Fraude în construcţii: Zeci de milioane de euro pierduţi anual în România din cauza firmelor neserioase

M.B.
Miscellanea / 18 februarie

Fraude în construcţii: Zeci de milioane de euro pierduţi anual în România din cauza firmelor neserioase

Platforma Vindem-Ieftin.ro transmite că zeci de milioane de euro sunt pierduţi anual în România din cauza firmelor fantomă sau a constructorilor neserioşi, potrivit specialiştilor din domeniu, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Construirea unei locuinţe sau a unui proiect turistic a devenit nu doar un obiectiv important pentru mulţi români, ci şi o oportunitate pentru escroci. Într-o piaţă unde legislaţia nu oferă o protecţie reală beneficiarilor, riscul de a pierde sume considerabile de bani şi timp este ridicat.

Un exemplu recent este cazul unui antreprenor din Sibiu care a fost prejudiciat de un constructor neserios. După ce a plătit 68.000 de euro pentru construcţia a două cabane A-Frame, firma de construcţii a abandonat şantierul, lăsând proiectul neterminat. Beneficiarul a rămas atât fără construcţiile promise, cât şi fără banii investiţi. Conform informaţiilor disponibile, constructorul a părăsit ţara, iar procesul legal pentru recuperarea prejudiciului este anevoios şi fără garanţii privind succesul, se transmite în comunicat.

Cosmin Răileanu, specialist în domeniul materialelor de construcţii, subliniază că există mai multe măsuri prin care beneficiarii se pot proteja de astfel de situaţii. "Separarea materialelor de manoperă este primul pas către protecţia banilor. Dacă antreprenorul general intră în insolvenţă sau dispare, iar materialele au fost achiziţionate prin el, beneficiarul pierde atât banii de materiale, cât şi cei pentru execuţie", a explicat acesta.

Pentru a evita capcanele din domeniul construcţiilor, specialiştii recomandă verificarea atentă a antecedentelor constructorului. Beneficiarii sunt sfătuiţi să caute recenzii online, să ceară recomandări de la clienţi anteriori şi să verifice situaţia juridică şi fiscală a firmei prin portalurile oficiale ale justiţiei şi ANAF.

O altă măsură esenţială este evitarea plăţii integrale în avans. Specialiştii atrag atenţia asupra necesităţii efectuării plăţilor în tranşe, corelate cu stadiile de execuţie ale proiectului. De asemenea, utilizarea unui contract bine redactat, care să includă termene clare şi penalităţi pentru întârzieri, este esenţială pentru protecţia beneficiarului. Colaborarea cu un avocat specializat în dreptul construcţiilor poate preveni situaţiile în care clauzele contractuale sunt dezavantajoase.

Achiziţionarea separată a materialelor de construcţie reprezintă un alt factor important în reducerea riscurilor. Experţii recomandă cumpărarea acestora doar de la furnizori verificaţi şi evitarea ofertelor cu preţuri suspect de mici, care pot ascunde fraude sau materiale de calitate îndoielnică.

"Într-o piaţă cu multe capcane, singura soluţie este vigilenţa. Beneficiarii trebuie să îşi aleagă atent furnizorii, să evite plata integrală în avans şi să se asigure că au control asupra materialelor şi a execuţiei", a concluzionat Cosmin Răileanu, potrivit aceleiaşi surse.

Într-un context în care fraudele din construcţii generează pierderi considerabile pentru beneficiari, măsurile de precauţie şi informarea corectă devin esenţiale pentru protejarea investiţiilor şi finalizarea cu succes a proiectelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb