GARANT: Comerţul ilegal cu băuturi alcoolice - aproape 60% din piaţă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 10 martie 2011

Sub 1% din cazanele comunale au autorizaţie de funcţionare

Procentul autoconsumului de băuturi alcoolice a crescut, în ultima perioadă, după cum ne-a spus Romulus Dascălu, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului, Băuturilor Alcoolice şi Nealcoolice din România (GARANT). Domnia sa ne-a menţionat, în cadrul unui interviu, că băuturile pentru autoconsum, cum ar fi ţuica şi rachiurile, sunt fabricate în special în cazanele comunale: "GARANT a estimat, în ultimii ani, că funcţionează circa 30.000 de cazane comunale, dintre care sub 1% sunt autorizate. Considerăm că producţia în aceste cazane este de 130-150 de milioane de litri de ţuică şi rachiuri pe an. Aceasta ne-a luat circa 45% din cota de piaţă".

Domnul Dascălu susţine că Federaţia deţine informaţii potrivit cărora intră băuturi spirtoase în ţară, prin micul trafic de la graniţe: "Contrabanda cu băuturi alcoolice nu are proporţii atât de mari ca cea cu ţigări, dar există".

Preşedintele GARANT ne-a precizat că, la începutul anului 2010, evaziunea fiscală în domeniul alcoolului era estimată la circa 730 milioane - 750 milioane de euro. "Pierderile societăţilor noastre, care fac parte din GARANT, ajungeau la circa 300 milioane de euro, iar impozitele şi taxele neplătite erau în jur de 450 de milioane de euro. Noi, fabricile legale, lucrăm la 50% din capacitate. În ultimii doi ani am avut pierderi de 50%, câte 25% în fiecare dintre anii 2009 şi 2010", a subliniat Romulus Dascălu.

Dascălu: "Băieţii deştepţi nu sunt doar în energie, sunt şi pe piaţa alcoolului"

Pe lângă faptul că s-a mărit autoconsumul de băuturi alcoolice şi "s-au înmulţit cei de pe piaţa neagră, au apărut şi nişte băieţi deştepţi care au fraudat de sute de milioane de euro", ne-a declarat domnul Dascălu, adăugând: "Băieţii deştepţi nu sunt doar în energie, sunt şi pe piaţa alcoolului".

Domnia sa ne-a vorbit despre firmele "Principal Company", "Euroavipo Grup" şi "United Euro Distributions", pe care le-a acuzat de evaziune fiscală: "< Principal Company > a intrat într-o aşa zisă insolvenţă şi a vândut zeci de milioane de sticle de băuturi spirtoase. Doar pe cele trei societăţi, din ce date avem noi, au fost acumulate datorii de 800 milioane de lei noi. Societăţile sunt înregistrate în alte ţări, cum ar fi Panama sau Liechtenstein. De anul trecut vând fără TVA şi fără accize. L-am informat şi pe primul-minis-tru. Cu aceşti băieţi deştepţi se va ajunge la peste 1 miliard de euro pierderi în acest an, pentu companiile care funcţionează legal şi pentru bugetul de stat, dacă nu se iau măsuri urgente".

Faptul că societăţile menţionate nu-şi plătesc accizele şi taxele către stat reiese, potrivit lui Romulus Das-călu, din practica lor de vânzare: "Produsele sunt comercializate de aceşti producători şi mai departe pe lanţul de distribuţie cu un discount de 50% din preţurile practicate până la începutul lunii noiembrie 2010, purtând menţiunea < lichidare de stoc >. Din calculele noastre, un astfel de discount aplicat la preţul actual de vânzare, la care se adaugă costurile pentru distribuţie, conduce la necolectarea în întregime a accizei şi taxei de viciu, TVA şi alte taxe datorate Bugetului de Stat şi Bugetului de Asigurări Sociale. Faptul că băuturile spirtoase sunt vândute în supermarketuri cu 7,21 lei/sticla de 0,5 litri sau 25,95 lei/sticla de 2 litri, în cazul în care doar acciza pe acele produse este calculată la 6,4 lei, respectiv 25,61 lei reprezintă foarte clar evaziune fiscală".

Potrivit domnului Dascălu, comercializarea băuturilor produse de firmele amintite au diminuat cota de piaţă a societăţilor din GARANT cu circa 20%. În consecinţă, producătorii din domeniu care activează legal mai o cotă de circa 40% din totalul pieţei de profil. Romulus Dascălu ne-a spus că "producători legali mai sunt de ordinul zecilor. Am fost sute, însă 80% dintre noi au dat faliment în 2009 şi 2010".

Preşedintele GARANT ne-a specificat, de asemenea, că acţionarii firmelor amintite au mai practicat acest tip de acţiuni evazioniste, în perioada 2004-2006, prin intermediul altor societăţi, printre care se numără şi firma "Altea Prodal" din Buzău, "producând pagube statului şi producătorilor legali de zeci de milioane de euro, cazul aflându-se în anchetă". Nadina Spînu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ne-a confirmat faptul că există un dosar penal deschis pe numele aces-tei societăţi, în vederea începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional şi spălare de bani.

Potrivit lui Romulus Dascălu, băuturile produse la negru sunt "băuturi genocid. Am investigat în laboratoarele noastre din fabrici şi 95% din palinci şi ţuici nu corespund, au un conţinut foarte mare de metanol şi alcool superior, care distrug ficatul şi sistemul nervos".

Laura Muşat, directorul de relaţii publice al celor trei societăţi, infirmă declaraţiile făcute de Romulus Das-călu, precizând că, "într-adevar, dis-counturi semnificative au fost practicate de către societatea distribuitoa-re < United Euro Distributions >, ca urmare a unei lichidări de stoc, măsură ce se impunea având în vedere, pe de o parte, situaţia financiară, iar pe de altă parte, rotirea foarte lentă a acestor stocuri, pricinuită de contextul social economic şi puterea de cumpărare scăzută a populaţiei".

Doamna Muşat subliniază că niciuna dintre firmele amintite nu înregis-trează datorii scadente sau neacoperite de garanţii faţă de bugetul statului: "În plus, în ceea ce priveşte societatea < Principal Company > - aceasta se află sub incidenţa Legii nr. 85/2006 - beneficiind de procedura de reorganizare şi implementare a unui plan de redresare". Domnia sa susţine că nu are informaţii despre vreo anchetă care să fi avut loc sau care să se afle în des-făşurare în acest moment, cu referire la activitatea firmelor amintite.

Singura dintre cele trei firme care apare pe site-ul ANAF cu datorii la buget, la finalul anului trecut, este "United Euro Distributions", cu suma de 502.024 lei, reprezentând impozit pe profit şi salarii, precum şi alte impozite şi taxe.

Reprezentantul Federaţiei din domeniu ne-a spus că a trimis înştiinţări la toa-te autorităţile abilitate să ancheteze şi să stopeze aceste cazuri de evaziune. La finalul lunii februarie, GARANT a primit un răspuns de la Direcţia de Investigare a Fraudelor, potrivit căreia practicile evazioniste ale firmelor "Principal Company" şi "Euroavipo Grup" semnalate de GARANT fac "obiectul cercetărilor ce se efectuează de către unitatea noastră în cadrul unui dosar penal, urmând ca la finalizare să fie propuse măsurile legale care se impun conform competenţelor".

De asemenea, în urma unei sesizări făcute de GARANT conform căreia, printre altele, societatea "Principal Company" comercializează băutura fermentată "Cetera" la un preţ foarte mic - "trei lei-doi litri", potrivit domnului Dascălu - "făcând evaziune fis-cală" - Garda Financiară a efectuat un control la punctul de lucru din Ploieşti al acestei firme, în perioa-da decembrie 2010-ianuarie 2011. În urma controlului, comisarii Gărzii au constatat "practicarea la vânzare a unor preţuri ce nu cuprind accizele şi alte taxe datorate bugetului de stat, dar şi alte abateri de la prevederile legale". Prejudiciul a fost estimat la 90 milioane de lei, din care 59,5 milioane lei reprezintă accize aferente produsului "Cetera", se arată în răs-punsul pe care ANAF l-a transmis către GARANT.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), fraţii Dobronăuţeanu (Emanuel-Corneliu şi Ion-Şerban), alături de Ivănescu George şi Bucură Cătălin sunt atât acţionarii societăţii "United Euro Distributions", cât şi ai firmei "Principal Company", ultima dintre acestea având ca acţionari şi pe Mermeze Nicolae Marcel şi Zlotea Gheorghe. Pachetul majoritar de acţiuni al "Principal Company" este deţinut, însă, de compania "Aviliera", cu sediul în Panama. Mermeze Nicolae Marcel mai deţine acţiuni şi la "Euroavipo Grup", alături de Cîrciumaru Constantin.

În momentul în care a fost radiată, "Altea Prodal" aparţinea unui singur acţionar - Saenz Roger Luis - din New York, conform ONRC. Într-un articol publicat de ziarul "Ziua", în 30 august 2006, care citează un raport elaborat de un agent sub acoperire al statului, se arată că, iniţial, societatea a aparţinut fraţilor Dobronăuţeanu şi asociaţilor săi, care au cesionat părţile sociale către cetăţenii americani Solorzano Anthony Louis şi Saez Roger Luis, aceştia părăsind, ulterior, ţara şi sustrăgându-se de la achitarea unor debite fiscale importante.

Acciza plătită pe teritoriul ţării noas-tre în domeniul băuturilor alcoolice este foarte mare, în opinia lui Romulus Dascălu, ajungând la 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur, care înseamnă 7,5 euro pe litrul de alcool pur: "Din preţul unei sticle de băutură spirtoasă, 80% reprezintă impozite şi taxe. Numai în 2006, acciza a crescut de la 550 de euro la 750 de euro. În 2001 a fost 65 de euro pe hectolitru şi până în prezent a crescut de 11 ori. Am depăşit nivelul de accizare al multor ţări din UE". Potrivit domniei sale, bulgarii plătesc o acciză de 550 de euro pe hectolitrul de alcool pur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb