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor din Brazilia şi de alegerile pentru scaunul de preşedinte al ligii.
Barajul cu Grecia are o importanţă capitală pentru revenirea echipei noastre în elita fotbalului mondial. Calificarea ar reprezenta un pas decisiv în acest sens, o şansă uriaşă pentru atragerea unor sponsori, dar şi un bonus de la FIFA de peste 10.000.000 de euro, inclusiv bani către echipele care ar da jucători selecţionaţi la turneul final. Pe fondul lipsei de rezultate din ultimul deceniu, când singurul punct luminos a fost calificarea la Campionatul European din 2008, FRF are mare nevoie de o infuzie de capital. Calificarea ar însemna un mare plus financiar şi pentru jucători şi antrenori. Preşedintele FRF, Mircea Sandu a declarat că se gândeşte chiar să ofere 50% din prima de la FIFA jucătorilor care au contribuit la succesul acestei campanii: " Jucătorii ne-au transmis că nu îi interesează bonusul pentru calificarea la turneul final, ci ceea ce se va da din suma care vine de la FIFA. Analizăm acum propunerea lor, ca 50 la sută din ce vine de la FIFA să fie curat, numai pentru jucători. Pentru că în 50 la sută intrau şi antrenorii, medicul şi aşa mai departe. Piţurcă are în contract primă de calificare. Toţi ceilalţi, în afară de jucători, au în contract. Nu mai ştiu cât are Piţurcă bonus. Cred că i-am dat bonus de calificare jumătate de milion de euro. Cred că se apropie de jumătate de milion. Şi nici nu e foarte mult dacă se califică. Faţă de celelalte echipe... Păi Capello avea opt milioane la ruşi. La noi salariile sunt mai subţiri, aşa. Până la urmă, cu bonusurile plăteşti performanţa. Şi ar fi o mare performanţă dacă România se va califica".
Săptămâna viitoare au loc şi alegerile la Liga Profesionistă de Fotbal. După o lungă perioadă, Dumitru Dragomir are un contracandidat în persoana fostului mare internaţional Gino Iorgulescu. Pentru cluburi aceste alegeri sunt importante în primul rând din punct de vedere financiar, pentru că noul preşedinte trebuie să reuşească să scoată cât mai mulţi bani din vânzarea drepturilor de transmisie ale meciurilor din Liga 1, care vor fi scoase la licitaţie în primăvara viitoare. Dragomir promite deja că va scoate cel puţin 101.000.000 de euro, atât cât s-a obţinut din vânzarea drepturilor în urmă cu trei ani. Există însă zvonuri care vorbesc de o înţelegere a televiziunilor care deţin acum drepturile şi care vor să ofere doar jumătate din această sumă. Fără experienţă în această privinţă, Gino Iorgulescu pare a porni cu handicap din acest punct de vedere, dar sunt voci care susţin că şi Dumitru Dragomir şi-a făcut foarte mulţi duşmani în structurile de decizie ale posturilor TV interesate de transmisiunile din Liga 1 şi că pot apărea probleme din această cauză. Dinu Gheorghe, preşedintele clubului Astra Ploieşti recunoaşte deschis că în această bătălie vânzarea drepturilor TV reprezintă principala miză: "Eu ştiu pe cine să votez, dar Consiliul Director va decide şi probabil că voi avea un mandat. Din punctul meu de vedere e simplu, primul criteriu e cine ne garantează că ne aduce o sumă de bani cel puţin la fel de mare ca în ultimii ani din drepturile TV. Asta e foarte important, deşi mai sunt cluburi care folosesc bugete de la consiliile locale. Şi afară, dacă un preşedinte nou vine cu un program, spune ce susţinere financiară are, cu ce sponsori vine, peste tot în lume asta e cel mai important. Pentru mine, deocamdată ăsta e primul criteriu şi singurul deocamdată. Cine spune că aduce 35 de milioane (n.r. pe an) să prezinte o demisie de onoare în alb şi are un termen până la 1 martie. Dacă nu aduce banii, pleacă". Dumitru Dragomir este preşedintele LPF din 1996, fiind reales de trei ori (2000, 2005 şi 2009).
Dacă situaţia financiară poate fi redresată parţial (sau nu) în următoarele două săptămâni, din punct de vedere al refacerii imaginii mai este foarte mult de muncă.