Funcţionarii publici din Grecia, din nou în grevă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 aprilie 2010

Potrivit FMI, şomajul din Grecia va fi de 13% în 2011, iar această ţară va fi singura din zona euro care va înregistra scădere economică anul viitor: -1,1%.

Potrivit FMI, şomajul din Grecia va fi de 13% în 2011, iar această ţară va fi singura din zona euro care va înregistra scădere economică anul viitor: -1,1%.

Grecii nu vor implicarea FMI în pachetul de ajutor financiar

Zeci de mii de funcţionari publici din Grecia au intrat în grevă ieri, protestând, din nou, faţă de măsurile de austeritate stabilite de guvern. Aceştia fac, totodată, presiuni asupra autorităţilor să nu accepte noi reduceri ale cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acum negociază pachetul de sprijin promis de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Astfel, sectorul serviciilor publice din Grecia a fost paralizat, ieri, de a patra grevă din acest an. La mişcare au participat doctori, asistente, profesori, lucrători fiscali etc. Aceştia nu sunt de acord cu măsurile de aus­teritate, sprijinite de oficialii UE, care presupun reduceri ale salariilor bugetarilor, îngheţarea pensiilor, majorări de taxe şi impozite, toate motivate de guvern prin efortul de reducere a deficitului bugetar.

"Aceste măsuri sângeroase nu vor ajuta Grecia să iasă din criză. Începe, pentru noi, o perioadă tragică", a declarat Ilias Iliopoulos, secretar general al sindicatului ADEDY din sectorul public, care reprezintă 500.000 de milioane de lucrători.

Numeroşi greci se tem de condiţiile în care va fi acordat pachetul de sprijin de 40-45 de miliarde de euro, promis de UE şi FMI, dacă autorităţile de la Atena îl vor solicita.

"Cu implicarea FMI, situaţia se va înrăutăţi semnificativ", a spus Iliopoulos, adăugând: "Această instituţie ne va cere mai multe măsuri de austeritate, mai multe reduceri ale cheltuielilor bugetare, va solicita creşterea vârstei de pensionare, micşorarea pensiilor şi disponibilizări".

Transporturile aeriene nu au fost afectate de mişcarea de protest de ieri, întrucât controlorii de trafic nu au dorit să amplifice problemele provocate sectorului aerian de norul de cenuşă vulcanică.

Amintim că, miercuri, la Atena au început discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi FMI, pe marginea unui program care va însoţi o eventuală activare a pachetului de sprijin financiar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb