FRISON ÎN PIAŢA FINANCIARĂ MONDIALĂ / BVB Scăderi de peste două procente pentru toţi indicii bursei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 februarie 2018

Scăderi de peste două procente pentru toţi indicii bursei

Analişti: "Căderea pieţei locale de capital este dată de deprecierea pieţelor internaţionale"

Scăderea generalizată a pieţei locale de capital a continuat şi în şedinţa de ieri, toţi indici Bursei de Valori Bucureşti (BVB) încheind ziua de tranzacţionare cu deprecieri de peste două procente, în contextul unui rulaj de 83,76 de milioane de lei (18 milioane de euro), peste valoarea medie zilnică înregistrată în 2018, de circa 47 de milioane de lei.

Lucian Isac, director general în cadrul Estinvest Focşani, ne-a transmis: "În opinia mea, scăderea cotaţiilor pieţei locale de capital este o urmare a influenţei deprecierilor apărute în pieţele externe, cu toate că societăţile listate la Bursa de Valori Bucureşti stau mai bine, din punct de vedere fundamental, decât cele din pieţele dezvoltate".

Dacă ne referim la piaţa din Statele Unite, căderea poate fi pusă şi pe seama influenţei tranzacţionării algoritmice a roboţilor, a spus domnul Isac, adăugând: "Pot spune că, din punctul meu de vedere, nu asistăm la o inversare a trendului ascendent, ci doar la o corecţie".

Rămâne de văzut cum va reacţiona piaţa începând cu jumătatea lunii februarie, când, emitenţii importanţi listaţi la BVB vor începe să îşi publice rezultatele financiare pentru anul trecut, a mai precizat directorul de la Estinvest, adăugând: "Personal, mă aştept ca acestea să fie cel puţin la fel de bune ca cele din 2016 şi, implicit, la dividende consistente. În perioada următoare, pentru investitori este important să îşi aleagă foarte bine momentul în care vor găsi oportunitate de a intra la cumpărare".

Liviu Moldovan, analist în cadrul Admiral Markets, ne-a transmis: "Cu siguranţă că piaţa româneacă este influenţată de ceea ce se întâmplă la nivel internaţional. Wall-Street-ul a tras în jos bursele vest europene, care, la rândul lor, au dus la scăderea pieţei locale".

Pe piaţa "regular", topul rulajelor de la BVB a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), volumul înregistrat fiind de 19,37 milioane de lei, ultima cotaţie a societăţii bancare situându-se la nivelul de 2,265 lei/unitate, în scădere cu 2,37%.

Pe locul al doilea în clasamentul lichidităţii se găsesc titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), preţul de închidere fiind de 12,78 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 13,33 milioane de lei, în coborâre cu 1,84%.

Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 32,8 de lei, pe fondul unui volum de 12,77 milioane de lei, în depreciere cu 1,8%.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Transgaz (TGN), ultima cotaţie fiind de 398 de lei/unitate, pe fondul unei lichidităţi de 6,25 milioane de lei, în declin cu 2,57%.

Pe piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 2,13%, iar indicele BET-Plus, al celor mai lichide titluri de la BVB, a scăzut cu 2,15%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s­-a depreciat cu 2,37%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 2,56%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a coborât cu 2,33%.

Topul celor mai mari creşteri:

1. "Aerostar" (ARS):+3,31%

2. "Ropharma" (RPH):+3,30%

3. "Turism Felix" (TUFE):+1,80%

4. "Boromir" (SPCU):+1,65%

5. "Amonil" (AMO):+0,00%

Topul celor mai mari scăderi:

1. "Electroaparataj" (ELJ):-14,52%

2. "Electrocontact" (ECT):-14,29%

3. "Petrolexportimport" (PEI):-13,04%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP):-7,17%

5. "Alro" (ALR):-6,91%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ARS isi ia zborul pe timp de criza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb