Franţa vinde acţiuni la GDF Suez ca să cumpere 20% din Alstom

V.B.
Companii / 25 iunie 2014

Statul francez a acceptat duminică să vândă o participaţie de cel puţin 3,1% (75 milioane acţiuni) deţinută la GDF Suez, ca să finanţeze achiziţionarea unui pachet de 20% la grupul francez energetico-feroviar Alstom, de la actualul acţionar majoritar Bouygues, informează BBC.

Sâmbătă, Consiliul de Administraţie (CA) al Alstom s-a pronunţat în unanimitate în favoarea proiectului de alianţă în sectorul energetic cu societatea americană General Electric (GE), care înaintase deja o ofertă de 12,35 miliarde euro. Alianţa proiectată prevede ca General Electric şi Alstom să creeze trei societăţi mixte, deţinute în proporţii egale (50-50), în domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile şi reţelelor electrice. În schimb, GE va prelua operaţiunile Alstom în domeniul turbinelor cu gaze, iar Alstom va cumpăra operaţiunile de semnalizare feroviară ale GE pentru circa 1 miliard euro.

Statul francez are şi opţiunea de vânzare a 86 milioane acţiuni către managerii de fond şi alţi jucători mari de pe piaţă. O astfel de mutare va aduce Franţei aproximativ 1,79 miliarde euro.

Guvernul francez este acţionarul majoritar al GDF Suez (36,7%), iar banca CDC controlează un pachet de 1,9%.

Franţa a vândut participaţii deţinute la Airbus, Safran şi Aeroports de Paris, obţinând peste 2 milioane euro, a anunţat ministrul Economiei, Arnaud Montebourg.

Anul trecut, GDF Suez a consemnat pierderi nete de 9,74 miliarde euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde euro în 2012. Profitul operaţional a scăzut în 2013 la 14,8 miliarde euro, faţă de 17 miliarde euro în 2012. Tot anul trecut, compania a înregistrat prejudicii de 9,1 miliarde euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde euro.

În ţara noastră, GDF Suez este prezent în 3 sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17 mii km şi are aproximativ 4 mii de salariaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb