Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că spitalele din Capitală dispun de 95 de paturi ATI şi ventilatoare mecanice mobile, la care se adaugă noile achiziţii, precum şi de cadre medicale specializate în medicină de urgenţă, conform Agerpres.
"Zilele trecute, Ministerul Sănătăţii transmitea că nu mai sunt locuri la ATI, precum şi ventilatoare în Bucureşti. Fals! Cum nimic nu risipeşte 'ceaţa' dezinformării mai eficient decât cifrele, vă informăm că spitalele din Capitală dispun de 95 de paturi ATI şi ventilatoare mecanice mobile, la care se adaugă noile achiziţii, precum şi de cadre medicale specializate în medicina de urgenţă, astfel încât să trateze eficient atât pacienţii COVID cu probleme mai complexe, cât şi pe cei cu alte afecţiuni care necesită acelaşi tratament prompt şi profesionist", a scris Gabriela Firea, astăzi, pe Facebook.
Ea a făcut apel la mai multă organizare. "Mai multă organizare, mai puţină manipulare! Se vorbeşte despre o criză de ventilatoare. Dar unde au dispărut? Erau anunţate vreo 3.000! Noi am achiziţionat încă 25 de ventilatoare mecanice mobile noi, ultra performante, care s-au adăugat aparatelor deja funcţionale, utilizate zi de zi în cele trei unităţi sanitare COVID sau suport COVID din subordinea Primăriei Capitalei, coordonate de ASSMB", a spus Gabriela Firea.
În opinia sa, cetăţenii trebuie să fie corect informaţi, pentru a nu transmite panica, atunci când situaţia este sub control.
"Chiar şi în eventualitatea în care cele două spitale principale COVID, de boli infecţioase din Bucureşti, rămân fără locuri la ATI şi ventilatoare mecanice, se organizează activitatea medicală imediat, astfel încât pacienţii să fie preluaţi de spitalele suport COVID sau de oricare alt spital pregătit, cu circuite medicale separate, pentru a trata şi pacienţi COVID şi non-COVID. Având în vedere că nu s-a descoperit un vaccin şi virusul este, încă, printre noi, consider că trebuie să învăţăm să trăim cu acesta şi să ne pregătim luând în calcul absolut tot disponibilul de cadre medicale, număr de paturi, aparatura necesară, echipamente sanitare şi de protecţie, tratamente necesare etc.", a afirmat Firea.
Ea este de părere că situaţia este "haotică" din punct vedere al organizării.
"Spitalele COVID raportează pentru comunicatele oficiale strict numărul de paturi normale şi de ATI intrate iniţial pe lista dotărilor pentru COVID, celelalte spitale primesc pacienţi cu greu, cu programări stricte, resursele există, dar nu sunt luate în calcul. Cui foloseşte? Aşadar, raportările alarmiste care se transmit către public se referă strict la numărul de locuri în spitale alocate iniţial pentru COVID. Nu la totalitatea resurselor de care dispunem, în realitate. Asta este treaba ministerului, să organizeze pregătirea resurselor umane şi logistice, în mod coerent. Asta este şi treaba Primăriei, să doteze spitalele, ceea ce şi face din prima clipă, de pe vremea când guvernanţii vorbeau de 'gripa foarte uşoară'", a adăugat Firea.