Fraţii Pavăl au ajuns la o deţinere de 97,4% din Cemacon

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2023

Fraţii Pavăl au ajuns la o deţinere de 97,4% din Cemacon

Cota de deţinere le permite să delisteze compania de la BVB

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au ajuns la o deţinere de 97,4% din producătorul de materiale de construcţii Cemacon (CEON), în urma ofertei publice de cumpărare derulată luna aceasta de Pavăl Holding, vehiculul investiţional al celor doi fraţi, după cum reiese dintr-un raport publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea de piaţă, ce s-a derulat între 9 şi 22 martie, a fost lansată pentru 46,7 milioane de acţiuni Cemacon, echivalentul a 4,996% din societate, la un preţ de 0,48 de lei, apropiat de cel din piaţă dinaintea lansării ofertei. Au fost subscrise 22,11 milioane de titluri, echivalentul a 2,364% din societate, pentru care s-a plătit 10,61 milioane lei, conform raportului întocmit de Estinvest, intermediarul operaţiunii.

În urma încheierii ofertei, Pavăl Holding deţine 86,61% din Cemacon, iar împreună cu PIF Industrial are 97,37% din capitalul producătorului de materiale de construcţii, peste pragul de 95% la care acţionarul majoritar poate să demareze procedura de delistare a companiei.

Pentru anul trecut, producătorul de materiale de construcţii a raportat un profit net preliminar de 76,6 milioane de lei, cu 30% peste cel din 2021, în condiţiile în care veniturile din vânzări s-au ridicat la 221,4 milioane de lei, în creştere cu 26% faţă de anul anterior.

În 2022, Cemacon a primit o finanţare nerembursabilă de 45% din valoarea investiţiei pentru un parc fotovoltaic cu o putere instalată de un MWH, prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014 2021, Programul pentru Energie în România, "Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile". Proiectul este în curs de implementare, iar compania se aşteaptă ca în a doua jumătate a acestui an să beneficieze de pe urma acestei investiţii.

În luna ianuarie a acestui an, Cemacon a demarat procedura de achiziţie a Euro Cărămidă, societate activă în piaţa producătorilor de blocuri ceramice pentru construcţii cu sediul în judeţul Bihor. Tranzacţia este evaluată de Consiliul Concurenţei, în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal.

Evaluarea bursieră a companiei se ridică la circa 440 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Buna ziua,

    Ce se intampla cu restul de 2.6% actiuni detinute de alte persoane in urma delistarii? Vor fi 'despagubiti' actionarii?

    Multumesc 

    1. vor fi scosi afara din societate prin procedura de squeeze-out la pret aprobat de ASF(99% tot cel din oferta tocmai incheiata)

      primesc banii in contul de brokeraj sau le este indicata banca de unde sa ridice contravaloarea 

      Fratii Paval.. Cand credeam ca ei se numara printre putinii antreprenori care fac diferenta pe piata de capital, vine si confirmarea cu privire la caracterul lor. Nu ii intereseaza micii intestitori romani, nici sa dezvolte piata de capital romaneasca. Ii intereseaza doar profitul lor si atat! ASF avizeaza vanzari ale detinerilor micilor actionari la un PER de 5, iar cand vine vorba de Plasamente private si vanzari ale majoritarilor, acolo e ok sa vinzi la un PER de 25. IPOuri la PERuri de 14, 15.. si ne mai miram de ce nu vin romanii sa investeasca in bursulica romaneasca. Si uite asa capitalul financiar va fii dirijat catre piete mai serioase unde mai exista ceva dreptate si pentru astia mici. Rusine Dinu Patriciu!

    Acționari captivi, dacă nu vând și se depistează!

    pa model Albalact.

    :)) 

    A fost o mizerie. Ne mai miram ca noi romanii ne dam singuri la picoare. Acum o sa se sature fratii ....si sa mearga cu ei unde se vor duce... Sa nu uiteproverbul : Averea stringatorului ajunge pe mina risipitorului.

    1. Au procedat conform reglementarilor in vigoare. Informatiile au fost publice in tot acest timp.

      sa nu se mai chinuie aia de la bvb sa mai atraga alte companii sa vina la bursa atunci.

    Intentiile de cumparare a 95% au fost anuntat din timp. Squeeze-out-ul (oferta de preluare obligatorie) pare inevitabil, urmat de o delistare de la bursa.

    1. Squeeze-out este o procedura care incalca drepturile omului si ar trebui interzisa. Este ca si cum tu detii o garsoniera intr-un bloc cumparat de un bogat si acesta te obliga sa iti vinzi proprietatea la ce pret vrea el. Este o incalcare evidenta a drepturilor omului.

      exact.

      SIFI de ce nu se delisteaza cu doar 13 actiuni la tranzactionare? 

    si ford cand a venit la Craiova a scos afara din societate mici actionari automobile craiova prin procedura de squeeze-out la pret aprobat de tariceanu (uzina a fost evaluata la 52 mil USD)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb