FSS METAROM pichetează Ministerul Muncii

Ziarul BURSA #Companii / 11 mai 2017

Siderurgiştii sunt nemulţumiţi de eliminarea contractului colectiv de muncă

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM va picheta Ministerul Muncii luni, între orele 12:30 - 16:30, motivul fiind eliminarea Contractului Colectiv de Muncă. Un comunicat de presă al Federaţiei spune: "Din păcate, actuala legislaţie a muncii (Legea Dialogului Social şi Codul Muncii) a eliminat Contractul Colectiv de Muncă la nivel Naţional şi Contractele Colective la nivel de ramură. Negocierile colective sunt obligatorii doar la nivel de unitate, dacă aceasta are peste 21 de salariaţi. Dispariţia Contractului Colectiv de Muncă la nivel naţional şi a celor pe ramura economică a reprezentat un mare şoc pentru mişcarea sindicală românescă şi o imensă involuţie în raporturile de muncă dintre angajat şi angajator".

Totodată, comunicatul arată că menţinerea unui nivel scăzut de salarizare în sectorul metalurgiei generează contribuţii fiscale mici, având consecinţe negative asupra sectoarelor bugetare: sănătate, învăţâmânt, siguranţa naţională, salariile bugetarilor etc. Federaţia menţionează: "Prin menţinerea salariilor mici, lucrătorii din sectorul privat sunt condamnaţi pe termen mediu şi lung la sărăcie, salariile mici conduc la pensii de mizerie, în condiţiile în care plafonul de pensii private funcţionează de puţin timp, fără influenţe pozitive asupra salariaţilor care se pensionează în următorii ani".

În context, sindicatele din metalurgie susţin că la ora actuală există firme mari în cadrul cărora 25% - 60% dintre lucrători primesc salariul minim pe economie: "Există la ora actuală foarte multe firme mari în care între 25% şi 60% dintre lucrători au salariul minim pe economie. Prin negocierile anuale în societăţile noastre, creşterile salariale au fost mici (medie 3-4%) şi în lipsa unor pârghii de negociere (coeficienţi minimi de ierarhizare), grilele de salarizare s-au aplatizat, salariul minim s-a suprapus peste grilele de salarizare ale muncitorilor calificaţi şi ale salariaţilor cu studii medii şi superioare. Dacă în anul 2015, existau societăţi care nu aveau niciun muncitor calificat cu salariul de bază mai mic de 975 lei, în prezent şi în special după 01.02.2017, un procent foarte mare de muncitori calificaţi sunt încadraţi cu salariul de bază minim de 1.450 lei".

Astfel, FSS METAROM solicită, potrivit Agerpres, modificarea Legii 62/2011 a Dialogului social, prin reintroducerea obligativităţii de a avea un Contract de Muncă la nivel naţional aplicabil tuturor salariaţilor din România, reintroducerea coeficienţilor de ierarhizare (în funcţie de studiile angajatului şi de calitatea activităţii depuse) şi eliminarea condiţionărilor impuse pentru încheierea şi înregistrarea Contractelor Colective de Muncă la nivelul sectoarelor de activitate, care fac imposibilă existenţa unor astfel de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb