Francul elveţian a atins un maxim istoric

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iunie 2011

Francul elveţian a atins un maxim istoric

Francul elveţian (CHF) s-a apreciat puternic în raport cu moneda naţională. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 3,5050 lei/franc, în creştere cu 6,86 bani, faţă de şedinţa precedentă. Nivelul înregistrat ieri a depăşit recordul istoric din 30 decembrie 2010, când francul elveţian a fost cotat la 3,4450 lei.

CHF s-a apreciat cu 2,36%, de la începutul anului, în raport cu leul.

Francul elveţian era cotat la 3,4242 lei, la începutul anului, urmând un trend descendent până pe şase aprilie, când a atins un minim de 3,1255 lei. De la acea dată, francul a început să câştige teren faţă de moneda naţională, ajungând la nivelul actual de 3,5050 lei.

Leul s-a depreciat, ieri, în raport cu moneda europeană. BNR a afişat un curs de referinţă de 4,2088 lei/euro, în creştere cu 3,32 bani, faţă de cotaţia anterioară.

Analiştii ING Bank susţin că deprecierea monedei naţionale poate fi pusă pe seama faptului că jucătorii din piaţă percep ţara noastră ca fiind riscantă.

"Pierderile înregistrate de leu pe parcursul ultimelor două săptămâni sunt mai mari decât cele ale monedelor regionale. Acest lucru sugerează faptul că participanţii la piaţă percep un risc mai ridicat în România, decât în celelalte ţări din regiune", potrivit unui raport al ING Bank.

Analiştii instituţiei de credit notea-ză că atâta timp cât incertitudinea din Grecia va persista, leul ar putea să mai înregistreze pierderi faţă de euro.

"Având în vedere faptul că presiunile se resimt şi la nivel regional, BNR s-ar putea abţine de la intervenţii pe piaţa valutară; intervenţiile ar putea avea loc la un moment dat, deoarece declaraţiile recente ale oficialilor BNR au susţinut nevoia evitării unei volatilităţi excesive", se mai arată în raport.

Analiştii ING Bank au mai precizat că nivelul mai scăzut al inflaţiei din luna mai faţă de aşteptări şi semnalele privind incertitudinea ritmului de creştere al preţurilor bunurilor alimentare ar putea să determine Banca Centrală să permită o apreciere a leului peste nivelul de 4,2 lei/euro.

Banca Elveţiei menţine rata dobânzii la 0,25%, îngrijorată de aprecierea francului elveţian

Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a menţinut rata dobânzii de referinţă la 0,25%, conform cu estimările analiştilor, deoarece preşedintele Philipp Hildebrand a declarat că membrii comitetului de politică monetară sunt "îngrijoraţi" de aprecierea francului elveţian. Francul s-a apreciat ieri la un nivel record faţă de euro, ajungând la 1,195 euro. Moneda elveţiană, percepută ca o valoare de refugiu de către investitori, a înregistrat în ultimul an o apreciere continuă, un fenomen care îi afectează în mod negativ pe exportatorii elveţieni. De la începutul anului, francul elveţian s-a apreciat cu 3,25% în raport cu moneda euro şi cu 9,7% în raport cu dolarul american, informează Agerpres.

În timp ce băncile centrale, de la Frankfurt la Stockholm, au început să-şi înăsprească politica monetară, Hildebrand a afirmat ieri la Berna că "predomină riscurile negative", iar apreciertea francului elveţian este una din principalele ameninţări pentru exporturile şi creşterea economiei Elveţiei.

"Francul pare să fie principalul motiv în spatele deciziei de astăzi a SNB. Nu este dificil să ne imaginăm că va vea impact asupra economiei la un moment dat. Încă ne aşteptăm ca SNB să majoreze în septembrie rata dobânzii de referinţă dar există riscul să aştepte până în decembrie", a declarat David Kohl, economist la Julius Baer Group în Frankfurt. Banca Centrală a Elveţiei şi-a menţinut estimările privind creşterea economiei la aproximativ 2% în acest an şi a prognozat o inflaţie de 0,9% în 2011, de 1% în 2012 şi 1,7% în 2013. (A.G.)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb