Frumoasa adormită din BVB: Consiliul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2012

Frumoasa adormită din BVB: Consiliul

Agitaţia stârnită la Bursă de schimbarea Consiliului şi a conducerii executive, la începutul acestui an şi la finalul anului trecut, declaraţiile de genul "este nevoie de schimbare!, "foştii sunt răi, noi suntem buni!", "vom face, vom drege!" au fost înlocuite de o mare... linişte.

Şşşşş!

Probabil, se lucrează!

Noul preşedinte Lucian Anghel a prezentat, luni, strategia până în 2015 a Bursei de Valori Bucureşti, elaborată de echipa sa, în prima şedinţă a consiliului de administraţie, ţinută pe 9 februarie 2012.

O lună de zile a durat convocarea acelei şedinţe cruciale.

CNVM nu a tărăgănat; potrivit lui Lucian Anghel, CNVM s-a comportat exemplar şi a validat noul Consiliu în 48 de ore de la depunerea actelor.

Le-a luat o lună să ţină primul Consiliu, dar, în final, s-au întâlnit! Consiliul a întocmit o strategie, însă, o nouă piedică... Nu are cine să o implementeze, pentru că bursa nu mai are director general din noiembrie... Strategia nu precizează ţinte concrete, din acelaşi motiv... Ele trebuie stabilite împreună cu noul CEO.

Încă de anul trecut, presa s-a întrebat cine îi va lua locul lui Valentin Ionescu, demis în luna noiembrie, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit ţintele contractuale asumate. Au fost făcute diverse scenarii, însă varianta cea mai plauzibilă a fost că BVB va angaja o firmă de recrutare care să îi furnizeze un executiv.

Alegerile Bursei

Luni, Consiliul Bursei a confirmat că a decis (tot în prima sa şedinţă) să apeleze la o firmă de recrutare.

Însă, abia de aici începe greul.

Administratorii au de făcut nişte alegeri capitale.

Mai întâi, BVB va organiza o licitaţie să aleagă compania de "executive search".

Pardon! Mai întâi trebuie să-şi aleagă consultanţi pentru licitaţie, secretară care să redacteze anunţul şi, nu în ultimul rând, când şi unde să îl publice.

Pardon! Înainte de asta, trebuie să aleagă data următoarei şedinţe.

Surpriză, deocamdată nimeni nu ştie când va fi, dar sunt speranţe că înainte să se topească zăpada.

Apoi, firma aleasă să găsească propunerea de director general se va apuca de treabă.

Spor la lucru!

Luna trecută, head-hunter-ul George Butunoiu ne-a spus că o firmă cu experienţă în domeniul recrutării de personal poate găsi un director general într-o lună de zile, dar că lucrurile ar putea fi îngreunate de procedura internă a BVB.

O fi avut gura aurită?

Firma respectivă urmează să prezinte o listă scurtă de candidaţi Consiliului BVB, care va alege noul director general.

Altă alegere?

Of!

Abia apoi, cine ştie când, strategia va fi completată, cu ţinte cantitative, pe care executivul şi le va asuma.

Lucian Anghel a declarat, luni, că procesul de selecţie a unui nou director general este urgentat la maximum.

Ce va fi însemnând asta? Că instalarea unui nou director general nu va mai dura douăzeci şi două de luni ca la elefanţi, ci nouă luni ca la oameni?

Mihai Răzvan Ungureanu şi-a aliniat echipa din prima secundă în funcţia de premier: şedinţele de guvern se ţin în fiecare marţi, la ora 9.30.

O astfel de rigoare nu ar strica şi la BVB.

Mai întrebăm o dată: când va avea Bursa un nou director general? Care sunt performanţele aşteptate de Consiliu de la el? Cum le va implementa? Frumoasa adormită, te-ai trezit?

Lucian Anghel a precizat, luni, că este nevoie de timp pentru ca strategia BVB să dea rezultate.

Domnia sa a declarat: "O femeie are nevoie de nouă luni ca să nască un copil, însă nouă femei nu pot naşte un copil într-o lună. Lucrurile necesită timp. Polonia sau Austria au început să gândească strategic dezvoltarea pieţei de capital acum un deceniu - un deceniu şi jumătate. Noi trebuie să începem acum, iar rezultatele se vor vedea abia peste câţiva ani".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Daca insa avem asteptari de la lupsan, molnar, oprea sau anghel despre bursa inseamna ca nu stim cu ce ne ocupam

    1. De acord.Si pina la urma nu mai bine stau asa cum sunt.Atualul DG raporteaza numai fostului Presedinte. Sa nu deranjam lucrurile.Ar fi pacat sa se intimple ceva bun,,,,

      IN CATIVA ANI...DA?...VA LAMURITI

    Bravo, Adina Ardeleanu, un articol excelent, scris cu mult umor si detasare, inca o data, bravo!

    1. Propozitii scurte, sacadate. Probabil art scris de Adina a fost rescris de Make. Finalul ii apartine barbosului.

    Este slab si se lasa influentat de alti oameni si mai slabi.

    Au avut timp sa ascunda toate mizeriile.

    De ce nu-l scimba pe Barbu?

    De ce PROSTiA si RAUTATEA coordoneaza jumatate din departamentele bvb? 

    Ce s-a intamplat cu InG? Sau Unicredit? Candidatii de acolo erau mai buni! Ne-am ales cu Somnorila si coholess ( adica omul fara c...e)!

    Stimata doamna Ardeleanu,

    felicitari pentru articol.Articolul dumnneavoastra arata starea de spirit caracteristica romanului de rand intre care ma numar si eu bineinteles, dar care intre timp am fost indeajuns de burdusit pentru a intelege ca nu numai altii sunt de vina pentru problemele intampinate si ca ceea ce s-a realizat cu succes nu se datoreaza in totalitate propriei mele persoane. Pe de alta parte cultura Erste Bank este cat se poate de omniprezenta atat in structurile superioare ale managementului cat si in cele medii.Atat domnul Treichl cat si domnul Anghel se refera la actul creatiei, unul in faza incipienta, celalalt in faza postnatala. Daca ar fi sa o luam in mod cronologic domnul Treichl ar fi trebuit sa vorbeasca de perioada de graviditate si domnul Anghel despre fructul conceptiei si anume copilul. Asa ar fi fost politicos.Ca doar nu degeaba unul dintre dinsii este sef. In cazul nostru este invers.Domnul Treichl vede in BCR copilul de care se va bucura si domnul Anghel este cel responsabil cu partea conceptuala. Gandindu-ne insa conform teoriei cauza efect nu ar fi fost domnul Anghel cu declaratia sa in valoare de sute de milioane de euroi ca BCR nu are nevoie de finantare prin bursa nu am fi putut sa intelegem de ce domnul Ackermann este privit drept un Don Quijote cand pentru institutul sau a declarat ca un Return on Equity de 25% un tel realist ist. ROE de 53,4 % din 2008 a fost in realitate asa cum declara si domnul Treichl poate unul din motivele pentru care Romania a fost declarata in 2011 in publicatia germana Euro am Sonntag o tara cu probleme. Ganditi-va ce s-ar fi intemplat ca unul din cei mai controversati bancheri germani ar fi avut dreptate. Dupa parerea mea proprie dansul la fel ca si directorul bursei de Frankfurt sunt din punct de vedere al ideilor putin inaintea timplui nostru. Din fericire exista insa personalitati care reusesc sa ne faca sa ii intelegem. Pacat insa ca acest lucru se face inteles doar pentru cei care in loc de noapte buna copii citesc rapoarte financiare , multe dintre ele in format NOT-IFRS (for example RAS) dar care se incadreaza tot in genul povesti de adormit copiii. 

    In concluzie sa vedem strategia ingerului radios sau stralucitor (trebuie sa-l intreb pe prietenul meu Salvatore -bucatarul sef nu Ferragano) si sa traim cu speranta ca cel putin din 2012 sa existe si firme care au nevoie de finantare prin bursa! Si inainte de a va ura o zi buna, sfatul meu constat:AVETI GRIJA CE FACETI CU BINE DUMNEAVOASTRA, CA ALTFEL MA OCUP EU DE EI !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb