FRANCUL, MAXIM DUPĂ MAXIM Iohannis mimează dialogul cu împrumutaţii în CHF

A.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 aprilie 2015

Iohannis mimează dialogul cu împrumutaţii în CHF

Preşedintele i-a redirecţionat pe clienţi către Parlament

Nicio autoritate a statului, fie ea legislativă, administrativă sau bancară, nu a identificat vreo soluţie pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni

Preşedintele Klaus Iohannis, care doreşte o "Românie a lucrului bine făcut", propunându-şi să realizeze acest lucru "pas cu pas", conform sloganurilor sale din campania electorală, i-a redirecţionat pe cei împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) către Comisia pentru buget din Camera Deputaţilor.

Astfel, şeful statului a refuzat dialogul cu debitorii, care-i solicitaseră o întrevedere ca să-şi exprime punctul de vedere legat de criza creditelor în CHF, în condiţiile în care francul elveţian înregistrează maxime după maxime, în raport cu leul, ceea ce face ca ratele să fie din ce în ce mai greu de plătit.

Răspunsul lui Iohannis a fost transmis tocmai de pe email-ul procetăţean@presidency.ro, în ziua de 11 martie 2015, după două luni în care nicio autoritate a statului, fie ea legislativă, administrativă sau bancară, nu a identificat vreo soluţie pentru rezolvarea problemei creditelor în franci elveţieni, izbucnită în data de 15 ianuarie anul curent (după ce Banca Elveţiei a suspendat pragul de 1,2 CHF/euro impus în 2011).

"Vă mulţumim pentru încrederea acordată cât şi pentru faptul că aţi ales să vă adresaţi Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis.

Problema sesizată de dumneavoastră precum şi de alţi cetăţeni români aflaţi într-o situaţie similară este în prezent în atenţia Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, căreia vă recomandăm să vă adresaţi", arată mesajul venit de la preşedinţie şi semnat de Consilierul de Stat Gabriel Cristian Piscociu.

Redirecţionarea consumatorilor către Camera Deputaţilor vine în condiţiile în care, până acum, în Parlament nu a fost adoptată nicio iniţiativă care să-i ajute pe împrumutaţii în CHF.

Dimpotrivă, parlamentarii au renunţat la proiectele care vizau conversia creditelor în franci elveţieni la un curs istoric sau la unul mediu şi au depus o serie de amendamente la iniţiativa privind falimentul personal.

În scrisoarea transmisă preşedinţiei de clienţii bancari în data de 9 februarie 2015, aceştia amintesc de o "proastă gestionare de către instituţiile abilitate a situaţiei acestor credite, atât în perioada de acordare, precum şi în perioada crizei sau a prezentei conjuncturi" şi "interpretează" drept "părtinitoare" atitudinea BNR, defavorizându-i pe consumatori, în favoarea băncilor.

Ieri, pe pagina de socializare a Grupului clienţilor cu credite în CHF, Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii grupului şi unul dinte semnatarii petiţiei transmise instituţiei prezidenţiale, menţiona: "Mugur Isărescu i-a prezentat Preşedintelui României punctul de vedere. Asta am vrut şi noi, dar eram probabil prea puţini (câteva sute de mii - titulari de contracte împreună cu familia) şi lipsiţi de importanţă. Când judeci ceva trebuie să cunoşti ambele variante, altfel nu-ţi poţi forma o părere pertinentă".

Făcând referire la răspunsul transmis de preşedinţie, domnia sa adaugă: "Vă rog să citiţi cu atenţie. Mai ales ce i-am cerut Preşedintelui. Să vedeţi ce fel de Preşedinte avem. Un om care stă pe un piedestal şi nu doreşte să se implice în nimic. Bibelou de porţelan. Nu am nicio afinitate politică, putea să fie Ponta sau Papa de la Roma, chiar nu mă interesează, dar totuşi, nu i-am cerut decât să ne primească, să ne asculte punctul de vedere şi Nu să facă ceva, ştim şi noi că nu are atribuţii în domeniu. Consider că nu a jucat fair play, primindu-l doar pe Mugur Isărescu şi a ascultat doar varianta acestuia. Sper ca Preşedintele să nu fi citit adresa noastră, să fie doar un răspuns în batjocură dat de un consilier al său. Chiar şi aşa este inadmisibil un astfel de răspuns. Asta este portiţa lui de scăpare. I-am ridicat-o şi la fileu că tot îi place tenisul. Nu am postat aceste lucruri până acum având motive intemeiate. Nu am vrut sa afectam în vreun fel acţiunile viitoare".

Împrumutaţii în CHF au invitat la negociere băncile care au acordat credite în franci elveţieni.

"Încercăm şi varianta negocierii, asa cum ne-a îndemnat BNR-ul şi o parte din deputaţi. Dacă nici prin negocieri nu vom rezolva nimic, vom avea probe pentru demonstrarea relelor intenţii manifestate de bănci şi bunăvoinţa noastră de a găsi o soluţie amiabilă. Dacă nici asta nu funcţionează, ne rămâne legea conversiei şi/sau acţiunile în instanţă", a mai scris Cătălin Voivozeanu, adăugând: "Trebuie să înţelegem că vocea străzii este cea care face şi desface, cea care poate clădi sau dărâma un sistem. Probabil nu s-a copt încă acest lucru. Poate ne mai trebuie timp să înţelegem ce înseamnă libertatea de exprimare în grup sau individual.

Ca exemplu, vă spun cum au ieşit în stradă fermierii din Bruxelles, poveste adevarată pe care mi-a relatat-o un fost Preşedinte al Comisiei de agricultură a UE, acum 10-12 ani.

Agricultorii protestau în stradă, iar în clădirea comisiei DGAGRI avea loc o şedinţă a membrilor comisiei. În sala de şedinte puteai ajunge cu liftul, iar uşile acestuia se deschideau chiar în camera respectivă. În timpul şedinţei s-a auzit soneria liftului, uşile s-au deschis şi a ieşit o vacă. Concluzia a fost că oamenii, indivizii, societatea civilă în general au puterea - prin libertatea de exprimare - să ajungă acolo unde şi-au propus, să forţeze instituţiile să le rezolve problemele şi să-şi impună punctul de vedere".

Potrivit BNR, care nu ia în calcul şi creditele externalizate, un număr de 75.000 de persoane au credite în franci elveţieni.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. .....Pas cu pas. Exista si variantele pas incet, pas pe loc, pas parol ..... 

    1. acum oamenii nu inteleg ca si in palarlament, presedentie, guvern ori bnr sunt oameni politici. acesti tip de oameni vor lua in considerare varianta cea mai usoara tot timpul.ca sa actioneze trebuie sa faci ceva, cum ar fi sa faci un ong format din toti care au franci de platit si sa incepi sa-i santajezi ca nu mai platesti nimic, ca vor marca pierderi economice , scandal politic s.a.m.d. si va asigur ca ei vor actiona

    Imprumutatii in franci au pierdut din cauza ca au speculat pe valute. Nu vad ce rost ar fi avut intrevederea cu presedintele tarii. Si eu am speculat uneori pe valute si am pierdut. Ce ar fi trebuit sa fac? Sa ma duc la presedintele tarii in audienta? Sau la vre-un alt functionar mai mic fiindca sumele erau mai mici?

    Isarescu a avertizat de multe ori ca imprumuturile este bine sa fie luate in moneda in care se obtin si veniturile fiindca altfel este riscant. M-am plictisit eu de atatea avertismente care nu am fost interesat de imprumuturi, incat este imposibil ca cei care au luat imprumuturile sa nu le fi auzit. 

    Cei care au luat imprumuturi si nu le pot plati sunt de plans si ar trebui ajutati pe cat posibil. Dar asta nu inseamna ca trebuie in mod obligatoriu ajutati fiindca ei ar avea dreptate cand bat cu pumnul in masa. Singurul lor avantaj este ca sunt multi. Daca doar 3 persoane ar fi luat imprumuturi in franci, nu ar fi auzit absolut nimeni despre problema lor ci pur si simplu ar fi trebuit sa plateasca si gata. 

    Doar ca in tarile socialiste europene cum e in special Franta dar evident si Romania, conteaza numarul. Daca intr-o mina mor doi mineri datorita unui accident, asta e. Daca insa mor 20, atunci e tragedie, vine ministrul, statul acorda sume de bani familiilor etc. Asta este o politica de discriminare a clor putini, a celor care nu sunt ca majoritatea, o discriminare a tuturor minoritatilor.

    1. Radule, habar nu ai despre ce vorbesti... una este sa speculezi pe valuta asa cum ai faut tu si alta e sa cumperi un ap. cu 2 camere la 70- 80.000 EUR cu credit in CHF facut in 2006-2007. Tu esti un speculant de valuta... noi am vrut un camin pentru copii nostri! Si iar cred ca nu esti informat foarte bine.. nimeni nu a informat in 2006 de riscul CHF-ului.

      Nu, aici nu discutam de specula, nu au jucat pe Forex si nici la Caritas.

      Oamenii au luat la banca un imprumut pe care isi permiteau sa-l returneze, iar acest fapt nu poate fi blamabil. Arata-mi un singur imprumutat in lei din acea perioada cu credit ipotecar pe 30 de ani. 

      E clar, insa, ca putem discuta de practici inselatoare ale bancilor si de clauze buzive, demonstrate in instanta. 

      Dreptatea este de partea clientilor, astazi captivi, toate riscurile fiind atribuite lor, cel valutar, cel ipotecar sau cel de dobanda. Iar lacomia apartine bancherilor, ei fiind cei care au generat si au speculat criza in favoarea lor, spre castiguri fabuloase, credite imobiliare platite de 4-5 ori .

      Cat despre numarul lor, se considera ca fiind "doar" un numar de pana in 100.000 de credite in franci, o minoritate, cum spui tu, atunci nu reprezinta un risc sistemic. Castigul imediat primeaza. Drept urmare, nimeni nu face nimic sa corecteze o stare grava, cu consecinte deocamdata doar asupra clientilor. Mai tarziu si asupra bancilor, fiindca s-a generat o stare de neincredere totala in randul populatiei.  

      radule, sunt de accord cu tine, cand te imprumuti intr-o alta moneda fata de cea in care ai veniturile, speculezi cursul valutar si/sau diferenta de dobanda ...

      Speculezi cursul valutar atunci cand faci alegerea asta dintre mai multe optiuni... Cand nu ai de ales, logica ta nu mai sta in picioare.

      Draga domnule Radu...sunt si eu una din " cei multi" care au luata credit in CHF.Vreau sa va informez ca nu am mers la banca cu gandul sa iau credit in acaeasta moneda...dar dna de acolo mi-a recomnadat cu "caldura"..deoarece nu ma incadrez nici in lei,nici in valuta,continuand apoi,citez, " e o moneda sigura ..cat poate sa creasca? pana la 2.5 lei, asta in cazul unui razboi...asadar am facut calcule cu cel mai negru scenariu prezis de banca...am considerat ca ma descurc...dar acum vedeti si dvoastra cat a ajuns ....nu ne mai condamnati ca nu avem cultura financiara.nu putem fi toti cu Ase-ul facut..su cu fac.de Finante-Banci.Noi am dat crezare unor oameni pusi acolo sa ne INFORMEZE...

      Atrag atentia ca e gresit sa afirmam ca am speculat pe valute. ERA SINGURA VARIANTA SAU DELOC. Nu am luat CHF pentru ca ma gandeam sa castig ! Iar Isarescu e viteaz dupa razboi (si alde Guran, Sneker, etc). Si toti care nu sunt in situatia imprimutatilor in CHF. Din pacate vorbim vorbe, timpul trece, socul din iarna a trecut, poate negocierile colective vor avea un rezultat cat de cat si gata, mergem inainte - avantaj intotdeauna bancile si sistemul.

      Prietene daca nu stiai te inforez ca insusi stimabilul domn Isarescu despre care zic ca ne-a avertizat sa nu luam credite in CHF a luat credit in CHF in 2008. credit despre care se pare ca nu isi mai aminteste.

      Totodata uiti ca cele mai bune dobanzi la immprumuturi in acea perioada erau a creditele in CHF iar bancile care ofereau aceste credite aparent dadeau conditii mai lejere decat la creditele in euro sau lei. Cum iti explici ca la acelasi salariu la chf luam mai mult decat la euro sau lei..... 

      ESTI UN DOBITOC PATENTAT

    Multumim, domnule Presedinde v-am votat, avand incredere in dvs., dar se pare ca ne dezamagiti pe zi ce trece .Nu faceti nimic pentru aceasta tara nu ajutati populatia aplecati urechea la acest Guvernator -MASON care ne conduce tara si scoate rezerva de aur din tara cu acordul lui Basescu si acum dvs. sunte-ti de partea lui.Eu am sa-mi dau foc, daca banca ma lasa cu 2 copii in strada. AJUTATII POPULATIA CARE ESTE DISPERATA SI A AJUNS SCLAVUL BANCILOR SI AL COMISIOANELOR ABUZIVE SI DOBANZII IMENSE PE LANGA CRESTEREA CHF-ului.Ajutorrrr.... Guvernatorul a avertizat despre alte valute dupa ce populatia era indatorata si nu mai aveai ce sa faci, iar bancile isi incasase venituri mari si au cesionat portofoliul clientiilor in Olanda ex. Credit Europe Bank,OTP etc.Nu mai credeti tot ce scriu angajati banciilor...

    1. E o rusine ceea ce se intampla si singura tara care NU protejeaza clientii

    Situatia este asa cum e, si parte de vina , personal, poate gresesc, cred ca au ambele parti.

    Nu e timp de pierdut, poate cel mai eficient ar fi orientarea catre oferta Banca Transilvania -Volksbank; - care in primul rand limpezeste situatia pe baze noi, in conditii rezonabile. 

    Cu cat mai repede cu atat poate mai bine. 

    Nu sunt implicat, dar privind din afara parca asa pare.

    Scuze, daca nu sunt oportun pentru toti. 

    1. Sa presupunem ca suntem clienti BancPost. Cum sa ne orientam catre Banca Transilvania? Banca Transilvania ofera solutii (conversie cu discount) doar pentru clientii proprii (cumparati de la Volksbank) nu face acte de caritate pentru toata lumea.

      Mai incet cu propaganda, nu este decat o refinantare mascata. Dobanda variabila in lei , nu ai vazut dobanda de 160% la lei? Aceasta oferta cum ii spui tu generoasa, este un alt mod de a-i prosti pe actualii sclavi ai CHF. Dupa ce tragi linie constanti ca soldul de refinantare este cu cel putin 10.000 lei mai mare decat creditul contactat in 2007.

      Unde ai vazut tu dobanda de 160% in lei pe un credit ipotecar la ORICE banca papusel?

      Ai primit oferta de la BT? Ciudat pentru ca se trimit dupa 4 mai... deci ce sa intelegem? ca esti frustrat sau doar troll? 

      Mi s-au plans cei de la BT ca restul bancilor ii acuza de tradare si incearca sa-i constranga sa-si "refaca" oferta. faptul ca mai platesc postaci ca tine pentru a-si pune in practica jaful fata de clienti mi se pare minuscul in acest context

      Stai sa vedem care e treaba si cu banca Transilvania. Sa nu uitam ca la Banca Transilvania sunt preluati si angajatii Volksbank care imi spuneau in 2010 ca ei nu imi aplica OUG 50/2010 pentru ca nu vor. Iar cand le-am demonstrat ca acel contract avea clauze contrare Codului Civil de la acel moment au spus ca nu ii intereseaza decat sa respect contractul semnat (nu a mai contat faptul ca si acel contract trebuia sa respecte norma cadru, adica Codul Civil.

    Cum a spus herr iohannis: GHINION,pt.cei cu credite in cHF!!!

    da, vorba cuiva..Pas..Parol ! Adica sictir, voi astia fraieri care m-ati ales in functia de presedinte.

    Dl. Iohanis ca si dl. Ponta nu sunt decat niste marionete in mana dl Isarescu. Le-a spus sa nu se bage ca altfel se baga si el cu prietenii lui,baieti influenti pe planeta, si ii zboara. ORICE om din lumea asta care ar fi facut ce a facut dl guv ar fi fost de mult in fata instantelor, la noi nu e lasata pe scaunul ala inca 100 de ani. Nemuritor si rece!

    Halal conducatori. 

    1. Si dl. Isarescu este o marioneta in mana altcuiva, la randul sau... Deci nicio nadejde!

    In lipsa unor negocieri cu clientii probabil vom acumula tot mai multa energie negativa care mai devreme sau mai tarziu se va elibera intr-un fel sau altul... probabil la usa BNR-ului si a Guvernului. Cine reglementeaza sistemul bancar cine emite norme de supraveghere ... vaca din lift sau pensionarii lui Isarescu....cine a permis acordarea acestor credite, sa ne lase ca sunt vinovati pana in gat... Guvernul ce face ...... nimic...... sta cu mainelie in san... Ponta sa te ia circu si sa te duca in Kongo c anu ai ce cauta in tara, iar Iohanis implica-te ca esti presedinte romanilor, parca asa te laudai in campanie ca vei fi presdintele tuturor romanilor. Nu cumva ai atributii de mediere intre puterile statului....., parca asa scria pe undeva....Apropo sunt din Sibiu si camatarii astia vor sa ma lase fara casa......dupa ce le-am inapoita 45% din credit..... Cate divorturi, morti si raniti mai trebuie sa mai fie pana va treziti. Cand ne vom trezi noi multe capete o sa cada, pai astia au devalizat statul de miliarde de dolari iar de noi amaratii nu va pasa, o sa va pese cand vom face o noua revolutie, de data asta o sa radem pe toti sa stim ca numai a ramas niciun comunist in viata..... ne-am inselat amarnic omorandu-l pe Ceausescu ca am scapat de comunism , el a ramas si s-a dezvoltat mai rau ca mafiotii....

    1. Am avut credite in lei euro le-am platit, stiu prin ce treceti. Am divortat de sotie dupa 12 ani.

      Asociati-va cu mic cu mare va donez 50-100 ron/luna pana ce va rezolvati cu "comisioanele abuzive" etc. Ca mine mai sunt in tara. 100 ron x 100 persoane inseamna ca va permiteti casa de avocatura din tara sau afara. 

    Raspunsul presedintelui ma dezamageste. A venit pe un val de simpatie dar politica "bibelolului de portelan" nu ii va pastra sustinerea populara. In actualele conditii, sa nu ne miram ca partide extremiste vor obtine scoruri electorale semnificative la anul. Extremismul se extinde cand baza e disperarea. In buna credinta a politicienilor nu mai am incredere dar am incredere ca acestia isi stiu urmari interesul, asa ca vor realiza (sau nu) ca numai a lipi afise sau a zambi tacut :) nu e suficient. Numai ganditi-va ce voturi vor aduna cei care vor fi inspirati sa promita rezolvarea problemei creditelor indexate CHF. Pe de alta parte, va rog anticipati cam ce actiuni poate efectua un om ajuns la disperare pe fondul senzatiei ca este furat metodic, cu sustinerea alesilor sai.

    Ce popor sunt romaniii? Vedeti Croatii, asta da popor asa trebuiesc rezolvate problemele, nu ca la noi ne fura bancile si nu facem nimic, ne mor copii prin spitale si nu facem nimic, se dau pensii speciale (din ce bani oare!!!!!) si noi nu facem nimic.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb