FRANŢA: Monument dedicat celor 549 de militari "morţi pentru Franţa"

F.D.
Internaţional / 11 noiembrie 2019

Monument dedicat celor 549 de militari "morţi pentru Franţa"

Emmanuel Macron inaugurează luni, la Paris, un monument dedicat celor 549 de militari "morţi pentru Franţa" în operaţiuni externe din 1963, cu ocazia comemorărilor de la 11 noiembrie, care au început sub un cer gri, ploios, relatează AFP.

Şeful statului prezidează această ceremonie a comemorării a 101 ani de la Armistiţiu, prin depunerea unor jerbe de flori la statuia lui Georges Clemenceau, parcurgerea Champs-Elysees sub escorta Gărzii Republicane, depunerea unei jerbe de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut şi reaprinderea flăcării Soldatului Necunoscut, în prezenţa a numeroşi actori din clasa politică, între care premierul Edouard Philippe şi preşedintele Senatului Gerard Larcher.

Preşedintele ia masa, apoi, la Palatul Elysee, împreună cu purtători de drapel şi preşedinţi ai asociaţiilor veteranilor, după care se duce, luni după-amiaza, în Parcul Andre-Citroën, în arondismentul al XV-lea al Parisului, pentru a inaugura primul monument naţional dedicat Morţilor pentru Franţa în Operaţiuni Externe din 1963, adică de la sfârşitul Războiului Algeriei.

Aceşti reprezentanţi ai celei de a "patra generaţii de foc", cum o numeşte armata, au murit în 17 teatre de operaţiuni, dintre care 141 în Liban, 129 în Ciad, 85 în Afganistan şi 78 în fosta Iugoslavie.

Ultimul nume înscris pe acest zid este al brigadierului-şef Ronan Pointeau, ucis la 2 noiembrie în Mali, unde au fost ucişi 23 de militari.

Aproximativ 600 de rude ale militarilor morţi pentru Franţa sunt aşteptaţi la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat memoriei acestora, în cursul căreia Emmanuel Macron urmează să depună o jerbă de flori şi să susţină o alocuţiune, prevăzută la ora locală 16.45 (17.45, ora României).

Memorialul este o sculptură înaltă de bronz. El reprezintă şase militari - cinci bărbaţi şi o femeie - având pe cap un chipiu, o beretă sau o caschetă. Cu expresii grave, ei poartă un sicriu invizibil în chip de simbol.

Alături, pe un zid, sunt înscrise numele celor 549 de militari, între care două femei, ucişi de inamic sau morţi din cauza rănilor de război, bolii sau accidentelor în cursul unor "Opex".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aparand imperiul si capitalismul bazat pe exploatarea altora !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb