FPSC atrage atenţia decidenţilor politici cu privire la anularea facilităţilor fiscale aferente salariilor angajaţilor din construcţii


Miscellanea #Construcţii / 18 noiembrie 2021

FPSC atrage atenţia decidenţilor politici cu privire la anularea facilităţilor fiscale aferente salariilor angajaţilor din construcţii

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii îngrijorată de intenţiile anunţate de unii decidenţi politici de a anula facilităţile fiscale aferente salariilor angajaţilor din construcţii adresează acestora o scrisoare deschisă şi cere dialog democratic şi o analiză deschisă în faţa acestei opţiuni, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Redăm integral scrisoarea:

''Stimate Doamne,

Stimaţi Domni,

FEDERAŢIA PATRONATELOR SOCIETĂŢILOR DIN CONSTRUCŢII - FPSC, în calitate de organizaţie reprezentativă pentru sectoarele de activitate "Construcţii civile şi industriale" şi "Industria sticlei şi a ceramicii fine. Industria materialelor de construcţii - fabricarea altor produse din minerale nemetalice" în conformitate cu Legea 62/2011 - Legea dialogului social, îngrijorată de aşteptările de la piaţă construcţiilor şi a materialelor de construcţii din Romania, pentru următorii ani vă aduce la cunoştinţă următoarele:

Prin Acordul semnat de Guvernul României cu Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii la sfârşitul anului 2018, Sectorul Construcţii a fost declarat "sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani, începând cu 01.01.2019"

Aceasta măsură a apărut că o necesitate, într-un moment când construcţiile reprezentau doar 5% din PIB, când criza de forţă de muncă atinsese cote îngrijorătoare, când muncă la negru în acest sector devenise un fenomen cu un spectru din ce în ce mai larg.

În ciuda faptului că PNRR a fost anunţat ca program al investiţiilor din România pe următorii 7 ani, sub pretextul unei echităţi a sistemului, Programul prevede eliminarea acestor facilitaţi fiind considerate "distorsiuni şi lacune ale sistemului fiscal". Mai mult decât atât, în spaţiul public se vehiculează ideea ministerului de finanţe că aceste facilitaţi ar trebui retrase din anul 2022.

Faţă de aceasta situaţie, dorim să vă prezentăm spre analiză următoarele:

1. Rezultatele aplicării OUG 114/2018 după primul an au fost pozitive, în sensul că în sept. 2019 numărul de contracte noi de muncă (contracte venite mai ales din "piaţă neagra") crescuse cu cca 60.000, iar încasările la bugetul de stat aferente sectorului construcţii înregistrau cu peste 12 procente mai mult decât în anul anterior.

2. În oct. 2021 se înregistrează cca 430.000 de angajaţi în construcţii, faţă de 317.732 angajaţi în 2018 conform Institutului Naţional de Statistică.

3. Ponderea construcţiilor în PIB-ul României a crescut în aceşti trei ani, ajungând la cca 7%. Anularea facilitaţilor pe salariile constructorilor ar aduce imediat efecte în lanţ, ce nu vor mai putea fi gestionate:

1. Întrucât facilităţile fiscale sunt aplicate la angajat, acesta vă fi primul grav afectat, apoi sectorul construcţiilor şi întregul sistem economic. Vom constata în primul rând scăderea salariilor angajatiilor. Firmele de construcţii afectate în plus anul acesta şi de explozia preturilor la materialele de construcţii nu-şi vor putea asuma menţinerea salariilor nete ale angajaţilor în noile condiţii.

2. Revenirea la fenomenul de "muncă la negru" sau "muncă la gri".

3. Măsura vă redeschide poarta spre plecări masive ale lucrătorilor români de la necalificaţi până la muncitori cu înaltă calificare dar şi specialişti ingineri şi arhitecţi, spre alte pieţe mai bine plătite din Europa. Plusul de peste 100.000 angajaţi în construcţii înregistraţi în ultimii 3 ani se va reorienta spre acele ţări din Europa de vest care îi aşteaptă cu şantiere deschise şi cu salarii mult mai ofertante decât în România.

4. Atragem atenţia că aceştia vor lua cu ei şi o producţie de cca 80.000 euro/om/an cu care vor construi acolo PNRR-uri şi PIB-uri. La 100.000 muncitori plecaţi (foarte posibil a se întâmpla), în România vom avea un minus de 8.000.000.000 euro/an producţie, adică jumătate din PNRR-ul din România. Din evaluările noastre, din cei 29,3 mld.euro alocaţi PNRR, cca 16-17,0 mld euro sunt dedicaţi investiţiilor. În plus, va fi necesara forţă de munca şi pentru alte proiecte cu finanţare europeană sau naţională (ex. programul Anghel Saligny) precum şi lucrări private.

5. Din informaţiile noastre, fiscalitatea pe munca angajaţilor din România este una dintre cele mai mari din Europa: cca 70% (este depăşită doar de Portugalia), aceasta creând o distorsiune în piaţă "unică" a muncii în plan European, total în defavoarea procesului investiţional din ţara noastră. România va rămâne în continuare doar furnizor de forţă de muncă calificată pentru ţările Europei şi ale lumii.

6. Prin anularea înainte de termen a unei măsuri stabilită pe termen lung, se anulează şi indicatorul de predictibilitate pentru agenţii economici şi implicit pentru autorităţile contractante care desi vor avea bani pentru investiţii, nu vor avea cu cine construi. În aceasta situaţie, întrevedem un Program de investiţii pentru România irealizabil, programe de investiţii realizate în diverse ţări cu forţă de muncă românească şi un decalaj şi mai mare între Romania şi celelalte ţări europene, adică un eşec pe care cineva va trebui să şi-l asume.

Având în vedere cele prezentate, vă solicităm că înainte de a se decide măsuri ce pot influenţa pentru mult timp sectorul construcţiilor şi materialelor de

construcţii, economia dar şi imaginea României, să acceptaţi un dialog transparent, democratic şi responsabil cu reprezentanţii breslei constructorilor din România.

Aşteptăm invitaţia Dumneavoastră de participare la dialog.

Cu stimă,

Adriana IFTIME

Director General''

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb