\"Galileo\" ar trebui finanţat în totalitate din bugetul Uniunii

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 21 iunie 2007

Programul European de navigaţie prin satelit (Galileo) ar trebui finanţat în totalitate din bugetul Uniunii, au estimat, ieri, deputaţii europeni, care au adoptat o rezoluţie comună privind finanţarea Galileo. După cum consideră Parlamentul European, Comisia Europeană ar trebui să prezinte o propunere revizuită pentru un regulament de finanţare a programului, care să fie aprobată de Parlament şi de Consiliu, prin co-decizie. Deputaţii europeni se vor opune oricărei soluţii care ar combina finanţarea de la Comunitate cu fonduri adiţionale interguvernamentale. Galileo este numele acordat sistemului european de navigaţie prin satelit, la care Uniunea Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană lucrează din 2002. Acest sistem urmează să fie pus în funcţiune în 2008.

Este format din 30 de sateliţi care au început să fie lansaţi începând din 2006 şi din staţii aflate la sol, prin care semnalele sunt transmise către utilizatori. Cu ajutorul Galileo, utilizatorii care au un receptor (de exemplu, telefonul mobil) pot să-şi stabilească poziţia cu mai multă exactitate în timp real. Galileo are rolul de a asigura fluiditatea, eficacitatea şi siguranţa transporturilor în Europa (prin localizarea vehiculelor, controlarea vitezei, sisteme de orientare etc.). Având funcţii multiple, va putea fi de folos şi altor sectoa­re de activitate. Printre sectoarele care ar putea beneficia de funcţiile programului Galileo se numără: serviciile sociale (asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru persoanele în vârstă), justiţia şi vămile (localizarea suspecţilor, controale la frontiere), căutare şi salvare (orientare pe mare şi în munţi) şi agricultură (o mai mare precizie în gestionarea unor mari suprafeţe agricole).

În plus, va contribui la consolidarea identităţii ştiinţifice europene şi la dezvoltarea independenţei UE în domeniul poziţionării sateliţilor, considerat de importanţă strategică. Astfel, Galileo este o veritabilă alternativă la crearea unui monopol american, prin sistemul GPS. Va fi însă compatibil cu acesta, ca şi cu sistemul de navigaţie rus Glonass, fiind astfel o contribuţie la Sistemul Global de Navigaţie prin Satelit (GNSS). Spre deosebire de sistemul american şi de cel rus, Galileo a fost creat exclusiv în scopuri civile.

La 1 ianuarie 2007, a devenit funcţională Autoritatea Europeană de Supraveghere a GNSS, agenţie comunitară care are rolul, între altele, de a gestiona programul Galileo şi fondurile destinate acestuia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb