Francul elveţian s-a depreciat vineri, pe pieţele externe, în raport cu euro, atingând cel mai scăzut curs de după 15 ianuarie, când Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, în mod surprinzător, să elimine plafonul minim impus cursului de schimb. Moneda a trecut de pragul de 1,10 unităţi/euro pentru prima oară după eliminarea plafonului. În opinia analiştilor, declinul este determinat de ieşirile de franci din ţară, din cauza dobânzilor negative.
Pe platforma de tranzacţionare EBS, francul a scăzut până la un curs de 1,1037 unităţi/euro, mai mic cu 0,5% faţă de ziua precedentă.
Deprecierea francului vine cu câteva zile înaintea unei şedinţe de politică monetară a SNB, instituţie care a cheltuit zeci de miliarde de franci în acest an ca să împiedice aprecierea monedei.
Amintim că, în 15 ianuarie 2015, SNB a decis să elimine pragul minim de 1,20 franci/euro, stabilit în toamna lui 2011. Potrivit oficialilor SNB, costul menţinerii acestui plafon ar fi depăşit beneficiile pe care le-a adus economiei şi de aceea a trebuit eliminat. Ca să reducă apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.
Şi în România, leul s-a apreciat vineri în raport cu principalele valute, Banca Naţională a României (BNR) anunţând un curs de 4,4159 lei/euro, în scădere cu 0,63 bani (0,14%) faţă de cel din şedinţa precedentă de 4,4222 lei pentru un euro. În raport cu francul elveţian, leul s-a apreciat până la un curs de 4,0114 lei/franc, mai mic cu 3,43 bani (0,85%), faţă de cel din şedinţa precedentă, de 4,0457 lei.