Marea Britanie a trimis un prim solicitant de azil în Rwanda, la o săptămână după ce a adoptat o lege controversată care permite deportarea migranţilor ilegali în această ţară din Africa de Est, transmite France 24.
Guvernul premierului Rishi Sunak a făcut din lupta împotriva migraţiei ilegale o prioritate, în speranţa că va recupera teren în faţa principalului partid de opoziţie, Partidul Laburist, înaintea alegerilor generale preconizate pentru sfârşitul acestui an.
Anunţul acestei expulzări vine cu doar două zile înainte de alegerile locale din Anglia şi Ţara Galilor, în care se aşteaptă ca conservatorii aflaţi la putere să înregistreze pierderi majore în faţa laburiştilor.
Legea controversată, care a fost criticată de Naţiunile Unite şi de grupurile de apărare a drepturilor omului, permite Marii Britanii să expulzeze migranţii fără documente în Rwanda, unde li se va permite să rămână dacă cererile lor de azil sunt acceptate.
Ei nu ar avea voie să se întoarcă în Marea Britanie.
Guvernul lui Sunak intenţionează să înceapă expulzările până în luna iulie, dar bărbatul care a părăsit luni Marea Britanie a fost de acord să fie trimis la Kigali în urma respingerii cererii de azil la sfârşitul anului trecut, ca parte a unui program separat şi voluntar.
Cetăţeanul african a plecat cu un zbor comercial spre Kigali, a precizat cotidianul The Sun. În schimbul acordului său de a părăsi Marea Britanie, el urmează să primească până la 3.000 de lire sterline (3.750 de dolari), potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidianul Times.
Contactat de AFP, Ministerul de Interne britanic nu a confirmat informaţiile.
"Acum suntem capabili să trimitem solicitanţi de azil în Rwanda în cadrul parteneriatului nostru pentru migraţie şi dezvoltare economică. Această înţelegere permite persoanelor fără statut de imigrare în Marea Britanie să fie relocate într-o ţară terţă sigură, unde vor fi sprijiniţi să-şi refacă viaţa", a spus un purtător de cuvânt al guvernului.
Conservatorii speră că planul de expulzări din Rwanda îi va ajuta să recupereze teren în sondaje.
Guvernul britanic a declarat că se aşteaptă să deporteze 5.700 de migranţi în Rwanda în acest an, în cadrul schemei care vizează descurajarea sosirilor de migranţi cu ambarcaţiuni mici din nordul Europei.
Un record de 45.000 de migranţi au traversat Canalul în 2022, dar deja peste 7.200 de persoane au făcut acest lucru în primele patru luni ale acestui an - un maxim istoric pentru perioada respectivă.
Rwanda, care găzduieşte 13 milioane de oameni în regiunea Marilor Lacuri din Africa, pretinde că este una dintre cele mai stabile ţări de pe continent şi a atras laude pentru infrastructura sa modernă, dar organizaţiile neguvernamentale îl acuză pe veteranul preşedinte Paul Kagame că guvernează într-un climat de frică, înăbuşind disidenţa şi libertatea de exprimare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.05.2024, 13:54)
Nu ar fi mai simplu,eficace si mult mai ieftin,
daca hotarele ar fi apatate serios si strict