Preşedintele francez Emmanuel Macron a prezidat joi dimineaţa o ceremonie la Domul Invalizilor din Paris cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor terorismului, ducându-se apoi la o întâlnire cu Michel Catalano, patronul unei imprimerii luat ostatic de fraţii Kouachi în 2015, relatează AFP şi Agerpres.
Înconjurat de predecesorii săi Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, şeful statului francez a depus o jerbă de flori în faţa statuii dedicate victimelor atentatelor, reprezentând o femeie decapitată.
Singura persoană care a luat cuvântul în timpul ceremoniei, doctoriţa Chloe Bertolus, care a îngrijit supravieţuitori ai atentatelor, a citit un extras din "Lambeau", mărturia jurnalistului Philippe Lancon, rănit grav în atacul împotriva revistei satirice Charlie Hebdo în ianuarie 2015.
După o discuţie, în prezenţa caricaturistului Riss, director al Charlie Hebdo, cu preşedinţii a 13 asociaţii ale victimelor prezenţi la ceremonie, Emmanuel Macron s-a oprit pentru scurt timp în faţa gardului Adunării Naţionale, unde sunt expuse fotografii făcute în ziua atentatelor din 13 noiembrie 2015, în special al celui din Bataclan.
El este aşteptat apoi la imprimeria Catalano în Dammartin-en-Goele (regiune pariziană) pentru a se întâlni cu Michel Catalano, care a fost luat ostatic de fraţii Kouachi în cursul urmăriri lor după atentatul de la Charlie Hebdo în 2015.
Patronul acestei mici imprimerii i-a scris şefului statului pentru a-l invita la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea întreprinderii sale, a indicat Palatul Elysee, salutând discursul "optimist" al antreprenorului.
Ziua naţională de omagiere a victimelor terorismului, instituită în 2019, este organizată pentru al doilea an consecutiv. Data de 11 martie a fost aleasă la nivel european de asociaţii ale victimelor, cu referire la atentatul de la Madrid din 2004.
Din ianuarie 2015, atentatele au făcut peste 250 de morţi în Franţa, cele mai sângeroase fiind cel din 13 noiembrie 2015 cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, şi cel din 14 iulie 2016 la Nisa, soldat cu 86 de morţi.
În total, peste 6.300 de victime şi rude sunt sprijinite de Fondul de susţinere a victimelor (FGTI) din 2015.
"Ameninţarea teroristă rămâne în continuare ridicată", subliniază Palatul Elysee, precizând că 33 de atentate au fost dejucate din 2017 până în prezent în Franţa.