Gabriela Horga, Vicepreşedinte al ASF: "Succesul Hidroelectrica este un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice"

A.I.
Piaţa de Capital / 12 iulie

Gabriela Horga, Vicepreşedinte al ASF: "Succesul Hidroelectrica este un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice"

"Printre obiectivele ASF se numără îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital sau pentru atragerea de capital"

Succesul listării Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti este un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice, a scris astăzi pe o reţea de socializare Gabriela Horga, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, responsabil cu piaţa de capital.

Gabriela Horga a scris: "Acum un an de zile, Hidroelectrica a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Listarea celui mai mare producător de energie electrică din România la BVB a fost un moment de referinţă, contribuind la creşterea încrederii în potenţialul pieţei de capital din România.

Listarea a reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria BVB, de 9,3 miliarde de lei, atrăgând investitori din toate colţurile lumii şi consolidând poziţia BVB. Prezenţa Hidroelectrica pe BVB a încurajat alte companii româneşti să ia în considerare listarea, sporind lichiditatea şi diversitatea pieţei de capital.

Succesul listării Hidroelectrica este unul dintre factorii care au contribuit la creşterea numărului de investitori la BVB, fiind vorba atât de de investitori de retail, cât şi de cei instituţionali.

Acest succes este un argument pentru continuarea susţinerii listărilor unice. Acestea sunt importante şi din perspectiva atragerii investitorilor în România şi arată faptul ca piaţa românească poate conduce la poveşti de succes în finanţare. Listarea pe piaţa românească aduce o expunere mai mare a companiilor româneşti şi din perspectiva imaginii.

De asemenea, sunt importante pregătirea de listare pentru noile companii, trecerea companiilor de pe Aero pe Piaţa Reglementată, avem câteva exemple chiar anul acesta. Listarea pe Piaţa reglementată reprezintă o validare a performanţelor şi a potenţialului unei companii şi o oportunitate de a-şi consolida poziţia pe piaţă şi de a-şi extinde orizonturile de afaceri.

De asemenea, succesul ofertei publice iniţiale a contribuit la creşterea încrederii investitorilor străini în stabilitatea şi potenţialul de creştere al economiei româneşti.

Piaţa de capital are nevoie de cât mai multe măsuri de dezvoltare şi de o intervenţie cât mai rapidă prin mai multe proiecte legislative. La nivelul Autorităţii de Supravegehere Financiară am accelerat eforturile pentru a pune în practică prevederile din Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026.

Propunerile ASF sunt menite să ajute firmele româneşti să aibă acces la finanţare prin piaţa de capital, ceea ce va contribui la dezvoltarea mediului de afaceri şi a economiei naţionale. Printre obiectivele vizate se numără îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital sau pentru atragerea de capital. Unul din paşii pentru realizarea acestui obiectiv a fost realizat de ASF prin introducerea unor prevederi referitoare la reducerea termenului de exercitare a dreptului de preferinţă sau procesul de înregistrarea a unei majorări, în proiectul de modificare a Legii 24/2017, aprobat de Consiliul ASF şi trimis Ministerului Finanţelor".

Hidroelectrica a debutat la Bursa de Valori Bucureşti în data de 12 iulie 2023, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94% din Hidro, întreaga deţinere în producătorul de energie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro).

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Inafara oamenilor de finante care castiga milioane pe spatele acestei societati,oare un specialist (daca mai e)in energie va spune ce castiga restul de 99,99% dintre romani?

    1. experienta

      vinzi cand piata cere… cumperi cand piata plange…

      s c c r e t 

      Pai si ce sa castige cei 99% din oameni? Au cumparat bilet? Ca nici la loto nu castigi fara sa cumperi bilet

    Prin Pilon 1,2 și poate 3 câștiga toți! Cu sau fără bilet la loto, cel puțin în primul caz!

    Evident cei 1% și în alte țări câștiga, dar și muncesc,mai bine! Și cu această oportunitate de a" juca " la bursă se lipsesc de loto! 

    1. La ce foame are statu, sa mai vedem cu pilonu atatea zeci de miliarde de euro. Bani care sunt alocati aiurea, an de an, doar ca sa fie bvb cea mai scumpa din lume. Sa iti bati joc de peste 3,5 miliarde de euro anual, cand cu banii aia puteai sa refaci si sa extinzi sistemul de irigatii, de pilda, nu sa umflii aiurea cotatiile unor companii care nu prea produc profit, este criminal

      Economia este intr-o diresctie, tu in alta. Imposibil sa va intalniti cu astfel de gandire.

      Am vazut cu totii in ultimii 30 de ani ce bun manager/investitor e statul roman.  

      Auzi bvb cea mai scumpa :))))

      Ai o imaginatie bogata! 

    A cui pila e dna Horga??? E doar o marioneta, ce spune vorbe goale!

    A facut ASF pt listarea vreunei firme din cele peste 2400 INCA de stat din Romania?

    A inceput cu Aeroporturi Bucuresti sau cu Salrom etc etc? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb