Furt de peste 30 de milioane de dolari - o nouă acuzaţie în cazul "Iukos"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2004

Autorităţile ruse şi-au ex-tins, în această săp-tămînă, acuzaţiile împotriva acţionarilor majoritari ai companiei petroliere "Iukos", răspunzînd astfel ofertei acestora privind renunţarea, în favoarea guvernului, la participaţia în valoare de 14,6 miliarde de dolari (în acţiuni) la societate, în schimbul eliberării din închisoare a foştilor lor parteneri - Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, ambii arestaţi anul trecut.

Procurorii îl acuză pe Platon Lebedev că a furat peste 30 de milioane de dolari la vînzarea unui concentrat din care se fabrică îngrăşămintele artificiale. Biroul Procurorului General al Rusiei arată că acest produs vîndut de Lebedev a fost realizat la "Apatit", una din fabricile deţinute de "Menatep" - grupul care controlează 44% din "Iukos".

Platon Lebedev a fost arestat la data de 2 iulie 2003, moment la care existau suspiciuni în legătură cu însuşirea de către acesta a 20% din compania de îngrăşăminte "Apatit". O lună mai tîrziu, au venit acuzaţiile de fraudă şi evaziune fiscală în legătură cu firma "Iukos". Săptămîna trecută, procurorii l-au acuzat că are datorii de peste 7 milioane de ruble (0,191 milioane de euro) către organele fiscale.

Noile acuze la adresa lui Lebedev au venit la numai o zi după ce Leonid Nevzlin, deţină-torul unei cote de 8% din "Menatep", a declarat că atît el, cît şi alţi acţionari majoritari ai companiei "Iukos", renunţă la participaţiile lor, în situaţia în care Hodorkovski şi Lebedev vor fi eliberaţi. "Dacă există vreo garanţie că vor fi eliberaţi, vom renunţa la acţiunile noastre", spunea Nevzlin, adăugînd că singura condiţie pentru renun-ţarea la cota de la "Iukos" este ca cei doi ex-oficiali ai compani-ei să fie, mai întîi, puşi în libertate. Rusia a cerut Interpolului să emită un mandat pe numele lui Nevzlin, astfel încît să fie anchetat pentru corupţie.

Preşedinţia Rusiei nu a comentat în nici un fel ultimele evoluţii în cazul "Iukos". Liderul de la Kremlin este, însă, bănuit că se implică în acest caz, dat fiind că Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din ţară, este susţinătorul opoziţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb