FP vrea să-şi răscumpere aproape 30% din acţiuni, prin ofertă publică

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2023

FP vrea să-şi răscumpere aproape 30% din acţiuni, prin ofertă publică

Franklin Templeton a depus la ASF cererea pentru creşterea numărului de acţiuni a ofertei pe care FP o derulează în prezent

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o cerere pentru creşterea numărului de acţiuni pe care intenţionează să le cumpere prin oferta publică pe care o derulează în prezent, până la 1,67 miliarde de titluri, echivalentul a 29,4% din capitalul fondului, după cum reiese dintr-un raport publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Se aşteaptă ca detaliile ofertei publice de cumpărare, astfel cum a fost modificată, să fie anunţate dacă şi când se primeşte aprobarea de la ASF, ceea ce este de aşteptat să aibă loc în termen de zece zile lucrătoare, conform reglementărilor în vigoare", conform raportului.

În prezent, FP derulează o ofertă publică prin care vrea să-şi răscumpere 670 milioane de acţiuni, echivalentul a 11,8% din capital, la un preţ de 0,6319 lei, cu 24,9% peste cel curent din piaţă. Oferta a început la finele lunii trecute şi se va derula până în data de 5 decembrie. În cazul Certificatelor Globale de Depozit, listate la Londra, FP va plăti valoarea în dolari echivalentă cu 31,595 lei per certificat.

Metoda de alocare în cazul suprasubscrierii va fi pro-rata, intermediarul operaţiunii de piaţă fiind Swiss Capital. Agentul de Ofertă pentru GDR-uri este The Bank of New York Mellon, iar Swiss Capital împreună cu Auerbach Grayson vor acţiona în calitate de Dealeri Manageri.

Oferta face parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna noiembrie a anului trecut, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult 3,5 miliarde de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau certificate globale de depozit listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 3 lei pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

Recent, acţionarii FP au prelungit mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi a adunării la solicitarea Ministerului Finanţelor. Franklin Templeton dorea un nou mandat de patru ani, dar conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP.

Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile de pensii private Pilon II, astfel încât, foarte probabil, Finanţele, care au 7% din drepturile de vot ale FP, şi-au impus voinţa prin concursul unor fonduri de pensii.

Opinia Cititorului ( 51 )

  1. Cu FP încă se câștigă niște bani.

    1. evolutie VUAN in cazul anularii a 30% din actiuni...

      Tenpleton le da o lectie administratorilor de fonduri.

      Corect,mai ales lui Dragoi ii arata cum trebuie facuta o rascumparare pe care el a ratat-o si cum trebuie redus discountul la care se tranzactioneaza Sif 1.

      Asta e de manualul de gradinita chiar daca Dragoi ne arata CV-ul lui pompos deocamdata nu a adus nimic in plus actionarilor Sif 1 in anii care a condus siful. 

      adica 0,80?

      3,2 mld lei VAN impartit la 4 mld actiuni 

      Poate 2,3 mld lei

      Estimez, ușor crescătoare spre 1 in primele 6 luni a anului viitor...

      Pe ce se bazeaza estimarea ?

      activul este subestimat , crestere a pretului actiunilor ? 

      Da.

    Până la acest anunț, anticipam un preț țintă de 0.55 până la răscumpărare, dar acum cred ca se va duce la 0.58, deoarece scade prorata de alocare de la 1 la 6-7, la 1 - 2.5.

    1. La 0.58 le lichidez în piata.

      La o rata de alocare de 2.5 pt a avea același câștig acțiunile nealocate ar trebui vândute la 0.55 și nu cred este posibil asa ceva.  

    Mă gândesc să nu le pun la oferta , cred că se poate și mai mult

    1. Statul le pune? Dar fondurile? Cu cat raman mai putine cu atat urca pretul, ma insel?

      Eu cred ca te înșeli, pt ca fondul răscumpăra la valoarea unitara, și rămâne cu puțin cash și acțiuni necotate nu foarte valoroase, poate Salrom are ceva valoare.

      Poate greșesc eu 

      Statul nu o să vândă nimic. Dacă cumva vinde, Tenpleton rămâne administrator, lucru care nu o să le convină. Au un ,,Dragoi"supercalificat care să administreze numai în interesul propriu și bineînțeles în interesul personal al celor care îl vor pune acolo.

      CEO chiar nu valoreaza nimic?

      Asa credeti voi? 

      Si mai sunt multe companii care sunt evaluate la valoare zero in bilant la FP.

      SALROM este evaluata la 600 mil in rapoartele FP

      Este doar o opinie neavizata, cum internetul ne-a permis tuturor sa le facem publice, am spus si eu sa-mi fie analizat si corectata opinia. Posibil sa gresesc

    Stimabililor, intreba cineva la ce pret credem ca vor face oferta cand a aparut primul anunt al FP si am dat 0,63 ulterior cand a sosit comunicatul am dat TP in 6 luni 1 leu. In cazul de fata, cand au suplimentat ceea ce vor sa rascumpere, mai adaug 0,2 si dau ca TP 1,2 in max 6 luni.

    1. Si eu mizez pe un TP de 1 - 1,1 lei in 6-9 luni

      Cum bagi 100 romani in o cabina telefonica .aru

      nci o coaja de paine in ea asa o sa vanda

      la 0.55  

      mi-ati sters mie mesajul si pe asta de mai sus l-ati lasat?

      nu are tenta insultativa la adresa poporului roman ? 

      nu contine cumva un mesaj xenofob o astfel de afirmatie? 

      Aaa, e doar pamflet si eu n-am realizat...

      Daca VUAN e 0.65, cum sa ajunga pretul la 2xVUAN? Poate doar daca statul roman va mai transfera actiuni H2O, SNN, SNG... Nu stiu daca mai poate face asta, dar Burduja a declarat recent ca statul va mai veni la bursa cu participatii suplimentare...

    O data cu oferta nu scade și activul net, in speța o buna parte din cash/depozite bancare?

    1. Da, scade activul net , dar scade si nr. de actiuni sub 3,5 mild. actiuni de la cca 5,2 mild. acum, astfel că VUAN-ul va crește ușor, posibil peste 0,7 ....

      Eu am scazut din activul net de 3,36mld, 1,05 mld valoarea actiunilor rascumparate la 0,63. Imi da un activ net de 2,31 mld pe care il impart la numarul de actiuni ramase dupa rascumparare 3,55 mld. (5,22 mld - 1,67ml). Rezultatul imi iese 0,6507 VAN. Imi scapa ceva?

    Manevra pe fata, sa vezi cum vand americanii ce au in FP la 0,63 incaseaza grosul la cascaval si dupa cumparara la juma, de ce nu au facut oferta la pretul cand au publicat rascumpararea 0,40 , ca asa era normal sa zicem un 10% peste 0,40 , ce mai asa se fac banii.

    1. Americanii ies de la FP. Pleacă. Nu mai cumpără nimic mai jos.

      Cred ca nu te-ai uitat sa vezi care e structura de actionariat la FP.

      Oricum, nu pari capabil sa faci diferenta intre actionar/proprietar si administrator/angajat.  

    recomand romanilor sa le cumpere americanilor “fondurile de pensii” ce urmeaza sa aibe o corectie sanatoasa in fata (vezi bondurile 3 luni cu 2 ani)… este pacat sa se piarda asa oportunitate.

    iar la noi… sa mai sam cu cv cash pe tusa.. ca tot asteptam inversarea si schimbarea la vale… a bondurilor… 

    recent am vazut ca au inceput sa faca ceva “crize” bondurile 6 luni cu 1 si 2 ani… 

    sa fie oare “noile legi fiscale” de vina… de a inceput sa “crizeze” ceva financiar dupa “cash”?! 

    s c c r e t 

    1. Ne doare la palarie de bonduri. Si de echivalentul in aur al mp construit.

    Chiar nu vede nimeni ca ce face FP este spalare de bani?

    Este exact ce fac cartelurile de droguri cand cumpara BTC, doar o alta forma. Parca exista DNA in tara asta... sau...?

    1. argumente, plz

      Bate câmpii, de unde argumente? Banii acționarilor se întorc la acționari - asta e spălare de bani?

