Gâlceavă pe teme de educaţie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 5 februarie 2019

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu: "Educaţia este un domeniu esenţial în orice societate şi nu trebuie folosită în scopuri obscure, electorale, nici în plan intern şi nici extern".

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu: "Educaţia este un domeniu esenţial în orice societate şi nu trebuie folosită în scopuri obscure, electorale, nici în plan intern şi nici extern".

Controversele cu iz electoral nu ocolesc nici educaţia, mai ales când în discuţie este introdusă şi componenta etnică. Declaraţiile comisarului european pentru educaţie, Tibor Navracsics, au stârnit reacţii din partea unor oameni care au legătură cu învăţământul în ţara noastră.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu a declarat că afirmaţiile comisarului european pentru educaţie Tibor Navracsics la adresa Universităţii de Medicină din Târgu Mureş pot genera un prejudiciu de imagine procesului educaţional din instituţiile de învăţământ superior din ţara noastră: "Educaţia este un domeniu esenţial în orice societate şi nu trebuie folosită în scopuri obscure, electorale, nici în plan intern şi nici extern. (...) Într-o Românie europeană, dreptul la educaţie nu este şi nu poate fi condiţionat sau negociat din raţiuni etnice sau politice. Informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la prezenţa şi activitatea domnului Tibor Navracsics în România, dar mai ales din pers-pectiva afirmaţiilor sale la adresa activităţii unei universităţi româneşti, autonome (nu reiese exact în ce calitate a făcut aceste afirmaţii mai degrabă suprarealiste) calificând drept "nepotrivită' o iniţiativă pur administrativă, de echitate a procesului educaţional, respectiv modificarea modului de derulare a evaluării studenţilor la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Tg. Mureş, ne fac să considerăm că aceste afirmaţii pot genera, în mod total nejustificat, un prejudiciu de imagine procesului educaţional din instituţiile de învăţământ superior din România".

Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, susţine că învăţământul nu trebuie folosit ca temă electorală nici în plan intern, dar nici în plan extern: "Declaraţia respectivă este lipsită de o fundamentare a subiectului, întrucât decizia de modificare a regulamentului, luată în luna aprilie 2018, a vizat asigurarea la standarde superioare de calitate a procesului de evaluare a studenţilor, indiferent de cetăţenia / etnia acestora, prin subiecte identice, elaborate de către cadrele didactice române şi maghiare, fiind apoi redactate în cele trei limbi. În aceste condiţii, considerăm această modificare ca fiind conformă cu standardele internaţionale în domeniul învăţământului superior, fiind chiar necesară. În spiritul unei corecte informări, din perspectiva consolidării rolului asumat de domnul Tibor Navracsisc - de susţinător al creşterii calităţii învăţământului superior la nivel european, în spiritul dialogului pe care domnia sa îl promovează, subliniem faptul că decizia respectivă a fost precedată de un dialog cu toţi reprezentanţii comunităţii academice din UMFST Târgu Mureş, în care numeroase cadre didactice de naţionalitate maghiară au înţeles şi acceptat că această măsura luată în mod legal de senatul universităţii nu are conotaţii etnice".

Comisarul european pentru educaţie Tibor Navracsics, invitat de UDMR în Transilvania, a declarat că nu i se pare potrivită modificarea cu două săptămâni înainte de sesiune a examinării studenţilor de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş. Protestele studenţilor maghiari au izbucnit în urmă cu câteva zile pe motiv că sunt în situaţia de a nu li se recunoaşte notele de la examene, întrucât profesorii de la secţia maghiară nu s-ar fi conformat unei decizii a Senatului UMFST Târgu Mureş, din anul 2018, cu privire la introducerea examinării unitare la nivelul celor trei linii de studiu, română, maghiară şi engleză. Profesorii maghiari susţin că folosirea unei bibliografii comune exclude din sistemul de învăţământ folosirea cărţilor de specialitate în limba maghiară care nu sunt disponibile în limba română.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb