Fotbalul mondial riscă să fie strivit în menghina corupţiei. Atribuirea turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar) a stârnit un imens scandal, care este foarte departe de a se fi încheiat, în ciuda încercărilor preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, de a calma spiritele. Numeroasele acuzaţii de corupţie lansate împotriva conducerii forului mondial, care ar fi primit foloase materiale nejustificate pentru a influenţa respectivele decizii, au dus la demararea unei anchete.
Michael Garcia, fost procuror federal american, a redactat un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, care conţine numeroase elemente explozive. Raportul lui Garcia a fost prezentat în luna septembrie Comisiei de Etică a FIFA, dar nu a fost publicat, în ciuda solicitărilor autorului acestuia. În cele din urmă FIFA a scos din culpă Rusia şi Qatarul, viitoarele gazde ale CM, considerând că atribuirea organizării competiţiei acestor ţări nu poate fi contestată, în ciuda unor elemente discutabile. Deranjat de această decizie, Garcia a decis, miercuri, să demisioneze din funcţia de preşedinte al camerei de anchetă din cadrul Comisiei de Etică a FIFA, informează AFP. În aceste zile au loc lucrările Comitetului Executiv al FIFA, dar sunt slabe speranţe să asistăm la o răsturnare de situaţie spectaculoasă. Poziţia fostului procuror a fost tranşantă: "Nu sunt de acord cu decizia Comisiei de Recurs a FIFA. În primii doi ani de la numirea mea ca preşedinte independent, credeam că această instanţă face progrese reale. În ultimele luni situaţia s-a schimbat".
Lucrurile devin mai mult decât clare în ceea ce priveşte modul în care s-au făcut cele două atribuiri, în ciuda încercărilor disperate ale lui Blatter de a pune surdină scandalului: "Sunt extrem de surprins de decizia lui Garcia. Întreaga activitate a comisiei de etică va fi în centrul discuţiilor din cadrul Comitetului Executiv al FIFA".
În luna noiembrie preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal (FA), Greg Dyke, a cerut Comitetului Executiv al FIFA să acţioneze urgent pentru publicarea integrală a raportului întocmit de Michael Garcia, care a acuzat FIFA că a prezentat "eronat şi incomplet" ancheta sa. De asemenea, preşedintele UEFA, Michel Platini, şi vicepreşedintele FIFA, iordanianul Ali Bin Al Hussein, au cerut publicarea raportului. În presă au apărut deja câteva mărturii care susţin raportul făcut de Garcia. Fostul director de comunicare al Comitetului de Candidatură a Qatarului, Phaedra Al Majid, a afirmat într-un interviu publicat de cotidianul Folha de Sao Paulo, că a fost de faţă când la trei dintre cei patru membri africani ai Executivului FIFA li s-au promise 1,2 milioane de euro pentru a vota "cu cine trebuie" pentru CM din 2018 şi 2022.
Dincolo de aspectele legate de banii negri care ar fi în spatele acestor decizii controversate, au apărut şi presiuni politice exercitate la cel mai înalt nivel. Fermă pe aşa-zisa poziţie de instituţie aflată mai presus de orice interferenţă politică, FIFA, prin vocea preşedintelui Joseph Blatter, a anunţat că "susţine necondiţionat" Rusia în vederea organizării turneului final şi că ţările care se gândesc să boicoteze competiţia din cauza crizei din Ucraina comit o mare eroare: "FIFA susţine necondiţionat organizarea Cupei Mondiale din 2018 în Rusia. Avem încredere în Rusia şi în autorităţile locale. Un boicot nu ar aduce nimic pozitiv. Am primit scrisori din America de Nord pentru a retrage Rusiei dreptul de a organiza turneul final, dar am răspuns că fotbalul nu are nimic în comun cu politica". Mai mulţi politicieni din SUA, în frunte cu fostul candidat la preşedinţie John McCain, i-au cerut lui Blatter să retragă dreptul Rusiei să organizeze Campionatul Mondial din 2018, şi să se reorienteze către o altă ţară gazdă. Acesta este doar începutul unei controverse care poate produce mari deservicii fotbalului.