Tancurile franceze Leclerc, desfăşurate recent la Cincu, în România, ţară vecină cu Ucraina, contribuie la eforturile NATO de a-şi consolida dispozitivul de apărare, comentează agenţia France Presse într-un reportaj publicat astăzi, transmite Agerpres.
"Criza ucraineană ne-a arătat că ceea ce se întâmplă în Est poate fi o ameninţare pentru Europa. Arătăm astfel că NATO este prezentă, unită şi pregătită pentru orice scenariu", comentează colonelul francez Alexandre de Feligonde, care comandă batalionul interaliat de la Cincu.
Naţiune-cadru a unui grup tactic avansat al NATO în România, Franţa şi-a consolidat prezenţa desfăşurând echipamente grele: 20 de vehicule blindate de infanterie şi 13 tancuri Leclerc.
În contextul în care războiul a reapărut pe continentul european, prin agresiunea rusă împotriva Ucrainei, scopul acestei desfăşurări de forţe este unul de descurajare: tancul impunător de 56 de tone, de care forţele terestre franceze dispun în 200 de exemplare, are un tun cu o rază de acţiune între 4.000 şi 6.000 de metri şi poate trage până la şase obuze pe minut din mers. Acest armament este unul adaptat la aşa-numitele conflicte de "înaltă intensitate".
Tancuri Leclerc au mai fost deja trimise în ultimii ani în Estonia şi Lituania pentru misiuni de reasigurare ale Alianţei Nord-Atlantice. Însă conflictul din Ucraina a plasat România în avanposturi, justificând trimiterea acestor întăriri blindate, comentează AFP.
Batalionul comandat de Franţa numără 700 de militari - 620 de francezi şi 80 de infanterişti olandezi -, susţinuţi de alţi 300 de soldaţi francezi. Obiectivul este de a se ajunge la un total de 1.200 de soldaţi odată ce capacităţile de primire, în curs de construire, vor fi suficiente.
Scopul este de a consolida prezenţa NATO pe flancul de sud-est, din solidaritate faţă de membrii est-europeni, şi de a lucra asupra interoperabilităţii militarilor de diferite naţionalităţi.
"Pentru a fi credibili, trebuie să ne antrenăm împreună", spune colonelul Alexandre de Feligonde, observând de pe un deal salvele de tun al tancurilor Leclerc, desfăşurate pentru un exerciţiu alături de trupe olandeze şi româneşti.
"Cu francezii, există bariera limbii, însă avem aceleaşi proceduri. Este mai uşor decât am crezut", a mărturisit locotenentul olandez Wietse.
În total, circa 5.000 de militari străini se află în prezent în România, cel mai mare contingent al forţelor aliate pe flancul de sud-est al NATO.
O parte dintre ei se află la baza militară aeriană de la Constanţa, la malul Mării Negre, la 400 de kilometri de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014 de la Ucraina.
Printre aceste întăriri, soldaţii de elită ai Brigăzii 101 aeropurtate americane ocupă un întreg colţ al bazei. În sectorul lor sunt aliniate zeci de blindate uşoare, elicoptere Chinook şi elicoptere de atac Apache.
Puţin mai la nord pe coastă, la numai o sută de kilometri de frontiera ucraineană, un detaşament francez întăreşte din luna mai capacităţile antiaeriene ale NATO.
La capătul unui mic drum accidentat printre câmpii, în centrul de antrenament Capu Midia, forţele aeriene franceze au instalat unul dintre sistemele lor sol-aer cu rază medie, MAMBA - echivalentul sistemului american Patriot -, pentru a proteja regiunea portului Constanţa, de importanţă strategică.
"Avem sisteme de apărare antiaeriene, dar nu suficiente pentru a ne apăra întregul teritoriu", spune locotenent-colonelul român Călin.
Cu sistemul MAMBA, radarul său şi lansatoarele sale înarmate cu opt rachete Aster cu o rază de circa 100 de km, "putem contracara o gamă largă de ameninţări aeriene: rachete balistice de rază scurtă, avioane de vânătoare, elicoptere, drone şi chiar salve de rachete de croazieră cu tiruri multiple", subliniază comandantul Christophe, şeful operaţiunilor detaşamentului.
De la începutul războiului din Ucraina vecină, în România nu a fost declanşată nicio alertă, chiar dacă rachete ruseşti lansate din Marea Neagră asupra Ucrainei au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, în apropiere.
În cazul unei agresiuni ruse împotriva României, la decizia NATO şi cu acordul Bucureştiului, "putem lansa focul în câteva secunde", afirmă ofiţerul francez.
"NATO monitorizează tot ce se întâmplă în Marea Neagră. Nu se întâmplă nimic fără ca noi să ştim", rezumă colonelul italian Michele Morelli, al cărui detaşament asigură la Constanţa misiunea Alianţei de poliţie aeriană în favoarea României. În hangare, patru avioane Eurofighter sunt pregătite să decoleze în 15 minute în caz de alertă.
"Ne asigurăm că ruşii sunt conştienţi de prezenţa noastră de-a lungul frontierelor, la fel cum noi suntem conştienţi de a lor. Nu avem intenţia să ne folosim armele, dar suntem pregătiţi să o facem în caz de nevoie", atrage atenţia aviatorul, încheie France Presse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2022, 16:45)
Tancurile franceze Leclerc au stricat drumurile
noastre de aia nu ne au primit in Shengen