Francul a pierdut 1,5% faţă de euro, în aproape o lună

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 aprilie 2013

Francul a pierdut 1,5% faţă de euro, în aproape o lună

Apar speculaţii potrivit cărora banca centrală elveţiană ar putea creşte plafonul minim impus cursului de schimb

SNB va lua măsuri dacă francul se va aprecia excesiv

Moneda Elveţiei, francul, a pierdut teren în ultima vreme faţă de euro, pe pieţele externe, motivele fiind diverse - de la faptul că moneda unică europeană a fost impulsionată de alegerea unui nou preşedinte în Italia, iar aces­ta a numit un premier, înlăturând impasul politic, până la speculaţiile potrivit cărora banca centrală elveţiană ar putea creşte plafonul minim impus cursului de schimb. Conform speculaţiilor, acest plafon ar putea fi majorat de la 1,20 franci/euro în prezent, la 1,25 franci/euro.

Chiar dacă, vineri, francul a urcat cu 0,1% faţă de euro, ajungând la 1,2276 unităţi/euro, pe întreaga săptămână trecută, moneda elveţiană s-a depreciat cu 0,6%. Mai mult, din 3 aprilie, când francul avea o cotaţie de 1,21 unităţi/euro, moneda elveţiană a pierdut 1,5%. Săptămâna trecută, francul a coborât până la 1,2319 unităţi/euro pe piaţa din Zürich, acesta fiind cel mai redus curs din ultimele şase săptămâni.

La momentul respectiv, traderii spuneau că este luată în discuţie vânzarea de monedă naţională de către banca centrală elveţiană, în vederea cumpărării de dolari.

Conform Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), francul încă este puternic, iar instituţia centrală nu va ezita să ia măsuri daca vor apărea semne de apreciere excesivă.

"Francul elveţian încă este puternic, iar plafonul cursului raportat la euro impus de banca centrală rămâ­ne necesar pentru protejarea economiei", a declarat, săptămâna trecută, preşedintele SNB, Thomas Jordan. Domnia sa a precizat, în cadrul adunării generale anuale a băncii centrale: "Este, în mod clar, prea devreme să lăsăm jos garda. Situaţia economiei globale încă este fragilă, iar ieşirea din criza europeană este un proces lung şi dificil".

Amintim că, în septembrie 2011, Banca Elveţiei a stabilit un plafon minim pentru cursul francului, de 1,20 unităţi/euro, ca să protejeze exportatorii, să prevină deflaţia şi recesiunea. În august 2011, francul urcase la 1,008 unităţi/euro, de la un minim de 1,6828 unităţi/euro în 2007.

"Ameninţarea că francul ar putea fi supus brusc unor noi presiuni în sensul aprecierii nu a fost evitată", a menţionat oficialul SNB, subliniind că instituţia este pregătită să cumpere cantităţi nelimitate de valută ca să apere limita impusă cursului, respectiv să ia noi măsuri, dacă este necesar.

Potrivit unei analize a companiei de consultanţă "Deloitte", finanţiştii elveţieni sunt optimişti că SNB va menţine acest plafon impus cursului sau îl vor creşte în următoarele 12 luni. Sondajul arată că 90 din cei 116 finanţişti intervievaţi spun că francul va rămâne la 1,20 unităţi/euro în următoarele 12 luni.

În 2012, SNB a cheltuit 188 de miliarde franci (199 miliarde dolari) ca să protrejeze acest plafon, de 10 ori mai mult decât în 2011.

"Aceste achiziţii de valută au fost necesare. Date fiind circumstanţele, nu a existat alternativă la plafonul minim impus pentru cursul de schimb", a afirmat Thomas Jordan.

SNB a acumulat rezerve valutare record anul trecut, care au depăşit 400 de miliarde franci.

Thomas Jordan, preşedintele SNB: "Impunerea pla­fonului minim pentru cursul euro/franc a fost indispensabilă, respectiv singura opţiune ca să evităm spirala deflaţiei şi distrugerea economiei".

SNB estimează că economia Elveţiei va creşte cu 1,5% anul acesta. Totuşi, conform SNB, încă există un risc de decelerare pentru Elveţia, dată fiind situaţia din zona euro - des­tinaţia principală a exporturilor ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb