G7 CONSIDERĂ: Preţurile la energie şi protecţionismul afectează creşterea economică

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2005

Economia mondială este supusă, în prezent, unor presiuni mai mari comparativ cu trimestrul trecut, potrivit concluziei participanţilor la reuniunea "Grupului celor Şapte naţiuni industrializate", desfăşurată la finele săptămînii trecute, la Washington. "Preţurile mari la energie, creşterea dezechilibrelor globale şi sporirea presiunilor protecţioniste au amplificat riscul în privinţa perspectivelor de creştere", au menţionat miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7, după reuniunea de la Washington. În schimb, aceştia au menţionat că "economia globală, ca un întreg, continuă să crească, iar previziunile sînt pozitive".

Amintim că, săptămîna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a modificat în scădere, de la 4,3% la 4,4%, previziunile pentru creşterea economică pe anul viitor. Reducerea a avut ca motivaţie preţurile mari la energie. Grupul celor Şapte, care cuprinde SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada, realizează doar 16% din producţia mondială de petrol, dispunînd de 5% din rezerve, astfel că influenţa sa este limitată pe pieţele petroliere. Unii miniştri din G7 se vor întîlni, la jumătatea lunii octombrie, cu o parte din cei mai mari producători de petrol, aşteptînd de la aceştia mai multă transparenţă şi predictibilitate.

În ceea ce priveşte ratele de schimb, miniştrii G7 au declarat că volatilitatea excesivă şi mişcările dezordonate pe acest segment nu sînt de dorit. Ei au mai amintit şi de deficitul bugetar record al SUA, îndemnînd administraţia de la Washington să reducă acest indicator. În privinţa Europei şi Japoniei, G7 a arătat că cele două regiuni au nevoie de reforme structurale ca să accelereze creşterea economică.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb