Franklin Templeton, un nou mandat de administrator la "Fondul Proprietatea"

I.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2016

Franklin Templeton, un nou mandat de administrator la "Fondul Proprietatea"

Actualizare

Ordinea de zi a AGOA a aprobat continuarea mandatului actual al Franklin Templeton International Services în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea S.A şi, de asemenea, a respins încetarea concomitentă a mandatului Franklin Templeton International Services de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea S.A. şi a Contractului de Administrare, potrivit unui comunicat al BVB.

Ordinea de zi a AGEA a aprobat reducerea capitalului social subscris al Fondul Proprietatea S.A. de la 8.562.968.634,10 RON la 5.742.226.025,22 RON prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondul Proprietatea S.A. de la 0,85 RON la 0,57 RON.

Totodată, s-a aprobat mecanismului de reducere care încorporează doua operaţiuni - acoperire pierdere contabila si distribuţii către acţionari.

De asemenea, s-a aprobat reducerea capitalului social subscris al Fondul Proprietatea S.A. de la 6.245.930.062,52 RON la 5.742.226.025,22 RON prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondul Proprietatea S.A. de la 0,62 RON la 0,57 RON. Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondul Proprietatea S.A., implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu deţinerea lor în capitalul social vărsat al Fondul Proprietatea S.A..

De asemenea, s-a aprobat modificarea articolului 7 aliniatul (1) din Actul Constitutiv al Fondul Proprietatea S.A. după cum urmează: "(1) Capitalul social subscris al Fondul Proprietatea este în valoare de 5.742.226.025,22 RON, împărţit în 10.074.080.746 de acţiuni nominative, ordinare, cu o valoare nominală de 0,57 RON fiecare. Calitatea de acţionar al Fondul Proprietatea se atestă prin extras de cont eliberat de către Depozitarul Central S.A.", se arată în comunicat.

Totodată, s-a aprobat modificarea Actului Constitutiv al Fondul Proprietatea S.A., prin articolul 12 aliniatul (3) litera (h) care se va modifica şi va avea următorul conţinut: "(h) Încheierea actelor de dobândire, înstrăinare, schimb sau de constituire în garanţie, având ca obiect active imobilizate ale Fondul Proprietatea S.A., a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, pe durata unui exerciţiu financiar 20% din totalul activelor imobilizate ale Fondul Proprietatea S.A., mai puţin creanţele".

Având în vedere că acţionarii Fondul Proprietatea S.A. au votat pentru modificarea Actului Constitutiv, aceasta va intra în vigoare după ce va fi avizată de către ASF, dacă va fi prevăzut astfel de legislaţia şi reglementările aplicabile, precizează sursa citată.

De asemenesa, autorizarea administratorului unic să încheie orice acte de dispoziţie cu privire la orice deţineri în societăţile din portofoliu ale Fondul Proprietatea S.A., care, în mod individual sau cumulat, pe durata exerciţiului financiar 2017, depăşesc 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele, în conformitate cu prevederile Articolului 12 alin. (3) litera (h) din Actul Constitutiv şi ale Articolului 241 alin. (1) din Legea nr. 297/2004, administratorul unic este împuternicit să ia toate măsurile necesare care vor fi cerute pentru încheierea acestor acte de dispoziţie, inclusiv prin angajarea de intermediari, consultanţi sau avocaţi dacă va fi necesar.

Totodată, s-a aprobat împuternicirea, cu posibilitate de substituire, a lui Grzegorz Maciej KONIECZNY pentru a semna hotărârile acţionarilor, precum şi forma modificată şi actualizată a Actului Constitutiv şi orice alte documente în legătură cu acestea şi pentru a îndeplini toate procedurile şi formalităţile prevăzute de lege în scopul implementării hotărârilor acţionarilor, inclusiv formalităţile de publicare şi înregistrare a acestora la Registrul Comerţului sau la orice altă instituţie publică.

Ordinea de zi a AGOA, a mai aprobat bugetul Fondul Proprietatea S.A. aferent anului 2017 şi numirea DELOITTE AUDIT S.R.L. în calitate de auditor financiar al Fondul Proprietatea S.A., stabilind durata contractului de audit financiar pentru perioada cuprinsă între data aprobării acestei hotărâri şi 31 august 2017; stabilirea obiectului contractului de audit financiar: auditarea situaţiilor financiare ale Fondul Proprietatea S.A. pentru anul încheiat la 31 decembrie 2016 (situaţiile financiare întocmite în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară astfel cum au fost adoptate de Uniunea Europeana) şi stabilirea nivelului de remunerare a auditorului financiar pentru exerciţiul financiar curent, conform sursei citate.

(D.M.)

-----------

Surse prezente la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) desfăşurată astăzi ne-au declarat că Franklin Templeton a primit un nou mandat de administrator al "Fondului Proprietatea" (FP).

Franklin Templeton a recomandat acţionarilor FP, pe 17 octombrie, să îi acorde un nou mandat de administrator, deşi nu şi-a îndeplinit criteriul de performanţă legat de reducerea discountului dintre valoarea activului şi preţul acţiunilor.

Obiectivele de performanţă pentru managerul FP erau un discount de 15% sau mai mic pentru cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare în perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 şi o valoare a activului net (VAN) ajustat pe acţiune mai mare ca VAN pe acţiune raportat la data de 30 iunie 2015 (1,1851 lei pe acţiune), însă numai cel de-al doilea a fost îndeplinit.

Pentru a convinge acţionarii, Franklin Templeton a întocmit un raport de performanţă, care a fost analizat de Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor.

Conform Raportului de Performanţă, discountul atins de FP pe durata perioadei de raportare a fost cuprins între 25,9% - 40,1%, se arată în Raportului de analiză al Comitetului Reprezentanţilor: "Obiectivul de discount, astfel cum este definit în Declaraţia de Politică Investiţională (DPI), a fost de a atinge un obiectiv de discount care să nu fie mai mare de 15% pe durata a nu mai puţin de 2/3 din zilele de tranzacţionare în Perioada de Raportare. Discount-ul mediu în Perioada de Raportare a fost de 31,8%. Obiectivul de Discount, atât pentru acţiuni, cât şi pentru GDR-uri, nu a fost îndeplinit".

Conform reprezentanţilor acţionarilor, pe durata perioadei de raportare, administratorul Fondului a întreprins o serie de acţiuni cu scopul de a reduce discount-ul şi de a creşte cererea de acţiuni ale FP.

În raport se arăta că între aceste măsuri se numără listarea GDR-urilor pe London Stock Exchange: "Până acum, deşi a atras mai mulţi investitori şi a crescut profilul internaţional al Fondul Proprietatea, listarea GDR-urilor nu a avut un efect pozitiv susţinut asupra nivelului de discount".

Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor a arătat că mediul local operaţional solicitant şi condiţiile de piaţă (inclusiv absenţa unor listări noi pe Bursa de Valori Bucureşti şi performanţa sub aşteptări a pieţelor româneşti şi a altor pieţe emergente şi de frontieră comparativ cu pieţe mai dezvoltate) au fost factori care au contribuit la eşecul Administratorului Fondului de a atinge obiectivul de discount: "În particular, întârzieri şi o incertitudine a acţiunilor guvernamentale cu privire la listarea unor societăţi din portofoliu au un impact negativ asupra lichidităţii portofoliului".

Conform Raportului de Performanţă, VAN ajustată per acţiune a fost, la data de 30 iunie 2016, de 1,1961 lei şi a fost mai mare decât NAV per acţiune la data de 30 iunie 2015 (1,1851 lei).

Comitetul Reprezentanţilor (CR) a precizat că ia notă de impactul negativ semnificativ pe care scăderea valorii deţinerilor OMV Petrom a avut-o asupra NAV-ului Fondului. CR "crede cu tărie" că analizarea acestei expuneri de risc ar trebui să fie una din priorităţile Administratorului Fondului.

Recent, Fondul Proprietatea a vândut, prin ofertă publică, un pachet de 6,4% din SNP Petrom, la 0,21 lei/acţiune şi chiar mai jos, ducând cotaţia SNP sub preţul de la privatizare din 2004, de 0,239 lei/acţiune.

Cu toate acestea, Comitetul Reprezentanţilor a considerat că performanţa administratorului Fondului a fost onorabilă pe durata perioadei de raportare şi a evaluaat eforturile şi acţiunile Administratorului Fondului în mod pozitiv.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si anume Petrom a avut o micsorare de capital in ultimii 5 ani, contrar declaratiei din prospect care infirma acest lucru...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb