GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" / ADRIAN VASILESCU, BNR: "Zece ţări au populaţii mai mici decât România, dar PIB mai mare"

A.A.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 23 noiembrie 2017

"Zece ţări au populaţii mai mici decât România, dar PIB mai mare"

Cu ritmuri mari de creştere a PIB-ului suntem penultimii în clasamentul UE al bunăstării economice din 2016, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, marţi seară, în cadrul Galei BURSA "Deceniul European din Centenarul României".

Domnia sa a precizat că, în 2009, ţara noastră a intrat în recesiune, cu o scădere a PIB de -7,1%, după o creştere de 8,5% în 2008.

"Acum, auzim la TV că avem cel mai puternic PIB din Uniunea Europeană, dar nu este aşa", a menţionat domnul Vasilescu, adăugând că suntem pe locul 7 în UE, la populaţie (cu 19,5 milioane de locuitori), dar pe locul 17, la PIB-ul total. La PIB/capita, România este pe locul 27 în UE, a mai subliniat Adrian Vasilescu.

Domnia sa a declarat: "România împarte 186,5 miliarde de euro la 19,5 milioane locuitori (sau la câţi vor fi rămas în ţară după exodul masiv al forţei de muncă), în timp ce Irlanda împarte 307 miliarde de euro la 4,6 milioane locuitori". Potrivit domniei sale, zece ţări au populaţii mai mici decât România, dar PIB mai mare.

Oficialul BNR susţine că modelul pe care îl tot căutăm prin lume îl găsim în propria noastră istorie, trecând în revistă ultimii 100 de ani.

Domnia sa arătat: "Ţara, în anii imediat următori Unirii de la 1859, se ridica din temelii. «Avem totul de creat - nota Cuza, în mesajul domnesc din decembrie 1859: - să întemeiem creditul public; -să deschidem drumuri;- să facem poduri; - să dezvoltăm industria şi comerţul». Aşadar, totul trebuia luat de la început!

Era, deci, nevoie să fie ridicate mari construcţii: -să fie organizată munca ţării; - să fie finanţate lucrările; - să fie importate tehnologii avansate. Ţara avea, deci, nevoie de avânt constructiv, plus o voinţă de fier cuplată cu un gând înţelept de a da viaţă unui program intern de schimbare şi modernizare a structurilor economice, politice, sociale şi administrative.

Dar, mai cu seamă, era nevoie de un climat modernizator, care să cuprindă o masă critică a populaţiei.

Era, deci, nevoie de restructurarea din temelii a ţării.

Cuvântul restructurare a fost rostit întâia oară în România, într-un cadru oficial, la 10 mai 1866.

Atunci, depunându-şi jurământul ca domnitor al ţării, Carol I a vorbit despre nevoia de restructurare a întregii societăţi româneşti".

Conform domnului Vasilescu, de atunci, deceniu după deceniu, restructurarea activităţii economice, cu deosebire, a pus pe jar forţele sociale şi politice din ţară: "Problematica restructurării companiilor din economie, implicând interese şi legături a căror importanţă cardinală se manifesta prin profunzimea, diversitatea şi complexitatea lor, a depăşit cu mult graniţele economiei.

Când, bunăoară, firele duceau la contracte, la obligaţiuni, la raporturi creditori-debitori, soluţiile nu mai depindeau doar de mersul economiei, implicarea dreptului devenind obligatorie.

Se contura deja un model optim: legi înţelepte, instituţii puternice şi eficiente, echipe performante.

Un astfel de climat nu putea fi însă dezvoltat fără şcoli bune, fără societăţi de dezbateri şi fără un amplu proces de pregătire a maselor pentru schimbările ce aveau să urmeze.

În acele vremuri, mai ales, nu era posibil - cum nici astăzi nu este nici posibil, şi nici necesar - să se asigure o pregătire sofisticată a populaţiei, pentru ca, bunăoară, să se familiarizeze cu problemele tehnice ale economiei şi ale sistemului financiar.

Dar dacă «aveam totul de creat», cum spunea Cuza, şi înainte de orice «să întemeiem creditul public», era firesc să fie răspândite reguli de bază privind banii, să fie învăţat bunul simţ financiar.

Fiindcă nu doar toate straturile populaţiei aveau nevoie de lărgire a cunoştinţelor, ci şi mulţi dintre intelectualii publici ai acelui timp. Şi, desigur, conducătorii".

În a doua jumătate a veacului al XIX-lea şi în primii ani ai secolului XX, până la izbucnirea Primului Război Mondial, creierele din slujba ţării, multe şlefuite la şcoli mari din Apusul Europei, nu doar că au participat la punerea în operă a unor proiecte îndrăzneţe, dar au şi susţinut pregătirea populaţiei pentru restructurarea societăţii româneşti, educaţia economică jucând unul dintre rolurile cele mai importante, potrivit oficialului BNR.

Adrian Vasilescu a concluzionat: "Acest model economic, validat de înfăptuirile de la cumpăna veacurilor XIX şi XX şi de rezultatele sintetizate în 1913 - ultimul an de pace dintr-un ciclu secular de pace -, i se potriveşte cel mai bine României de azi, desigur, actualizat şi adaptat vremurilor unei lumi.

La 15 septembrie 2017, România a intrat în al zecelea an de la izbucnirea crizei. Trebuie să facem ceva pentru a adopta acest program în trei puncte: 1. legi înţelepte; 2. instituţii publice şi eficiente; 3. echipe performante, pe care ni-l livrează - sub forma unui credit nerambursabil - istoria".

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Cu mandrie proletara ii adresez tovarasului Vasilescu Adrian, cele mai adanci si profunde ganduri de pace, cooperare si infratire. Imi exprim cele mai frumoase sentimente patriotice fata de gandirea novatoare si povetele sale care ne-au lipsit atata vreme din calauzirea pe acest drum incarcat de obstacolele capitaliste. Colectivul nostru a hotarat, in urma acestor povete innoitoare si clarvazatoare, sa depuna toate eforturile in indeplinirea si depasirea angajamentelor asumate in fata intregului popor. Ca urmare, ne vom inscrie in linia trasata de catre carmacii nostri de la BNR si vom asigura ca telul nostru suprem in urmatorul cincinal sa fie depasirea tarilor capitaliste retrograde Cipru (la categoria rau platnici - 50%) si Grecia (la categoria gogorite plasate Troicii creditoare).

    Gandurile noastre se indreapta catre nedreptatitul conducator suprem, Mugurel Constantin "Manole" Isarescu, cel caruia tara si pooorul ii dedica zilnic ode si omagii profunde. Ii dorim ca spiritul sau novator sa nu faca rabat de a uita cat mai des de creditele pe care le acceseaza, bancile de la care se finanteaza. 

    Totodata, il asiguram ca suntem de acord ca tara sa nu intre in zona Euro, sa nu piarda domnia sa participarea la profitul BNR din anul de gratie 2018. Il sustinem plenar in obiectivul sau de a nu isi indeplini, cu scrofulozitate, menirea privitoare la "stabilitatea preturilor si cresterea prin inflatie". Nu uitam nici de obiectivul secundar, manipularea si dezinformarea cetatenilor retrograzi-neinstruiti financiar si obraznici, precum si a societatii romanesti.

    Sus BNR, sus Manole, sus Vasilescu! Cat mai sus!  

    1. Va rog explicati notiunea SCROFULOZITATE. In DEXul editat la Bucuresti nu am gasit acest neologism si pe cel editat la Chisinau nu am reusit sa-l gasesc fiiind epuizat favorite comenzii facute de catre domnul Manea compania EGB Holdings Geembeha

      Scrofulos = constiincios.

      cu scrofulozitate, menirea privitoare la "stabilitatea preturilor si cresterea prin inflatie"., aka Paul A.

      Fara domnul guvernator, domnul Mugur ISARESCU era infinit mai rau!!!!Poprul roman este profund ne-educat economic, are un spirit de turma hiperdezvoltat, accente puternice de tiganie si balcanisme, minciuna, furt, nemunca, smecherie ieftina!

      Iar cel mai mandru si elocvent exemplu este conducatorul nostru iubit, sublimul uituc, degraba ciripitorul "Manole" mistocarul.

      Poporul roman ii este profund indatorat. Politicile sale intelepte, mesajele sale corecte si coerente au devenit flacara calauzitoare in drumul spre propasirea natiei pe alte meleaguri.

      Dr. Who, cimitirul este plin de oameni de neinlocuit! 

      Poate, Isarescu, in primii ani de dupa 1989, a fost cea mai buna solutie gasita atunci.

      Dar sa-l mentii dupa atatea gafe si atatea greseli, timp de peste doua decenii, este o mare prostie!

      Daca am lua in calcul numai gresirea, ani la rand, a tintei de inflatie, si ar fi de ajuns! 

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Deşi este absolut evident, trebuie să spun că acest termen l-am întâlnit prima dată la Ion Luca Caragiale ca o confuzie între scrupulos şi scrofulos:

      PRISTANDA (apărând în fund şi făcând loc cu respect lui Caţavencu să treacă): Poftiţi, cocoane Nicule, poftiţi... (umilit) şi zău, să pardonaţi, în consideraţia misiei mele, care ordonă (serios) să fim scrofuloşi la datorie. D-voastră ştiţi mai bine ca mine... aşa e poliţaiul: tată să-ţi fie — trebuie să-l ridici ? îl ridici! n-ai ce-i face: e misie. De aia (foarte rugător) mă rog să pardonaţi... 

      CAŢAVENCU: Îmi pare rău, Ghiţă, că mai stăruieşti cu scuzele tale... Adică noi nu ştim cum merge poliţia? (sentenţios) Într-un stat constituţional un poliţai nu e nici mai mult nici mai puţin decât un instrument! 

      PRISTANDA: Curat instrument! 

      CAŢAVENCU: Nu braţul care loveşte, voinţa care ordonă e de vină... (O scrisoare pierdută) 

      SCROFULÓZĂ, scrofuloze, s. f. Afecțiune cronică de natură tuberculoasă caracterizată prin inflamarea ganglionilor limfatici cervicali, inghinali sau axilari. ♦ Stare de debilitate (specifică copiilor și tinerilor) manifestată prin limfatism, hipertrofie ganglionară, predispoziție la tuberculoză etc. – Din germ. Skrofulose.

      ...esti un mare carcotas...pune si TU umarul...lasa gargara ca de astfel de oameni nu are nevoie Romania....aceasta pe de o parte..iar apoi te rog sa-ti cer scuze pentru cuvintele jignitoare adresate cetatenolor pe care-i faci retrograzi...etc...sa-ti fie putin rusine

      De ce sa l schimbam?

      Este omul cu cea mai mare vechime din lume, in acest post...

      Este recordmen mondial. 

      Total neinstruit. Nu ai inteles nimic din tintirea inflatiei cu toate ca nu-ti trebuie scoala sau multa minte. E suficient sa nu salivezi ura, cum faci tu, si pricepi ce si cum cu tinta.

      Tinta de inflatie nu e un tel de atins ci parte a unei metode care se numeste tintirea inflatiei.  

      In nici unul din statele in care este tintita inflatia la sfarsitul anului inflatia nu este egala cu tinta decat accidental. Tinde spre ea, ca de aia e tinta, insa nu e un fel de obligatie sa fie atinsa.  

      Tinta e pilonul in functie de care autoritarea monetara isi adapteaza tintirea. Dar daca nu v-a zis nimic despre asta juristul cu urechi de elefant bulgaresc de unde sa stiti? Ca doar nu degeaba sunteti neinstruiti...  

      Atentie, Make nu doarme; Make vegheaza. 

      Draga mea lili,

      Sa tot fie ceva vreme de cand am tot pus eu umarul. Si nu numai umarul. 

      Sa vezi tu cum sta treaba cu "cetatenii pe care ii faci tu retrograzi...": 

      • marele povestitor Vasilescu nu a gasit la Politie si nici in certificatele de deces ale concetatenilor sai CAUZA DECESULUI: CREDIT TOXIC LUAT IN ANII 2006-2008. I-a fost transmis sa-si ceara scuze tot public asa cum si afirmatiile anterioare au fost publice. Rezultat: ZERO. 

      • intai statatorul BNR are si el o intreaga tolba de ziceri batjocoritoare la adresa concetatenilor sai. Dar are si o intreaga pleiada de minciuni. Cea mai serioasa minciuna se referea la faptul ca nu a luat credit de la Volksbank. 

      Inteleg faptul ca te oripileaza ca un muritor de rand sa-si permita un pamflet la adresa corifeilor tai preferati. Dar nu inteleg cum de ai tupeul sa-mi ceri sa fac ceva ce iubitii tai corifei nici macar nu au in gena lor, sa aiba rusine. 

      Mie imi este rusine! Dar nu pentru ca am facut bascalie de doi indivizi, nu. Imi este rusine ca, peste vointa mea, trebuie sa-mi aduc obolul la vesnica lor propasire. 

      Si, pentru ca vorbeam de pus umarul, chiar o sa-mi fac un tel (tinta) din a-i elimina din functiile lor publice si din a restabili domnia legii. Iar ei si liota de beizadele sa-si gaseasca locul corect, la pesie, respectiv la lopata.

      Apropos, ai auzit cumva ca intai statatorul BNR sa fi restituit banii aferenti primei de pensionare? Sau s-a pensionat pe furis? 

    Dle Vasilescu,va sfatuiesc sa nu va mai informati de la tv.

    In al doilea rand,ma bucur cat pot de mult ca BNR nu are nicio vina in toata povestea cu nedezvoltarea Romaniei sau ramanerea in coada clasamentului la toate capitolele dpdv economic.Toti sunt vinovati,de la polititcieni pana la boborul care voteaza haotic si care ,pe deasupra,si-a mai pierdut si uzul ratiunii. 

    Multumim pentru efortul depus si pentru longevitatea truditorilor BNR pentru bobor!

    Subscriu la opinia nr 1 si eu... 

    1. Vom munci si vom lupta, leul noi vom apara,

      Fiindca Nu v-ati Pensionat, indemnizatie n-atii Lust 

      de acceea noi put 

      de aceea noi luptam, Pana la urma sa v-o damn 

    Tara a fost disrusa de tote partidele.Dupa razboi si dupa lovitura de stat,puterea a fost preluata de bolsevicii romani si evrei.Regele cand a abdicat si a plecat cu trenul incarcat cu peste 100 de tablouri si alte valori a renuntat la tot.In perioada lui basescu s-a legea restituiri integrale,la unii chiar de 2 ori,si prin platile facute dupa primul razboi.Poate a contribuit dar nu BNR a distrus Romania.

    pledoaria de fata ar face cinste oricarui birt de cartier. Cum sa compari PIB-ul Irlandei cu cel al romanesc? Care e ponderea investitiei engleze in Irlanda si la ce volum?

    Cate din cele 300 mld raman in Irlanda? Sunt momente cand ma doare capul doar la gandul ca astfel de oameni ne hotarasc soarta. Si a noastra si a copiilor nostri. Nici un cuvant despre recenta decizie judecatoreasca cu furtul de la CEC unde banca condusa de un dinozaur din echipa Isarescu, prin intermediul unei angajate a furat banii din conturile clientilor. Am aflat cu stupoare ca CEC nu e responsabila de integritatea fondurior depozitate de clienti si ca poate functiona in continuare cu toate avizele BNR.

    Astia vorbesc de plan in trei puncte?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb