FRANCOIS BLOCH, BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE "Taxa pe active este nesustenabilă şi cu siguranţă va fi modificată"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2019

"BRD va trebui să plătească 600 de milioane de lei în acest an, în condiţiile menţinerii formei actuale a taxei pe activele bancare", susţine directorul BRD

Sistemul bancar din ţara noastră nu poate plăti o taxă pe active nesustenabilă precum cea prevăzută în forma actuală a Ordonanţei nr. 114/2018, iar multe bănci vor înregistra pierderi, astfel încât taxa va fi cu siguranţă modificată, a declarat, ieri, Francois Bloch, directorul general al BRD - Groupe Societe Generale (BRD), în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a precizat: "Noua versiune a taxei este uşor mai nefavorabilă decât cea iniţială din punctul de vedere al impactului. După cum aţi observat, există discuţii referitoare la această ordonanţă, iar comunitatea bancară şi toată comunitatea de afaceri au fost foarte vocale în legătură cu impactul acestei taxe asupra economiei României. Încă considerăm că această «taxă pe lăcomie» trebuie anulată şi înlocuită de un dialog, pentru a înţelege care sunt nevoile sistemului economic şi contribuţia aşteptată (n.r. din partea noastră) şi astfel poate va rezulta ceva nou. Dar această taxă, în forma actuală, nu este de bun augur pentru economia României".

Directorul general al BRD s-a declarat convins că taxa pe activele bancare va fi modificată, în condiţiile în care după întâlnirea dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Ministerul Finanţelor a fost anunţată constituirea unui grup de lucru pentru a propune modificări asupra acestei ordonanţe.

CEO-ul BRD a adăugat: "Sunt convins că această ordonanţă va trebui modificată deoarece este nesustenabilă, astfel încât nu poate fi implementată pentru multă vreme. Din punct de vedere economic, sistemul bancar nu poate plăti această taxă. (...) Profitabilitatea sistemului, în comparaţie cu activele sale, a avut în ultimii zece ani o marjă medie de 0,4% (...) Matematic, ar trebui să se închidă bănci în urma acestei intervenţii legislative".

Francois Bloch a menţionat că trebuie găsită o cale ca sistemul bancar să continue să obţină profit.

"Dar, în acelaşi timp trebuie să găsim o cale asemănătoare pentru ca industria telecom sau cea energetică să realizeze profit, pentru că există nevoie de investiţii, mai ales dacă vorbim, de exemplu, despre reţeaua 5G, care presupune un cost imens", a punctat directorul BRD.

Totodată, în legătură cu impactul nominal al taxei pe active asupra băncii şi asupra economiei, în general, Francois Bloch a mai declarat: "Aşa cum arată ordonanţa în forma ei actuală, cu o taxă trimestrială de 0,3% pe active, BRD ar trebui să plătească 600 de milioane de lei. Cu rezultatul obţinut acum, vom continua să fim profitabili, dar o pondere importantă din profit va fi plătită în contul acestei taxe. Însă, în 2018 au fost elemente speciale care nu se vor mai regăsi şi în 2019, iar când vorbesc despre această taxă, nu mă refer doar la BRD sau la sectorul bancar, unde oricum doar foarte puţine bănci dintre cele 35 care operează în România vor rămâne profitabile dacă taxa se va aplica în forma ei actuală. BRD este una dintre ele, dar discutăm despre impactul taxei în economie, în general".

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, începând din acest an, băncilor urmează să li se aplice o taxă pe activele financiare dacă indicele ROBOR se situează peste nivelul de referinţă de 2%, cuantumul taxei anuale crescând incremental în funcţie de intervalul în care se află ROBOR.

La nivelul de ieri al ROBOR (3,11% pentru ROBOR la trei luni), în cazul în care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestrială, băncile vor fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare.

În 2018, BRD a obţinut un profit net record de 1,54 miliarde de lei, la nivel de bancă, cu 12% peste cel din anul anterior.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si de ce nu ar plati? A-ti facut asa zisa optimizare fiscala si a-ti externalizat profiturile in tara mama a bancii. Pe cifra de afaceri este cea mai practica forma de a impozita bancile in Romania, e sigura.

    Felicitari celor ce au introdus-o. 

    A prins curaj raketu asta care a invatat "meserie" in Rusia. Pai cum sa plecati voi din Romania cand aici ati facut profit pana la cer?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb