Franţa, cea mai deziluzionată ţară europeană în privinţa perspectivelor UE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2013

Comisia Europeană aşteaptă un şomaj de 10,6% anul acesta, în Franţa, respectiv de 10,9% în 2014.

Comisia Europeană aşteaptă un şomaj de 10,6% anul acesta, în Franţa, respectiv de 10,9% în 2014.

Frustrarea Franţei cu privire la mersul Europei a crescut în ultima vreme, atitudinea francezilor fiind diferită de cea a opiniei publice germane, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare Pew.

"Nicio ţară europeană nu a devenit, atât de rapid, mai abătută şi deziluzionată decât Franţa", notează raportul publicat ieri la Bruxelles şi Washington. Acesta subliniază: "Francezii au un sentiment negativ faţă de economie, 91% dintre cei chestinaţi spunând că aceasta merge prost, comparativ cu 81% în 2012".

Starea negativă a Franţei faţă de perspectivele Uniunii Europene este mult mai apropiată de cea din Spania, Italia şi Grecia, decât starea de spirit din Germania, care este singura ţară din cele opt analizate în care cel puţin de 50% dintre cei intervievaţi susţin acordarea de puteri sporite Bruxelles-ului în privinţa soluţionării crizei economice.

"Criza economică prelungită a creat forţe centrifuge care separă francezii de germani, iar pe germani de oricine altcineva din UE", subliniază analiza.

În acelaşi timp, cancelarul german Angela Merkel "rămâne cel mai popular lider din Europa, cu o marjă largă" - cinci din cele opt naţiuni evaluate exprimându-şi susţinerea faţă de oficialul de la Berlin.

Raportul mai precizează că moneda comună europeană (euro) se bucură de sprijin. Astfel, peste 60% din respondenţi s-au exprimat pentru păs­trarea euro ca monedă în Grecia, Spania, Germania, Italia şi Franţa. "Sprijinul pentru euro a crescut în Italia şi Spania, începând de anul trecut", potrivit studiului.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 7.646 de persoane, în perioada 2-27 martie, în opt ţări europene: Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Grecia, Germania, Polonia şi Republica Cehă.

Amintim că, luna aceasta, Franţa a obţinut acordul Comisiei Europene pentru prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar, până în 2015, în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles anticipează că economia franceză va fi în recesiune în acest an, iar şomajul va creşte îngrijorător.

Executivul UE estimează că deficitul bugetar al Franţei va atinge 3,9% din PIB în acest an şi 4,2% anul viitor. Guvernul de la Paris aşteaptă un deficit bugetar de 3,7% în 2013 şi de 2,9% în 2014.

Comisia prognozează că economia Franţei va scădea cu 0,1% anul acesta, în timp ce guvernul anticipea­ză un avans de 0,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb