GABRIEL DUMITRAŞCU: "Fuziunea ELCEN-RADET, un non-sens economic"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 16 iulie 2015

"Fuziunea ELCEN-RADET, un non-sens economic"

Fuziunea ELCEN-RADET nu are sens din punct de vedere economic, ne-a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, deşi proiectul este probat de Guvern prin memorandum şi a fost prezentat ca soluţie salvatoare a sistemului centralizat al Capitalei.

Producătorul de agent termic ELCEN este supradimensionat faţă de nevoile actuale ale Capitalei şi mai are şi unităţile nemodernizate, ne-a explicat domnia sa care susţine că RADET nu poate să-şi asume costurile de închidere a centralelor ineficiente şi nici realizarea de noi unităţi eficiente.

Noua entitate rezultată în urma fuziunii ar fi trebuit să fie funcţională din iarna trecută, dar proiectul a fost tărăgănat. În primăvară, RADET s-a ales cu un nou management şi noi administratori, care au constatat că proiectul este un non-sens economic. Consilierii generali au aprobat recent planul de administrare al regiei.

Gabriel Dumitraşcu ne-a spus: "Nu ne putem permite să venim cu cârpeli nici pe partea de producţie şi nici pe partea de distribuţie şi furnizare. De la ELCEN putem prelua doar unităţile viabile şi trebuie să construim şi capacităţi noi. La cererea actuală, avem nevoie de o treime din puterea instalată în centralele ELCEN. În plus, un sfert din Bucureşti nu are producţia aproape de locul de consum iar pierderile sunt imense. În Nord şi Este trebuie realizate puncte de producţie noi ca să nu mai transportăm agentul termic pe distanţe de 12-18 km".

Domnia sa susţine că până la a pune în aplicare acest plan, RADET se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi întrucât este executat silit de ELCEN. Preşedintele CA RADET susţine că a solicitat producătorului să îi lase la dispoziţie circa 10 milioane de lei pentru a putea realiza reparaţiile urgente şi mentenanţa obligatorie din această vară - lucrări fără de care sistemul nu rezistă la iarnă.

Numai că ELCEN nu a dorit acest lucru, după cum afirmă domnul Dumitraşcu.

Conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a anunţat că a depus pe 14 iulie, la Judecătoria Sector 3 Bucureşti, acţiunea privind suspendarea executării silite impuse de către ELCEN (producătorul de agent termic) prin dosarul de executare nr. 3201/2015. Instanţa urmează să stabilească primul termen de judecată, acţiunea fiind introdusă pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale, arată un comunicat remis redacţiei.

Oficialii RADET susţin că acţiunea a fost decisă ca urmare a imposibilităţii în care se află regia autonomă de a mai asigura continuitatea serviciului de utilitate publică.

Gabriel Dumitraşcu a declarat: "Am recurs şi la această soluţie pentru că din lipsa banilor au fost blocate toate activităţile regiei pentru efectuarea reviziilor şi reparaţiilor la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti, activitate care este necesară şi obligatorie să fie desfăşurată pe timpul verii şi care, în lipsa fondurilor, nu mai poate fi realizată. Dacă nu vor fi efectuate aceste lucrări, cât mai urgent, respectiv în lunile de vară, vor exista pagube iminente atât pentru regie, cât şi pentru populaţia Capitalei. Suntem responsabili şi trebuie să asigurăm căldura şi apa caldă pentru cetăţeni şi aici vorbim de peste o sută de şcoli, 76 de grădiniţe şi creşe, 22 de spitale, 42 de licee şi 27 de unităţi de învăţământ superior, circa 300 agenţi economici şi 564.449 apartamente, adică aproximativ 1.200.000 de bucureşteni care ar putea fi afectaţi dacă lucrările de reparaţii la instalaţiile de alimentare nu vor fi făcute urgent".

RADET a introdus şi acţiunea privind contestaţia la executarea silită, tot la Judecătoria Sector 3.

Reprezentantul RADET a arătat că diminuarea făcută în luna iulie, de către ELCEN cu 6,57 procente a popririi impuse pe contul Escrow este insuficientă şi nu asigură banii necesari reparaţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb