FP vrea să-şi răscumpere aproape 11% din acţiuni, prin ofertă publică

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 11 octombrie 2023

FP vrea să-şi răscumpere aproape 11% din acţiuni, prin ofertă publică

Acţiunile fondului se tranzacţionează la un discount de 37% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a depus astăzi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o ofertă publică prin care vrea să răscumpere 670 milioane de acţiuni FP, echivalentul a 10,8% din Fond, după cum reiese dintr-un raport al emitentului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oferta face parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna noiembrie a anului trecut, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult 3,5 miliarde de acţiuni proprii (sunt formă de titluri listate la BVB sau certificate globale de depozit listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 3 lei pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

"Se anticipează că detaliile complete ale ofertei, inclusiv preţul, vor fi anunţate dacă şi când oferta va fi implementată şi aprobarea de la ASF obţinută, aprobare care se estimează să fie primită în termen de zece zile lucrătoare, potrivit reglementărilor în vigoare", se menţionează în raportul de astăzi de la bursă.

Franklin Templeton a numit Swiss Capital în calitate de intermediar pentru achiziţia de acţiuni listate la BVB.

Acţiunile Fondul Proprietatea au încheiat astăzi şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,4 lei, echivalentul unui discount de tranzacţionare de 37% faţă de Valoarea Unitară a Activului Net aferentă lunii august, de 0,6319 lei.

Recent, acţionarii FP au prelungit mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi a adunării la solicitarea Ministerului Finanţelor. Franklin Templeton dorea un nou mandat de patru ani, dar conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP.

Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile de pensii private Pilon II, astfel încât, foarte probabil, Finanţele, care au 7% din drepturile de vot ale FP, şi-au impus voinţa prin concursul unor fonduri de pensii.

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Haideti sa scriem aici cat credeti ca va fi pretul de rascumparare .

    Opinia mea : 0.44 lei . 

    1. 0,46

      Posibil 0,47 - apropiat de maximul atins dupa corectia ex-dividend

      0.52

      0.63

      Oare exista vreun mecanism prin care stabilesc prețul din oferta ? Sau îl dau așa .. cum cred ?

      exista,desigur.

    VUAN

    Cititi ,,BINE,, anuntul , mai ales ,,Nota catre investitori si actionari,,.

    Atentie mare . 

    1. Într.adevar, nota conține afirmații generale, obligatorii în astfel de comunicate. Teoretic, conform legii, prețul este cel mai mare din ultimul an - 2.15 care trebuie ajustat sau 0.46, ultimul fiind mai mare. Deoarece nu și.au modificat actul constitutiv, ținta către discountul de 15% față de VUAN rămâne în vigoare, astfel ca prețul FP poate tinde către 0.85 * 0.63, adică aprox 0.53 în următorul an. Impresia mea este ca vor apasa pedala rascumpararilor în acest an, deoarece de la anul vor pierde administrarea portofoliului. Sunt curios cum vor juca autoritățile noastre.

    după ce termina cashul nu mai au nimic ei de la fp

    1. Foarte corect spus.

      Vrei să zici că salrom nu contează? Dar aeroporturile?

      sa nu uitam ca la aeroport a pierdut procesul si se face majorarea cu terenurile, sunt praf acolo ca nu participa la majorarea de capital si le scade valoarea mult

      casul nu se termina nici o data pentru ca mulgi din nou si faci alt cas.

      fii pe pace ca au ei grija sa distribuie catre actionari asa cum au facut pana acum din 2011 si pana in prezent.

      au facut o treaba excelenta pentru actionarii lor si vor face in continuare cat vor mai conduce ei. 

      nu mai au de la cine sa incaseze dividende mari

      s-au dus  

      se termina doar cand nu mai au nici o companie in portofoliu pana atunci vor primii dividende in fiecare an de la companiile din portofoliu.

    Se da vreun premiu daca ghicesc pretul corect ?

    Neseriosi FT, iar nu mai au bani...daca aveau, faceau oferta pentru 3 mld actiuni...asa fac in fiecare an, ne propunem sa rascumparam la greu, dar ne impotmolim, sa plece

    1. Cum reusesc unii sa vada doar anumite aspecte si ignora total altele….

    deja sunt 5 milioane de actiuni la cumparare pe 0,44

    Cum pot face bani din știrea asta?

    1. Sa înțeleg ca trebuie sa am doctorat în finanțe pt a posta aici?

      Ma interesa cum pot beneficia de aceasta știre... 

      Faci o estimare a prețului de răscumpărare și pe baza acelei estimări cumperi acțiuni Fp. Tu fiind tiriplici, ca și mine, nu vei putea tranzacționa în sfertul ăla magic de oră dintre 9.45 - 10 dimineața, deci în loc să cumperi cu 0.40, vei cumpăra cu 0.42, deci automat profitul scontat va scădea drastic. Apoi, trebuie să iei în calcul că va fi suprasubscriere, deci FP nu-ți va cumpăra toate acțiunile. Faci o estimare a prețului acțiunii FP post program de răscumpărare și vezi dacă rentează pentru tine să cumperi acum acțiuni. Ca idee, cine a cumpărat la 0.25 a pus-o... Nu știu cât te-am lămurit, pentru că am scris pe repede înainte. Succes.

      "Se anticipează că detaliile complete ale ofertei, inclusiv preţul, vor fi anunţate dacă şi când oferta va fi implementată şi aprobarea de la ASF obţinută, aprobare care se estimează să fie primită în termen de zece zile lucrătoare, potrivit reglementărilor în vigoare", se menţionează în raportul de astăzi de la bursă.

      se pare ca unii anticipeaza cu mult mai devreme!  

      Cind a fost 0.25 lei actiunea, Albert?

      (Din ciclul "am vindut la 1.85... de fapt, am verificat, a fost la 1.92...") 

      Pretul de referinta al simbolului FP valabil pentru sedinta de tranzactionare din data de 07.09.2023 si pana la formarea unui nou pret de referinta este 0.2615 (conform Precizarilor tehnice referitoare la cadrul de tranzactionare aferent actiunilor Fondului Proprietatea (simbol: FP), aplicabil pentru sedinta de tranzactionare din data de 07.09.2023)

      0.2615 (0.25 +4.6%) e pretul de referinta teoretic din 7 septembrie.

      In realitate, pe 7 septembrie piata s-a deschis direct in 0.3265 (0.2615 + 25%), minimul zilei. (Pretul mediu a fost 0.3760.) 

      De atunci incoace nu s-a vindut FP sub 0.3735.

      Va cam place sa scoateti cifre pe nari, ca Iosefini. 

      Mă luați la bani mărunți și mă plictisiți. Nu stau să consult istoricul valorii acțiunii FP de oricâte ori postez câte un comentariu. Da, scot cifre din memorie, și memoria mă mai înșală, nu cu mult însă, după cum se vede. Chestii de substanță aveți?

      De 0.25 la 0.37/0.38 nu te-ai inselat cu mult. Doar 50%.

      Chestii de substanta, zici? Nu te pricepi la cifre, nu te baga la investitii. Nici macar imobiliare.

      Continua sa-i inveti pe altii. Noi te plictisim, tu ne amuzi. 

    A picat Internet bankingul de la BT. Nu dau nici un mesaj nu anunta nimic, doar te trezesti ca nu mai merge.

    Si se vrea diminuarea platilor cash....... 

    1. Stii ca internet banking nu are legatura cu plata cash sau cu cardurile. Plata cu acestea din urma a aparut mult inaintea dezvoltarii banking-ului online. Daca a cazut sistemul de internet banking, nu poti face operatiuni online din el, insa, poti face in continuare plati cu cardul online sau la retailari. Ba chiar, poti merge la banca sa faci OP-uri ca pe vremuri.

    FP dupa ce termina rascumpararile scumpe pe care le face e cam gol la buzunare, nu mai are de unde lua dividende decat sume mici si nu mai ajung pentru rascumparari masive cum a fost pana acum

    procesul cu aeroporturile l-au pierdut, daca ramane difinitiv si la apel nu au bani de majorare si le scade valoarea din activ foarte mult

    listari nu cred ca mai vin acum daca incepe campania electorala  

    1. Citeste mai bine si nu dezinforma ! Mai primesc 650 milioane luna aceasta pentru ENEL, iar anul viitor incaseaza aprox 200 milioane dividende ( 100 doar de la Salrom ). Ceea ce la actiunile ramase ( 4,4 mld ) inseamna inca 0,2 cash. Procesul cu majorarea de capital este ca si castigat. Evaluarea terenurilor a crescut de 10 ori, nu are cum sa se aprobe asa ceva. Iar apoi doar din dividendele anuale ( Salrom, Aeroporturi, Port Constanta si Engie care o sa reinceapa de anul viitor distributia ) pot asigura un 0,05 anual ceea ce e peste 10%.

      As prerea sa distribute dividende si sa nu mai faca rascumparari. Imi spui care a fost logica ultimei rascumparari inainte de listarea Hidro,? De ce sa cumperi actiuni la 2.19 cand stiai foarte bine ca se va ajusta pretul dupa listare? De ce sa platesti comisioane la Swiss Capital sau alt intermediar?

      Esti actionar. La viitoarea AGA, propune sa nu mai faca rascumparari. Sa distribuie dividende.

      Simplu! 

      citeste materialele publicate de FP si ai sa te lamuresti.

      nu strica putina lectura.

      iar logica este clara ca pe dividend esti impozitat cu 8% la sursa pe cand la rascumparare esti impozitat cu 1% sau 3% in functie de perioada de detinere a actiunilor din portofoliu daca vinzi in oferta iar daca nu vinzi ramai cu acelas nr de actiuni care dupa anularea celor rascumparate vei avea un procent mai mare in capitalul social si nr de voturi mai multe in AGA plus ca se reduce si discountul dintre pretul actiunii si VUAN prin rascumparare si anularea lor. 

      de unde sa incaseze 100 milioane de la salrom daca tot profitul o sa fie putin peste 100 milioane si fp are 49% ? anul trecut a fost de exceptie la salrom ca au dat sare pentru dezapezire la vecini in lipsa uncrainei, anul asta nu mai e la fel

      Tribunalul Ilfov a repins cererea Fondului Proprietatea de anulare a majorării capitalului social al Aeroporturi București, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.

      Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitatea sa de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic („AFIA/ Administratorul Fondului”) al Fondul Proprietatea S.A. („Fondul Proprietatea / Fondul”), prin prezenta, informeaza actionarii si investitorii ca, urmare a actiunii in anulare formulate de Fond impotriva Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor („AGEA”) nr. 15 / 26 octombrie 2021 a C.N. Aeroporturi Bucuresti S.A. („CNAB” / „Aeroporturi Bucuresti”) de aprobare a majorarii capitalului social de la 143.772.150 RON la 4.912.283.610 RON, ca urmare a aportului in natura al Statului roman cu valoarea terenului din interiorul Aeroportului Baneasa (“Majorarea”), in dosarul nr. 2779/93/2021, Tribunalul Ilfov a decis in data de 25 mai 2023 respingerea actiunii Fondului ca neintemeiata. 

      Si FP n-a facut contestatie la instanta superioara?

      vornim cand e definitiva sentinta pana atunci e doar hartie.

      Zic ca aeroporturile le au cu val o. In vuan

    Buy back-urile dese aduc o multime de cheltuieli, bani care se pierd de catre actionari. Sunt curios ce comision o sa ia Swiss Capital. Vor acoperi cate inca un Porsche pentru Johan Meyer si Marius Dan? Faceti o comparatie de cost, cat a platit FP pentru listarea la Londra si cat a platit pentru listarea Hidro. Baietii care administeaza FP, nici macar nu s-au sinchisit sa se afiseze cu masinile lor noi sport germane. Prostie?

    1. Las' ca din aprilie 2025 o sa administreze vreun coleg de-al lui Dragoi. Sau se intoarce Lulache.

      Sa vezi atunci profesionalism si integritate.

      acelasi Swiss Capital lua de la Sif 4 un comision de administrare de 12,5% prin interpusi.

      „Acest fond are un comision de administrare de 12,5% pe an. De aici se şi înţelege de ce SIF4 e singur în acest fond. Pare şocant, dar aşa este, aţi citit bine, PESTE 1% PE LUNĂ (nu pe an, ci pe lună), comision de administrare. Conform ultimului raport trimestrial al SIF4, societatea avea aproximativ 15 milioane de lei în aceasta minunăţie de fond, care percepe o taxă de 12,5% pe an pentru a-ţi oferi onoarea să depui banii acolo. Administratorul acestui fond n-are nicio vină că cere 12,5% pe an. Însă, conducerea SIF4 este profund vinovată de administrarea defectuoasă a fondurilor societăţii, cauzând intenţionat prejudicii materiale acţionarilor, inclusiv mie. Acest comision absolut păgubos pentru acţionarii SIF4 înseamnă 1.875.000 lei pe an. Dacă acest vehicul financiar, Active Dinamic, ar avea nişte performanţe extraordinare, probabil că s-ar justifica un comision de administrare de 12,5%”. 

      Pe de alta parte Sif 4 nu facea nici rascumparari in aceea vreme.

      Nu am SIF4 in portofoliu si nici nu intentionez sa cumpar. Deci nu ma intereseaza subiectul.

      Care nici nu e subiectul articolului de fata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb