Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să promulge legea de protecţie a cadrelor didactice, spunând că acest act normativ oferă protecţie profesorilor care sunt expuşi agresiunilor. În schimb, asociaţiile de elevi din Constanţa şi Bucureşti cer şefului statului să nu promulge această lege, întrucât ar oferi profesorilor posibilitatea de a comite abuzuri fără a fi sancţionaţi.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că face apel la preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea de protecţie a cadrelor didactice, care a primit votul senatorilor.
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, îndrumare şi control în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei reprezintă o necesitate pentru sistemul educaţional românesc, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri în care colegii noştri au fost bătuţi, agresaţi, scuipaţi, înjuraţi sau umiliţi în cadrul unităţilor de învăţământ", se arată în comunicatul FSLI, care a precizat că iniţiativa legislativă a fost realizată la propunerea federaţiei.
Sursa citată spune că legea majorează pedepsele cu o treime, în cazul tuturor formelor de ameninţări sau de agresiune la adresa unui cadru didactic.
"Legea oferă protecţie cadrelor didactice, care sunt în acest moment expuse agresiunilor. Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, aşa cum s-ar putea crede în spaţiul public. Personalul didactic care nu respectă legea, care nu îşi desfăşoară activitatea potrivit normelor legale şi morale, va răspunde în faţa comisiei de disciplină şi, acolo unde este cazul, în faţa autorităţilor. Vrem să îi asigurăm pe elevi şi pe părinţi că noi suntem partenerii lor şi că vrem să avem un sistem educaţional în care respectul şi angajamentul este reciproc", se mai arată în comunicat.
La rândul lor, asociaţiile de elevi din Constanţa şi Bucureşti au transmis, printr-un comunicat de presă, că îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea pentru protecţia cadrelor didactice, considerând că aceasta oferă profesorilor posibilitatea de a comite abuzuri fără a fi sancţionaţi.
"În ipoteza în care un profesor acuză un elev pe nedrept, acuzaţiile vor fi considerate adevărate până la proba contrarie. Drept exemplu, dacă un profesor jigneşte un elev, iar elevul îi răspunde acestuia pe un ton mai ridicat, iar profesorul decide să sesizeze instanţa pentru acest lucru, spunând că elevul l-a insultat, atunci acuzaţiile se consideră adevărate dacă elevul nu poate dovedi că este nevinovat. Astfel, având în vedere cultura fricii cultivată în sistemul de învăţământ românesc, există şanse mari ca ceilalţi elevi din clasă să nu îl ajute. În acest context, elevul ar putea fi condamnat fiind nevinovat", se arată în comunicatul asociaţiilor de elevi.
Cele două asociaţii susţin că această lege atentează la echilibrul relaţiilor de la nivelul şcolilor, dintre elevi, profesori şi părinţi, "oferind o putere nejustificată de a comite abuzuri anumitor cadre didactice".
Totodată, reprezentanţii elevilor solicită Avocatului Poporului, Renate Weber, să sesizeze Curtea Constituţională în cazul în care legea va fi promulgată.
1. Sunt mai destepti elevi
(mesaj trimis de Gogu în data de 04.02.2020, 16:51)
Elevii au dreptate, sunt mai destepti ca sindicalistii de la FSLI. Ma intreb de ce mai cotizeaza profesorii la sindicatele afiliate acestei Federatii.
1.1. FSLI (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gogu în data de 04.02.2020, 17:55)
Asta mai lipsea invatamantului. Sindicalistii au rezolvat problema invatamantului, au primit 6% din PIB. Bravo natiune.