GALA BURSA "DECENIUL EUROPEAN DIN CENTENARUL ROMANIEI" Cartea "Viţelul de aur - Tâlcul dobânzii", lansată la Gala ziarului BURSA

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 23 noiembrie 2017

Cartea "Viţelul de aur - Tâlcul dobânzii", lansată la Gala ziarului BURSA

Cartea "Viţelul de aur - Tâlcul dobânzii", scrisă de MAKE, a fost lansată, marţi, în cadrul Galei ziarului BURSA - "Deceniul european din Centenarul României".

În contextul numeroaselor solicitări de elevare a educaţiei financiare, Ziarul BURSA a publicat, în ediţiile din intervalul 4 - 10 ianuarie 2017, textul de educaţie financiară, intitulat "Tâlcul dobânzii", într-un serial de cinci episoade, iar în această lună a apărut cartea care le integrează.

În carte, MAKE vorbeşte despre disciplina contractuală, făcând o paralelă între atitudinea guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi cea a lui Shylock, personajul principal din piesa "Neguţătorul din Veneţia", scrisă de Shakespeare, la finalul anilor 1500.

Guvernatorul BNR susţine că, indiferent în ce condiţii a fost încheiat, un contract este un contract şi trebuie respectat. Acesta chiar a comentat public: "Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite".

MAKE scrie în carte: "Astăzi, după sute de procese pe clauze abuzive pierdute de bănci, declaraţia aceea a guvernatorului nu mai este atât de revoltătoare ca atunci, ci doar sună a doagă: practic, Isărescu a legitimat jocul de-a pisica şi şoarecele între bănci şi clienţi".

În piesa lui Shakespeare, Shylock îi dă bani unui tânăr veneţian, dar îl pune să semneze un contract ce stipulează că dacă nu-şi plăteşte datoria la timp, girantul va trebui să o achite cu o bucată din trupul său.

MAKE apreciază: "Pentru Isărescu nu a contat că băncile au profitat nemeritat de absenţa competenţei clientului, de neatenţia lui sau pur şi simplu de presiunea nevoilor care l-a împins spre credit, dincolo de posibilităţile sale de rambursare sau dincolo de posibilităţile sale de acoperire a riscurilor, inclusiv în cazuri de forţă majoră. Ci, la fel ca Shylock-ul lui Shakespeare, a invocat disciplina contractuală. (...) Disciplina contractuală pe care o invocă repetat guvernatorul Mugur Isărescu trebuie privită nu doar ca expresie simplă, ci şi ca un ansamblu de doi termeni.

Al doilea se referă la «contract», care este o promisiune legală, iar noţiunea de «promisiune» antrenează întregul univers de noţiuni privitoare la buna credinţă şi încredere.

Prin urmare, reaua credinţă, intenţia de înşelare invalidează contractul, aşa cum clauzele abuzive din contractele bancare de credit au fost amendate de justiţie şi cum promovarea înşelătoare a creditelor în franci elveţieni a provocat intenţia de amendare a contractelor, prin promovarea legilor dării în plată şi a conversiei creditelor în moneda naţională.

La acest nivel de înţeles simplu se poate situa şi deznodământul Neguţătorului din Veneţia, întrucât Shylock încheiase contractul de credit, încă de la început cu rea credinţă şi intenţie, fapt pe care, la fel, Mugur Isărescu ar fi trebuit să-l remarce când a dat liber jocului de-a şoarecele şi pisica între creditaţi şi creditori".

În final, MAKE este de părere că suntem la capătul sistemului bazat pe creditul cu dobândă şi că trebuie să valorificăm moştenirea culturală primită de la predecesorii de bună intenţie, trăitori înaintea acestor ultimi 400 de ani ai omenirii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ilf si Petrov ..., te inspiri si de aici din comentari, am mentionat acest autor.

    Tolstoi spune ca bancheri au inventat "castigul fara munca". 

    Abia astept sa citesc cartea! 

    Am scris o carte, prima carte a mea, e in ciorna inca, ii faci reclama? 

    Este un alt domeniu. 

    Propun: "BESTSELLER BURSA" pe modelul New York Times cu autori romani. 

    De ex. Femei care alearga cu lupii, vandut in peste 2 milioane de exemplare il citesc acum.

    De unde va putea fi cumparata cartea?

    1. Romania este. gazda acestui target literary. Vino mi-e dor de tine

      Încă nu am dat-o în rețeaua de librarii, dar poate fi cumpărată direct de la sediul ziarului BURSA.

      Eventual,fara chitanta. 

    Make, esti adorabil, esti f f fotogenic, dar papion cu palarie si cu haina "la patru nasturi" de la costum, haina care-ti scoate burta in fata, este alegerea cea mai nepotrivita. Imbracate sportiv; ceva gen prezentatorul rubricii Meteo- Busu, de la PRO TV; ai in plus barba care-ti da prestanta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb