FP riscă să piardă acţiunile de la companiile energetice de stat, potrivit unui proiect de ordonanţă

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 4 septembrie 2009

Daniela Lulache: "Atât timp cât această ordonanţă de urgenţă ce vizează reorganizarea sistemului energetic este în fază de proiect, intenţiile Guvernului trebuie privite doar ca o propunere".

Daniela Lulache: "Atât timp cât această ordonanţă de urgenţă ce vizează reorganizarea sistemului energetic este în fază de proiect, intenţiile Guvernului trebuie privite doar ca o propunere".

Fondul Proprietatea riscă să piardă acţiunile deţinute la companiile energetice controlate de stat, aceste participaţii urmând să fie incluse în viitoarele companii energetice naţionale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, conform NewsIn.

Potrivit proiectului de OUG, participaţiile Fondului Proprietatea la companiile care vor fi incluse în viitoarele companii energetice naţionale ar putea fi compensate cu acţiuni la alte societăţi comerciale.

Directorul Fondului, Daniela Lulache, a spus că atât timp cât această ordonanţă de urgenţă ce vizează reorganizarea sistemului energetic este în fază de proiect, intenţiile Guvernului trebuie privite doar ca o propunere.

"Este o discuţie ce se poartă de foarte mult timp, dar ea nu a ajuns la final. Este evident că în calitatea sa de acţionar FP va trebui să facă parte din aceste discuţii şi cu siguranţă interesele, FP nu vor fi ignorate", a spus Lulache.

Ea a adăugat că Fondul va avea cu siguranţă căi de a se opune acestui proiect de ordonanţă, "dar este prematur să spunem că ne opunem atâta timp cât nu ştim care sunt măsurile".

Fondul Propietatea deţine în prezent 24,98% din acţiunile Complexului Energetic Craiova, 24,93% din Complexul Energetic Turceni şi 23,73% din Complexul Energetic Rovinari. La Hidroelectrica, fondul deţine puţin sub 20%, la Nuclearelectrica puţin peste 17%, iar la Romgaz aproape 15%.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, că va lista FP în cel mai scurt timp pe bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să îşi poată valorifica uşor titlurile cu care au fost despăgubiţi. Însă termenul pentru listare a fost mereu amânat, ultimele declaraţii indicând că intrarea la cota bursei se va face, probabil, în 2010.

Un pas important în vederea listării a fost făcut în 9 iunie, când Comisia de selecţie a administratorului, condusă de Enache Jiru, a anunţat că Franklin Templeton Investment Management Ltd este câştigătorul cursei pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, în condiţiile în care a depus cea mai ieftină ofertă.

Fondul de investiţii american urmează să primească avizul acţionarilor în adunarea generală din 7 septembrie.

În primul semestru din acest an, Fondul Proprietatea a obţinut un profit net de 167,9 milioane lei (40 milioane euro), cu 47,4% mai mic decât câştigul obţinut în intervalul similar din anul 2008, dar care reprezintă 79% din nivelul bugetat pentru acest an, de 212,45 milioane lei

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dna Lulache, cat timp mai sta pe scaunul de director, nu trebuie sa astepte ca OUG sa fie redactata si suousa discutiei in guvern pentruca acolo sunt alte interese.

    De hotii nu duce lipsa Romania. 

    Aceste companii au fost date printr-o lege si cred ca si noi mai avem un cuvant de spus. 

    Chiar daca aceasta adunare ar avea loc, FP va trebui sa aibe participatie cu acelas procentaj in noua companie de energie.  

    Mai exista si CE, daca dansii au uitat. 

    Cernat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb