Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM va picheta Ministerul Muncii luni, între orele 12:30 - 16:30, motivul fiind eliminarea Contractului Colectiv de Muncă. Un comunicat de presă al Federaţiei spune: "Din păcate, actuala legislaţie a muncii (Legea Dialogului Social şi Codul Muncii) a eliminat Contractul Colectiv de Muncă la nivel Naţional şi Contractele Colective la nivel de ramură. Negocierile colective sunt obligatorii doar la nivel de unitate, dacă aceasta are peste 21 de salariaţi. Dispariţia Contractului Colectiv de Muncă la nivel naţional şi a celor pe ramura economică a reprezentat un mare şoc pentru mişcarea sindicală românescă şi o imensă involuţie în raporturile de muncă dintre angajat şi angajator".
Totodată, comunicatul arată că menţinerea unui nivel scăzut de salarizare în sectorul metalurgiei generează contribuţii fiscale mici, având consecinţe negative asupra sectoarelor bugetare: sănătate, învăţâmânt, siguranţa naţională, salariile bugetarilor etc. Federaţia menţionează: "Prin menţinerea salariilor mici, lucrătorii din sectorul privat sunt condamnaţi pe termen mediu şi lung la sărăcie, salariile mici conduc la pensii de mizerie, în condiţiile în care plafonul de pensii private funcţionează de puţin timp, fără influenţe pozitive asupra salariaţilor care se pensionează în următorii ani".
În context, sindicatele din metalurgie susţin că la ora actuală există firme mari în cadrul cărora 25% - 60% dintre lucrători primesc salariul minim pe economie: "Există la ora actuală foarte multe firme mari în care între 25% şi 60% dintre lucrători au salariul minim pe economie. Prin negocierile anuale în societăţile noastre, creşterile salariale au fost mici (medie 3-4%) şi în lipsa unor pârghii de negociere (coeficienţi minimi de ierarhizare), grilele de salarizare s-au aplatizat, salariul minim s-a suprapus peste grilele de salarizare ale muncitorilor calificaţi şi ale salariaţilor cu studii medii şi superioare. Dacă în anul 2015, existau societăţi care nu aveau niciun muncitor calificat cu salariul de bază mai mic de 975 lei, în prezent şi în special după 01.02.2017, un procent foarte mare de muncitori calificaţi sunt încadraţi cu salariul de bază minim de 1.450 lei".
Astfel, FSS METAROM solicită, potrivit Agerpres, modificarea Legii 62/2011 a Dialogului social, prin reintroducerea obligativităţii de a avea un Contract de Muncă la nivel naţional aplicabil tuturor salariaţilor din România, reintroducerea coeficienţilor de ierarhizare (în funcţie de studiile angajatului şi de calitatea activităţii depuse) şi eliminarea condiţionărilor impuse pentru încheierea şi înregistrarea Contractelor Colective de Muncă la nivelul sectoarelor de activitate, care fac imposibilă existenţa unor astfel de contracte.