• Moneda SUA se depreciază
Dolarul american s-a înscris pe un curs descendent ieri, pe pieţele externe, pentru a doua zi consecutiv, pe motiv că miniştrii de finanţe şi bancherii din Grupul Celor Şapte (G7, cele mai industrializate state din lume) au omis să facă referire la slăbiciunea acestei monede, la finele reuniunii de la Istanbul. Astfel, finanţiştii din G7 s-au abţinut să solicite măsuri menite să stopeze declinul monedei americane, deşi participanţii la reuniune şi-au exprimat temerile legate de faptul redresarea economică riscă să fie împiedicată de deprecierea dolarului.
Ieri, la ora 7:03 a.m., pe piaţa din New York, dolarul a scăzut la 1,4626 unităţi/euro, de la 1,4576 unităţi/ euro la data de 2 octombrie. Amintim că, în 23 septembrie, moneda americană consemna cursul minim al anului: 1,4844 unităţi/euro.
• BCE: Unele ţări emergente trebuie să permită aprecierea monedelor lor
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, afirmă că unele economii emergente, cum ar fi China - spre exemplu, trebuie să permită aprecierea monedelor lor în raport cu euro şi dolarul.
Prezent la Istanbul, unde are loc reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale,Trichet a declarat: "Unele monede trebuie să se aprecieze pe termen mediu faţă de dolar şi euro".
Moneda europeană a crescut cu 16% faţă de dolar, de la începutul lunii martie până în prezent, ceea ce ameninţă redresarea blocului european, prin faptul că face exporturile mai scumpe.