Indiferent de ce au crezut americanii la început, SUA realizează acum că ameninţarea Rusiei pentru Ucraina este permanentă şi că indiferent de ce se întâmplă în Ucraina se va extinde către ţări precum România, a scris, ieri, într-un raport, fondatorul Stratfor (agenţie de analize militare), George Friedman, care a vizitat România la o zi după sosirea vicepreşedintelui american Biden.
Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit pe George Friedman la Cotroceni a doua zi după ce a sosit în România vicepreşedintele SUA Joe Biden, preşedintele Stratfor, o agenţie de analize militare.
Friedman a explicat: "România este importantă pentru Rusia din două motive. În primul rând, are ieşire la Marea Neagră, care este accesul maritim sudic al Rusiei către restul lumii. Din acest motiv, Rusia a trebuit să păstreze Sevastopol şi din acest motiv Odessa a contat atât de mult. Ruşii sunt conştienţi că au nevoie de acces la strâmtoarea Bosfor, controlată de Turcia. Cu toate acestea, prezenţa aeronavelor americane în România şi navele româneşti din Marea Neagră ar putea complica mult viaţa Rusiei în zonă, inclusiv puterea lor asupra Caucazului din moment ce Georgia are ieşire la Marea Neagră. "Întărirea prezenţei navale în Marea Neagră este pe agenda SUA-România în permanenţă şi ambele ţări înţeleg ce provocare este acest aspect pentru ruşi".
Fondatorul Stratfor susţine că cel de-al doilea punct de mare interes al Rusiei în România este domeniul energetic, având în vedere că ţara noastră are o producţie ridicată de petrol şi gaze: "Singura carte pe care mizează Rusia în acest joc este exportul de energie către Europa. Dacă opresc aceste exporturi, atunci ruşii pun presiune mare pe economie, care poate fi convertită în putere politică. Atitudinea Germaniei este influenţată foarte mult de dependenţa lor energetică de Rusia".
George Friedman admite că nu există o alternativă simplă la importurile de resurse energetice ruseşti, dar afirmă că pot fi găsite alternative pentru reducerea acestei dependenţe pentru a-i micşora presiunea în negociere: "România are resursele care pot contribui la asta, iar declaraţia publică a SUA şi a României include angajarea României în producţia de energie ca focus central al parteneriatului strategic. Dar nu este aşa de simplu cum pare. România are reputaţia proastă privind complexitatea procesului de autorizare şi avizare, pe care nu te poţi baza".
În opinia analistului, viziunea României este că Rusia îşi extinde influenţa în ţara noastră prin mijloace tradiţionale, care ţin de relaţiile comerciale. Friedman susţine că Rusia îşi foloseşte serviciile pentru a încerca să manipuleze procesul politic din România şi pot folosi relaţiile domerciale din ţara noastră în acest scop: "Rusii preferă să folosească Gazprom şi alte subsidiare ale sale pentru a investi în România. Dealurile sunt foarte atractive de obicei, de ambele părţi, dar servesc şi interesului Rusiei de a modela politica energetică şi mediul politic".
George Friedman relatează că a venit în ţara noastră a doua zi după sosirea lui Joe Biden, vicepreşedintele SUA: "Discuţiile cu liderii şi cu publicul s-au axat pe problema Ucrainei şi am remarcat că există o îngrijorare dacă SUA, UE şi NATO vor susţine România pentru a rezista în faţa Rusiei. Dacă acest mic Război Rece va deveni important, sunt două ţări europene care vor conta cel mai mult: Polonia şi România".
În viziunea sa, Rusia vrea să liniştească apele în Ucraina pentru că SUA reacţionează rapid în situaţiii tensionate. Astfel, Rusia ar vrea să încetinească reacţia americanilor: "Ruşii pot controla tempoul american - cel puţin asta cred ei. Acest aspect îngrijorează România. Românii cred că au o problemă pe termen lung cu Rusia. Acum pariază că SUA îşi vor respecta promisiunile chiar dacă Rusia calmează situaţia din Ucraina".
Friedman mai scrie în raport că românii îl văd pe Obama insuficient angajat şi nu ştiu cât de reale sunt angajamentele SUA.
Ruşii nu pot trăi fără Ucraina şi nici nu pot invada România, concluzionează Friedman, care susţine că Rusia vrea să submineze relaţia României cu SUA: "Mi s-a spus în România că Rusia a fost aproape şi e puternică şi că SUA sunt departe şi indecise. Am întrebat: SUA a câştigat trei războaie în Europa în secolul 20. România câte a câştigat?".
Analistul a mai scris că România încă simte că Rusia este mai puternică şi mai inteligentă decât SUA, deşi pare că a acceptat poziţia SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2014, 07:55)
... domnule Friedman, intrebarea “România câte (razboaie) a câştigat?" va descalifica (dpmdv), Romania nu castiga razboaie, Romania alege tabara, iar America nu a castigat singura cele 3 razboaie ... iar daca m-ati intreba pe mine, roman fiind, as prefera (pe termen scurt) “invazia” rusilor fata de “strategiile energetice” americane (cu efect de extinctie pe terment mediu si lung), adica fracking-ul, exploatari neeconomice, neeficinte si cu transfer de cheltuiala in viitor ... meditez asupra termenului “razboi asimetric” si ma gandesc, distrugerea panzei freatice, chimizarea solului si subsolului (cu fracking fluid), riscul contaminarii cu apa radioactiva (efecte colaterale fracking-ului) samd. nu sunt, ele insele, “bombe” cu explozie intarziata?! ... o vorba plina de intelepciune spune cam asa: apara-ma de prieteni caci de dusmani ma apar singur ... atunci, ma intreb si va intreb, cum ne poate apara America, de ea insasi?! ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2014, 10:21)
La final Romania a castigat toate razboaiele .Daca imi aintesc bine ,americanii au luat o bataie strasnica in Vietnam.Asa ca ,Dumnezeu e departe sus ,Dusmanul langa noi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2014, 11:03)
Draga cititorule ... asa cum ai spus "Dumnezeu e departe sus ..." iar dusmanul, din totdeauna, in Romania, a fost, este si va fi vesnic, al acestui popor .... ACEST popor, "milenar", dezbinat, plin de tradatori, ca sa nu mai spunem de prostie, care daca ar durea ... ar fi ca intr-un spital de boli nervoase! Americanii i-au amagit pe toti, cei care s-au lasat amagiti, cu "american dream"-ul de export, si-i trateaza ca atare, dupa cum suntem si noi "tratati", de nu mai exista nici protocol la intilnirile de nivel inalt, iar vizitatorii "licurici" parca vin in Afganistan, asa sunt de aparati, nu intr-o tara normala, europeana, cu o cultura mai veche decit a lor (ei se joaca inca cu ... in tarina, ca virsta a natiunii). Rusia nu e interesata de Romania, decit prin prisma faptului ca "vorbim urit", ne "cocosim" si atunci, cine nu s-ar simti ofensat oare? Cine are nevoie de gaze se va duce in EST dupa ele, nu vor veni la noi (vezi cele doua super Stream-uri, nu Nabucco), iar noi ne vom zbate ca si pina acum in ... . Rusia a vut si are, si acum, iesire la Marea Neagra, avut si are din nou si va avea pururea Sevastopol si Crimeea, dar Romania nu se stie daca va avea parte de rezerve de hidrocarburi la pret de intern din Marea Neagra, caci le vor avea altii (la pret de export), de peste ocean (nu te gindii, draga cititorule, la Rusia) . Asa e cind vrei sa faci jocurile unora care sunt departe, si cu locul si cu mintea (despre cum sa ne fie noua bine, caci sunt cu mintea "odihnita"), dar te legi la cap, cind nu trebuie si mai ales te pui de-a curmezisul, in loc sa colaborezi, cu cine nu trebuie. Asadar ... mai mediteaza, draga cititorule, asupra dorintelor ascunse induse de "american dream", sa nu devina .... .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2014, 10:58)
Toate tarile mari vor mai mult sa castige,ciupind(vezi bektel,iar rusi dupa al dolea razboi au luat cu japca).Asa ca apropoul cu energia nu ma mira(daca mai gasecs prostul).