    Mai ține cineva minte când urlam ca disperatul îndemnuri ca cei care au să nu vândă acțiunile FP? Cât mișto s-a făcut de mine și cu ce considerații docte mi s-a răspuns, puteți vedea cu toții recitind articolele de anul acesta despre FP. Fraților, cine a avut creier a ținut acțiunile și, atenție, le va ține și după răscumpărare, până la plecarea FT, pentru că urmează dividend de 10%. Vă pupă tata.

    1. confirm!

      si eu am fost blamat de nenumarate ori si, cand le-am cerut replica, au tacut milc! 

      sa nu uitam ca toti cei care comenteaza poarta un anume interes ;)

      Mai țineți minte cucuveaua care cânta la fiecare articol cu BRD a pagubă: BRD nu va da dividend! Fraților, pe aici cei mai mulți sunt răuvoitori și/sau semidocți în finanțe. Nu vă mai luați după ei! Citiți rapoartele și încredeți-vă în propriul fler! Vă pupă tata din nou!

      Să vedeți explozie la H2O după ce va anunța dividend de minimum 10%. Că așa e românul, cumpără cu valul. Pentru sfatul ăsta puteți să-mi mulțumiți anticipat.

      Care Nu Este in Stare sa faca Profit cu centrala Si astfel incaseaza DIN Dividende satelitare, Cat despre FP unde e inteligenta sa rascumperi actiunii Si apoi sa le restitui banii actionarilor....acest proces e rudimentär Si jenant pentru administratori

      multumesc anticipat!

      am luat o plasa! ;) 

      Sincer, habar nu ai ce vorbești. Clar nu ai acțiuni la aceste două firme și îți exprimi frustrarea.

      Cand ridica limita superioara fp

       

      actiunile rascumparate se vor anula.

      dividendul vine din vanzari de active si dividendele primite de la companiile din portofoliu FP.

      e rudimentar ca nu faci diferenta ca la FP din vanzari de active se fac rascumparari si anulari de actiuni plus plata dividende catre actionari. 

      Numa’ sa nu ma pupi!

    Asa este, citesc toate comentariile Bursa la articolele dedicate Pieței de capital, iar aceasta, împreună cu intuiția m.au determinat sa cumpăr Bento la 5, AST la 22, BRD la 13, sa dublez FP după dividend etc. Albert tot spunea de dividend BNR, iar alți 10 scriau "prost este ala care crede ca BRD va da dividende"

    1. Mulțumesc! :)

      Ce crezi totuși ca va urma sa se intimple cu H2O ?

      E greu de spus, dar dacă războaiele existente nu escaladează, în mod normal H2O trebuie să crească, pentru că are și va avea profit și, în plus, va ajunge la zi cu facturarea. Eu estimez un dividend între 8 și 10%, ceea ce va trage și prețul acțiunii în sus cu 5%.

      Atenție, nu am studii de specialitate, sunt un părerolog ca oricare altul. Până acum, însă, mi-a ieșit, pentru că citesc presa financiară, mă ajută capul să înțeleg ce citesc și îmi ascult flerul. Nu îmi e frică să vând în pierdere și nici să cumpăr când simt. Totuși, nu sunt speculant. Iată, anul acesta am bătut indicele BET. Într-adevăr, nu cu mult, cu un procent doar, dar l-am bătut. Investiții profitabile vă doresc! 

      Plus:

      -freefloat mic, an electoral(va fi mulsa de bani, poate peste 100% din profit), energie verde, poate produce instant spre deosebire de nuclear sau celelalte (poate alege momentul/ favorabil de vanzare).

      Minus: supraevaluata inca de la listare, management defectuos/penal (v. raport Curtea de Conturi, care pare ca a fost tinut la sertar pana la listare), seceta, vechimea.  

      Ai dreptate, dar în 2024, repet, dacă nu sunt ev neprevăzute, crește sigur. Mai departe, trăim și vedem. Vând, nu-i stres...

    Cum functioneaza WarantCall? Stie cnv? Am citit prospectul la FP si SNP, dar nu mi vine a crede... SNP are factor de multiplicare x126...E posibil?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb