Gazele se scumpesc cu 5%

A.T.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 iunie 2010

Gazele se scumpesc cu 5%

Populaţia şi micii agenţi economici vor plăti, de la 1 iulie, gaze mai scumpe cu aproximativ 5%, arată o notă internă a ANRE (reglementatorul pieţei), în posesia căreia a intrat ziarul BURSA. Oficialii ANRE sus-ţin, în nota respectivă, că la baza acestei scumpiri a gazelor este majorarea la circa 30% a cotei gazelor importate din Federaţia Rusă, creşterea cu 24%, la 380 dolari/1.000 mc, a preţului gazelor importate, dar şi deprecierea cu 15% a leului faţă de dolar.

Potrivit sursei citate, importurile de gaze au "sărit" la peste 30% în acest an din cauza faptului că marii consumatori de gaze, în special combinatele chimice au primit o derogare, până în octombrie 2010, de a consuma numai gaze ieftine din producţia internă, la un preţ de aproximativ 160 de dolari/1.000 mc. ANRE a menţinut constant preţul gazelor de la 1 iulie 2009 la 1 iulie 2010. Dar, mai arată nota internă a reglementatorului, derogarea pentru marii consumatori a făcut să crească ponderea importurilor pentru piaţa regl-ementată (populaţia şi micii consumatori economici) la aproximativ 30%.

Astfel, vom plăti cu toţii "generozitatea" cu care guvernanţii au permis combinatelor să producă îngrăşăminte cu gaz ieftin şi, mai ales, să exporte aproape 70% din producţie pentru că fermierii noştri nu au avut bani pentru fertilizarea terenurilor agricole. Mai mult decât atât, din nota internă a ANRE reiese clar că, în octombrie 2009, înainte de a aproba derogarea pentru marii consumatori, executivul a fost informat de ANRE de consecinţele acestei legi asupra preţului reglementat al gazelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Parca domnul Videanu a obtinut de curand o reducere a pretului gazului de la Gazprom, precum si promisiunea de eliminare a intermediarilor dintre gigantul rus si statul roman. In acest context, decizia ANRE este destul de ciudata!

    1. pai alea sunt declaratii oficiale, iar astea publicate acum inteleg ca sunt confidentiale. asta e diferenta. ce e oficial e pozitiv

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb