Garanţii de stat de 50 de milioane de lei la anveloparea termică şi 100 milioane de lei la structură şi arhitectură

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 8 ianuarie 2014

Garanţii de stat de 50 de milioane de lei la anveloparea termică şi 100 milioane de lei la structură şi arhitectură

Statul va acorda în acest an, prin intermediului Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, garanţii de 50 de milioane lei pentru creditele destinate anvelopării termice a clădirilor şi de 100 de milioane lei pentru lucrări de structură şi arhitectură.

Cele două plafoane au fost aprobate ieri prin hotărâri de guvern.

Potrivit notei de fundamentare publicate de Ministerul Finanţelor, programul privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor nu a fost demarat până la finele anului trecut, din lipsa legislaţiei terţiare, deşi legea a intrat în vigoare la mijlocul anului 2011.

Legea 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor stabileşte că dţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei cladirilor.

În acelaşi timp, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a elabora, organiza, monitoriza şi controla realizarea programelor multianuale privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor prin reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei acestora, în concordanţă cu planurile de urbanism şi regulamentele locale aferente.

"În situaţia în care deţinătorii clădirilor prevazute nu iau din proprie iniţiativă măsurile de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, autorităţile administraţiei publice locale notifică acestora obligaţiile care le revin în condiţiile prezentei legi", se mai spune în actul normativ citat de Mediafax.

Pentru lucrări de structură şi arhitectură, creditele sunt garantate în procent de 100% de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit.

În ceea ce priveşte reabilitarea termică a clădirilor, Ministerul Finanţelor precizează că de la începutul programului (2010) şi până la finele lunii noiembrie 2013 au fost acordate 22 garanţii în valoare de circa 6,2 milioane lei.

Reabilitarea termică poate fi realizată din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb