Fraudă la "Bank of China"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2005

Unul dintre directorii de credit ai "Bank of China" a fost arestat în urma implicării într-o fraudă de 640 milioane de yuani (77 milioane de dolari) privind un împrumut ipotecar, situaţie care arată, încă o dată, că activităţile de control din sistemul financiar al Chinei lasă de dorit.

"Beijing Huayunda Real Estate Development" a împrumutat, de la sucursala "Bank of China" din Beijing, în perioada decembrie 2000 - iunie 2002, bani pentru realizarea proiectului "Senhao Apartment", folosindu-se de documente false, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvînt al "Bank of China", Wang Zhaowen. Complexul ar fi trebuit să fie alcătuit din 273 de apartamente, însă aces-ta nu a fost finalizat niciodată. Prin tranzacţia mai sus menţionată, şefului diviziei retail al băncii, Xu Weilian, îi intrau în buzunar opt milioane de yuani pe an, de la "Beijing Huayunda". Xu Weilian a fost concediat, pe motiv că a fost complice cu cei din afara băncii, mai spune Wang. Ulterior, Xu a fost arestat.

Acest scandal vine într-un moment în care primele patru bănci de stat din China de pregătesc de listare, iar oficialii lor încearcă să-i convingă pe investitori că împrumuturile fără acoperire şi administrarea proastă sînt elemente ale trecutului. "Bank of China" - al doilea creditor din ţară, "China Construction Bank" şi "Agricultural Bank", trei din cele patru mari bănci ale Chinei, au fost implicate, în ultimele două săptămîni, în cazuri de fraudă. Acestea privesc sume ce depăşesc 28 milioane de dolari.

"Băncile trebuie să-şi rezolve problemele cu adevărat, ca să-i convingă pe investitori că se gîndesc şi la interesele acţionarilor", apreciază Arthur Lau, analist bancar la "Barclays Bank", sucursala din Singapore. Acesta şi-a exprimat speranţa că, pe viitor, vor fi mai puţine nereguli la băncile din China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb