Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au identificat o fraudă de 21 de milioane de lei în urma unui control efectuat la o firmă din judeţul Timiş, care activează în domeniul colectării şi comercializării de metale neferoase, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Conform verificărilor realizate, societatea a colectat şi comercializat aproximativ 420.000 de kilograme de aliaje de staniu şi aliaje de staniu (cositor) fără a putea justifica provenienţa acestora. Firma nu a prezentat documente de achiziţie şi nu a înregistrat tranzacţiile în evidenţele contabile. În plus, inspectorii antifraudă au constatat că marfa a fost vândută pe teritoriul României, iar contravaloarea acesteia a fost încasată în numerar, fără ca impozitele şi taxele aferente să fie declarate şi achitate.
Având în vedere prejudiciul calculat, inspectorii DGAF au sesizat organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, transmite aceeaşi sursă.
Autorităţile fiscale atrag atenţia că activităţile de colectare şi comercializare a deşeurilor metalice reprezintă un sector cu risc ridicat de fraudă. În multe cazuri, există un dezechilibru semnificativ între sumele tranzacţionate şi impozitele declarate de firmele din acest domeniu. Totodată, achiziţia acestor materiale de la persoane fizice, pe baza borderourilor de achiziţie, ridică suspiciuni privind nedeclararea întregii sume impozabile, conform aceluiaşi comunicat.
Inspectorii antifraudă anunţă că astfel de verificări vor continua, având ca obiectiv combaterea evaziunii fiscale şi reducerea riscurilor de fraudă în acest sector.