Fuziunea HDFC Bank-HDFC din India creează un gigant mai mare decât Morgan Stanley, după capitalizare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2023

Susa foto: www.hdfc.compress-releasemedia-kit

Susa foto: www.hdfc.compress-releasemedia-kit

Noua entitate va fi, totodată, mai mare decât HSBC şi Citigroup Tranzacţia este cea mai mare din istoria corporativă a Indiei

Fuziunea propusă între HDFC Bank Ltd. şi Housing Development Finance Corp. (HDFC) din India va da naştere unui creditor care se află pe locul al patrulea mondial după capitalizarea de piaţă, în urma JPMorgan Chase & Co., Industrial & Commercial Bank of China Ltd. şi Bank of America Corp., potrivit datelor Bloomberg. Noua entitate este evaluată la aproximativ 172 de miliarde de dolari, astfel că se va clasa pentru prima dată printre cele mai valoroase bănci din lume, după finalizarea fuziunii, menţionează Bloomberg.

Fuziunea a fost descrisă drept cea mai mare tranzacţie din istoria corporativă a Indiei. Banca a încheiat un acord pentru achiziţia celui mai mare creditor ipotecar al ţării, într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 40 de miliarde de dolari, creând un gigant al serviciilor financiare.

În urma fuziunii, noua entitate HDFC Bank va avea aproximativ 120 de milioane de clienţi, iar reţeaua sa de sucursale va depăşi 8.300 de unităţi. Numărul angajaţilor săi va trece de 177.000. Totodată, după finalizarea tranzacţiei, HDFC va trece înaintea unor bănci majore, precum Morgan Stanley (capitalizare de piaţă de 142,36 miliarde de dolari la data de 29 iunie), HSBC Holdings Plc (peste 150 de miliarde de dolari) şi Citigroup Inc. (aproximariv 90 de miliarde de dolari). Banca va mai lăsa în urmă State Bank of India şi ICICI Bank, care aveau, la data de 22 iunie, capitalizări de piaţă de aproximativ 62 de miliarde de dolari, respectiv 79 de miliarde de dolari.

Fuziunea HDFC Bank - HDFC, în vigoare de la 1 iulie

Preşedintele HDFC, Deepak Parekh, a declarat recent că fuziunea principalului finanţator de locuinţe cu cel mai mare creditor privat din ţară, HDFC Bank, intră în vigoare de la 1 iulie. HDFC preia un pachet de 41% din acţiunile HDFC Bank prin această fuziune anunţată în aprilie anul trecut. Vicepreşedintele şi CEO-ul HDFC, Keki Mistry, a informat că delistarea acţiunilor HDFC va intra în vigoare în 13 iulie.

"La nivel mondial există foarte puţine bănci care, la această scară şi dimensiune, pot încă aspira să îşi dubleze dimensiunea într-o perioadă de patru ani", a declarat, pentru Bloomberg TV, Suresh Ganapathy, şeful departamentului de cercetare a serviciilor financiare pentru India din cadrul diviziei de brokeraj a Macquarie Group Ltd. Acesta a menţionat că banca se aşteaptă să crească cu 18-20% şi intenţionează să-şi dubleze numărul sucursalelor în următorii patru ani.

HDFC Bank, care se bazează pe JPMorgan printre cei mai mari investitori ai săi, se bucură de un nivel ridicat de încredere în rândul investitorilor. Obligaţiunile sale convertibile contingente - cel mai riscant tip de datorie care se poate converti în acţiuni în cazul în care un creditor se confruntă cu probleme - a avut evoluţii peste cele ale rivalillor săi de la nivel mondial.

Dealogic: Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 36% în al doilea trimestru, în ritm anual

Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a scăzut cu 36% în ritm anual în al doilea trimestru din 2023, însă bancherii de investiţii şi avocaţii sunt optimişti că relansarea pieţelor bursiere va reface treptat încrederea directorilor pentru a încheia noi tranzacţii, transmite Reuters.

Potrivit datelor furnizate de firma Dealogic, valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor încheiate la nivel global în trimestrul al doilea a fost de 732,82 miliarde de dolari, faţă de 1.140 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care dobânzile ridicate şi impasul cu privire la plafonul de îndatorare al SUA i-au descurajat pe cei care doreau să facă tranzacţii.

"Incertitudinea globală are cel mai mare impact asupra fuziunilor şi achiziţiilor, nu doar îi face pe oameni să se simtă inconfortabil", spune Michael Aiello, preşedintele firmei de avocatură Weil, Gotshal & Manges LLP.

Pe regiuni, volumul fuziunilor şi achiziţiilor în SUA a scăzut cu 30%, până la 318,4 miliarde de dolari, în timp ce în Europa şi Asia-Pacific volumul fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 49% respectiv 24%, notează Agerpres.

Printre tranzacţiile majore încheiate în trimestrul al doilea se numără preluarea companiei de gaze ONEOK Inc. de către operatorul de conducte Magellan Midstream Partners pentru aproape 19 miliarde de dolari, achiziţia traderului de cereale Viterra de către rivalul Bunge pentru 17,3 miliarde de dolari şi tranzacţia de 13,2 miliarde de dolari prin care Carrier Global Corp. a preluat divizia de soluţii climatice a grupului german Viessmann Group.

Însă, valoarea totală a marilor tranzacţii a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de trimestrul al doilea al anului trecut. În plus, în perioada aprilie-iunie 2023, nu a fost încheiată nicio aşa-numită mega tranzacţie, termen care se referă la tranzacţiile cu o valoare de peste 25 de miliarde de dolari.

Dwayne Lysaght, co-preşedinte pentru fuziuni şi achiziţii în cadrul JPMorgan Chase, spune că marile tranzacţii, care implică firme active în mai multe ţări, au devenit mai greu de încheiat din cauza atenţiei sporite a diferitelor grupuri de regulatori din întreaga lume.

Cu toate acestea, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a fost mai mare în trimestrul al doilea decât în primul trimestru, când au fost anunţate tranzacţii în valoare de 601,32 miliarde de dolari, ceea ce conferă motive de optimism pentru cei care susţin că relansarea pieţei de fuziuni şi achiziţii a şi început.

"Am depăşit punctul minim. Pentru ca firmele să continue să concureze local şi global vor trebui să crească organic. Vom vedea o creştere a activităţii strategice", spune Raymond McGuire, preşedinte la banca de investiţii Lazard Ltd.

"Oamenii au tendinţa să se uite doar la anul anterior, dar dacă te uiţi pe o perioadă de 10 sau 20 de ani, suntem într-un mediu de fuziuni şi achiziţii care nu este la fel de intens ca în 2021, dar asta nu înseamnă că suntem pe o piaţă muribundă", subliniază Steve Baronoff, director pentru fuziuni şi achiziţii în cadrul Bank of America.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb